Vidmantas Valiušaitis. Įtampa tarp Lenkijos ir Prancūzijos auga

Emmanuelio Macrono vizitas rytinėje Europos Sąjungos dalyje (rugpjūčio 23 d. Zalcburge jis susitiko su Austrijos kancleriu bei Čekijos ir...

Emmanuelio Macrono vizitas rytinėje Europos Sąjungos dalyje (rugpjūčio 23 d. Zalcburge jis susitiko su Austrijos kancleriu bei Čekijos ir Slovakijos premjerais, po to keliavo į Bukareštą ir Bulgarijos miestą Varną susitikti su Rumunijos ir Bulgarijos vadovais, tačiau su Lenkijos ir Vengrijos vadovais nesusitiko) įžiebė reakciją Lenkijos vyriausybę palaikančioje žiniasklaidoje.

Bandydamas liberalizuoti darbo santykius saistančius įstatymus Prancūzijoje, E. Macronas stengiasi parūpinti tam tikrų „dovanų“ prancūzams: jis stengiasi apriboti komandiruotų darbininkų (daugiausia lenkų ir rumunų, dirbančių dažniausiai statybų sektoriuje) darbo laiką iki 12 mėnesių (Europos Komisija siūlo 24 mėnesių terminą). Kadangi šie darbininkai, gaudami „lenkiškus“ ar „rumuniškus“ atlyginimus, nukonkuruoja vietinę prancūzišką darbo jėgą, – pastebi Rokas Tracevskis apžvelgdamas pradėjusios savaitės lenkų spaudą.

Lenkijos provyriausybinis tinklalapis wpolityce.pl, rugpjūčio 22 d. paskelbė publicisto Stanisławo Janeckio, žymiausio valdančiosios PiS politiką ginančio autoriaus, straipsnį „Prezidentas Macronas nori suskaldyti Višegrado grupę ir Trijų jūrų iniciatyvą, o Lenkiją izoliuoti“. S. Janeckis rašo, kad E. Macronas už „blizgučius“ ir „karoliukus“ nori sudaryti atskirus susitarimus su Slovakija, Čekija, Rumunija ir Bulgarija dėl komandiruotų darbininkų, aplenkdamas Lenkiją ir Vengriją.

„Yra daug požymių, kad 39-ių metų „šiuolaikinis“ ir „pažangus“ Prancūzijos prezidentas nori įgyvendinti politiką pagal principą „skaldyk ir valdyk“, t. y. tipišką šeštojo ir septintojo dešimtmečių vėlyvojo kolonializmo politiką, tik be tuometinio brutalumo“, – pastebi S. Janeckis.

„Jis, žinoma, paskelbs apie savo išvykos į Vidurio Europą didelę sėkmę ir dėl tos sėkmės įtikinės Vokietijos, Italijos ir Ispanijos vyriausybių vadovus Paryžiuje. O po to jie bendrai kels sau nuotaiką pasiekimais dėl pamokėlės lenkų ir vengrų „fašistams“. Iš esmės Macronui svarbu supykdyti tarpusavyje šalis, kurios yra reali atsvara Vokietijos-Prancūzijos dominavimui Europos Sąjungoje (platesne formule Vokietijos-Prancūzijos-Italijos-Ispanijos dominavimui)“, – rašo S. Janeckis.

Bulgarijoje, per bendrą spaudos konferenciją, drauge su Bulgarijos prezidentu Rumenu Radevu, rugpjūčio 25 d. E. Macronas pasakė: „Europa yra regionas, sukurtas ant vertybių pamatų, tai yra santykis su demokratija ir visuomenės laisvėmis, su kuriomis šiandien Lenkija turi konfliktą.“ Ir pridūrė, kad „šiandien Lenkija nedaro ir nedarys įtakos Europos ateičiai“.

Šiam pasisakymui ir France 2, Prancūzijos valstybinės televizijos 20-tos val. informacinė laida skyrė nemažai dėmesio (nuo 5:00 iki 7:32).

„Lenkija daugeliu klausimų pati save išstumia į Europos paraštę“, – tvirtino E. Macronas Bulgarijoje.
Tą pačią rugpjūčio 25 dieną Lenkijos URM iškvietė Sylvain‘ą Guiaugué, Prancūzijos chargé d’affaires Lenkijoje, pasiaiškinti dėl E. Macrono žodžių.

Lenkijos provyriausybinis tinklalapis wpolityce.pl nedelsdamas išplatino Lenkijos premjerės Beatos Szydło žodžius, kad E. Macronas esąs „nepatyręs“, o Lenkija ir Prancūzija turi vienodas teises Europos Sąjungoje.

Ši įtampa tarp Prancūzijos ir Lenkijos buvo plačiai aptarinėjama ir Prancūzijos žiniasklaidoje: rugpjūčio 25 d. vakare Prancūzijos Le Figaro laikraščio tinklalapis paskelbė informaciją, pavadintą „Diplomatinė krizė tarp Prancūzijos ir Lenkijos“.


Susiję

Pasaulis 8178615649545728882

Rašyti komentarą

15 komentarų

Anonimiškas rašė...

Jokios diplomatinės krizės nėra. Tiesiog sėkminga Lenkijos strategija leido Lenkijai išvengti tokios teroristinių išpuolių grėsmės, kokia yra Prancūzijoje. Be to, Lenkija turi savo valiutą, o Prancūzijai tenka vaduotis euru, t.y. Prancūzijos biudžetas nėra savarankiškas, jis žymiai daugiau priklauso nuo ECB; o Lenkija laisvai operuoja savo finansais. Kai tik paaiškėjo kai kurių ES veikėjų ir Kremliaus bičiulystė, visos Vyšegrado šalys iškart įgijo svarbų primatą prieš ES senbuves; sėkmingi rezultatai rodo, kad Vyšegrado šalys eina teisingu keliu. Be to, Izraelio premjero B.Netanyahu vizitas į Budapeštą ir JAV prezidento D.Trumpo vizitas į Lenkiją buvo labai svarbūs įvykiai, į juos privalo nedelsiant atsižvelgti ir Lietuvos, Latvijos bei Estijos vadovai.

Anonimiškas rašė...

Vargu ar rastum labiau apgailetina komentara, bandyma save itikinti tokia nesamone, kad Lenkija Europoje yra geresneje padetyje negu Prancuzija. Lenkija pateks i dvieju greiciu ES antraji eselona ir vargu ar jos kas klaus.Lenkija be ES taptu lengvu rusu laimikiu, ypac su dabartine savo varijotu valdzia, kopijuojancia XVIII amziaus pabaigos nevykeliska pasiputima. O USA demesys? Rytu Europa buvo ir liks svarbi Vakarams tiek ir tol, kiek ir kol uztikrins skydo nuo rusu padeti. Na, plius rinkos ir darbo jega.

Anonimiškas rašė...

Pažiūrėsim, kai dugną dėsim.

Pikc rašė...

Hmm... Ir kas šitame komentare ("Tiesiog sėkminga Lenkijos strategija leido Lenkijai išvengti tokios teroristinių išpuolių grėsmės, kokia yra Prancūzijoje.") tokio "apgailėtino"? Terorizmo grėsmės atžvilgiu Lenkija TIKRAI yra geresnėje padėtyje, negu tolerastinės ideologijos apniktos Vakarų šalys. Šiaip jau, kas IŠ TIKRŲJŲ apgailėtina, tai kai šalies valdžia savo piliečiams aiškina, kad "terorizmas yra naujoji realybė, ir su ja reikia tiesiog išmokti gyventi" (https://newrepublic.com/minutes/135104/france-going-learn-live-terrorism). Išjungus liberastinį debilizmą ir įjungus smegenis akivaizdu, kad padėtis šalyje, kurios piliečių nešaudo, netraiško, nesprogdina ir neprievartauja idiotų valdžios prikviesti nelegalai yra geresnė, negu šalyje, kurios piliečiams tenka "mokytis su tuo gyventi". ;)
O ir dėl savos valiutos išlaikymo komentatorius teisus - sava valiuta duoda kur kas daugiau "laisvės manevrui", negu priklausymas nuo "centro".
Apie eurosajūzą kaip apsaugą nuo rusų apskritai kvaila kalbėti - tiek dėl to, kad sajūzas NĖRA jokia gynybinė organizacija, tiek dėl sajūzo politbiuro atvirai demonstruojamo palankumo Rusijai - net iki grasinimų Amerikai.
Apie "skydą nuo rusų" - irgi "šyza": JAV toks skydas visiškai neaktualus, o eurosajūzas Rusijos nemato kaip grėsmės, nuo kurios to skydo reiktų.
Galiausiai - "nevykėliškumas" yra beatodairiškas lindimas eurosajūzo politbiurui (kaip anksčiau - sovietų sajūzo politbiurui) "liberaliai tolerantiškon vieton". Vadovavimasis SAVO tautos ir valstybės interesais, o ne kiaurų liberal-neomarksistų iš Briuselio, Berlyno ar Paryžiaus kaprizais kaip tik yra sektinas pavyzdys - o mužikiškas nuolankumas yra apgailėtinas. ;)

Anonimiškas rašė...

Sprendžiant iš kai kurių viešosios informacijos fragmentų, Lenkijos pavyzdžiu aktyviai seka Italija. Jau vien tai, kad Italijoje labai sugriežtintas pilietybės suteikimo juridinis procesas, rodo, kad Italijoje ne už ilgo pamatysime ir daugiau griežtų priemonių prieš didelę dalį Europos ištikusią neilaimę.

Anonimiškas rašė...

ES nėra gynybinė organizacija? koks primityvas gali taip manyti? bendros idėjos, ideologija, ekonominis, o ypač kultūrinis integravimasis į Vakarus yra geriausia gynyba nuo Rusijos. Kad ir kiek nuvarysi rusą nuo savo sienos, jo taip parastai šautuvu neišvarysi iš savęs. Mūsų plačiojoje publikoje rusas yra savas bičas, tikras brolis, štai čia tokių būriai ganosi. Ir joks NATO nepadės. Todėl ES yra tikras ir efektyvus, gal net efektyviausias ginklas prieš rusyną. Aišku, tai yra galimybė, o ne panacėja. Kokia ES bus ateityje, turėtų spręsti ir lietuviai. O dabar, kaip ir visuomet, jie nieko nesprendžia. Tik verkia girtomis nemokšų ašaromis, arba dar blogiau - nevykėliškai spjaudosi. Ne todėl, kad jiems neleidžiama, o todėl, kad ką nors spręsti, kur nors aktyviai dalyvauti net nebando.

Anonimiškas rašė...

Jau pamiršote, kad dar 2007 metais Europos Užsienio reikalų taryba įvardijo Rusiją strategine partnere, o Lenkiją ir Lietuvą – paskutinėmis Šaltojo karo kovotojomis, trukdančiomis strateginiam Rusijos ir Europos suartėjimui. 2009 Rusija Europai stebint pradėjo ir pergalingai baigė karą su Gruzija. JAV prezidentas Obama paskelbė santykių su Rusija „perkrovimą“, atšaukė susitarimą su Lenkija ir Čekija dėl priešraketinės gynybos. Europa jam už tai įteikė Nobelio taikos premiją.

2011 metais JAV gynybos sekretorius Gatesas atvirai perspėjo europiečius, kad NATO laukia miglota ir niūri ateitis, jeigu europiečiai ir toliau mažins savo karinius pajėgumus. Atsakydamos europinės NATO narės toliau mažino ne tik išlaidas gynybai, bet ir paspartino sunkiosios ginkluotės, ypač šarvuočių ir tankų, dalinių išformavimą. Obama pradėjo pradėjo paskutinių Amerikos tankų brigadų išvedimą iš Vokietijos. 2013 metais paskutiniai JAV tankai išplaukė iš Bremerhafeno, o Rusija sujungta su Vokietija „Nord Stream“ vamzdžiais, apeinančiais priešiškas Lenkiją ir Baltijos šalis. Krymo aneksija įvykių grandinę trumpam pristabdė.

Jau net pamiršote, kad 2017 metais Europos Komisijos pirmininkas Junckeris pareiškė, kad Europa neturi pasiduoti Amerikos spaudimui padidinti išlaidas gynybai iki minimalių 2 proc. Europos Parlamento liberalų lyderis Verhofstadtas pasakė tiesiai – Trumpas – tai pavojus Europos Sąjungai. Jam pritarė ES Vadovų Tarybos pirmininkas Tuskas, pavadinęs Trumpą globaline grėsme Europai. Už šio antiamerikietiškumo slypėjo elementarus ribentropiškas-šrioderiškas prorusiškumas, visa jėga ir grožiu atsiskleidęs po paskutinių JAV sankcijų Rusijai paskelbimo. Taigi nepirškite čia mums prorusiško europietiškumo.

Pikc rašė...

Smagu matyti, kaip homjaunimo fanatikai "primityvumu" kaltina tuos, kurie NĖRA fanatikai. :) Eurosajūzas kaip GYNYBINĖ organizacija. :D:D:D. Jau matau, kaip sajūzo politbiuras svarsto Baltijos šalių gynybos nuo Rusijos okupacijos strategiją. :D Galimos priemonės: a) reikšti susirūpinimą; b) surengti pederastų paradą; c) susisiekti su Putinu ir paprašyti, kad tas užtikrintų pederastų "teises" okupuotoje teritorijoje; d) išsiaiškinti su Putinu, ar okupacija nesutrukdys bendram verslui su Rusija ir Nord Stream 2 projektui; e) pasiūlyti Rusijai priimti nelegalų iš Afrikos, kad jau gavo "priėjimą prie Europos". :D Neomarksistinė diktatūra, užsimojusi naikinti tautas ir valstybes, prievarta brukanti iškrypėlišką ideologiją ir teroristinių nelegalų ordas yra "gal net efektyviausias ginklas prieš rusyną". :D:D:D Taigi tie debilai STUMIA visus tam pačiam "rusynui" į glėbį, nes Putinas, pasinaudojęs Vakarų neomarksistų idiotizmu, pasiskelbė "tradicinių vertybių gynėju". :) Didieji gynėjai nuo ruso, škias. :D
O dėl postringavimųo apie tai, kaip lietuviai turėtų spręsti dėl sajūzo ateities, kai lenkams su vengrais tebegrasinama kaip tik už tą bandymą spręsti - išvis be komentarų. Antra vertus, ANO sajūzo entuziastai irgi rimtu veidu aiškino, kad sajūzinės respublikos turi teisę spręsti dėl SSRS ateities - nes gi visi kartu komunizmą kuriame (kaip dabar - homunizmą). :)

Pikc rašė...

"Anonimiškas 2017-08-30 15:07" - PUIKIAI! Mano galva, liberast-neomarksizmo apologetams tas "rusų grėsmės" klausimas tėra priemonė "prastūminėti" savo ideologiją: kadangi logiškai pagrįsti, kokio velnio mums reiktų atsisakyti savo vertybių ir priimti iškrypėliškas, atsisakyti savo valstybingumo ir tapatybės, priimti gaujas banditaujančių nelegalų bei kitaip "integruotis" būtų sudėtinga, tiesiog pareiškiama, kad "tai nuo rusū apsaugos - nes nu kitaip tai garantuotai rusai okupuos!". Atitinkamai, visi, kas pasisako prieš tokį "integravimąsi", yra "prorusiški" arba išvis "rusū agentaj". Ir viskas - nieko pagrįsti, įrodinėti nebereikia. Lieka standartinis "arba-arba". :)

Anonimiškas rašė...

bet kad jūs ir esate tie patys komjaunuoliai, net ne buvę. Juk kaip nešiojote komjaunimo ženkliukus, taip ir tebenešiojate, netgi jeigu nuo drabužių seniai nusisegėte. Jūsų galvose tas pats komjaunimas - aplink priešai ir negerą linkintys iš svetimo ir jums nesuprantamo pasaulio. ES tebelieka vienintelė galimybė gydyti nesveikas galvas, nes lietuviams tėra vienintelis pasirinkimas. Arba-arba. Sapaliojimai apie trečią kelią girdimi jau nebe pirmą šimtą metų ir visada baigiasi vienodai. Jūsų nebeišgydysi, o ir nereikia. Tegul sveikieji žiūri ir pamato, kuo galėjo tapti.

Pikc rašė...

Nu da, nu da, tavarišč homsomolec - girdėjome šitą giesmelę ne sykį. Ir kodėl neobolševikai jaučiasi esą originalūs? Negi jų niekas istorijos nemokė? :D
O sveikieji žiūri ir mato, kad kiauru homsomolcu tapti rizikos nėra, kol smegenys nors kiek veikia. ;)

Anonimiškas rašė...

Įdomu tai, kad atmintis - taip pat vienas tiek iš komunizmo statytojų, tiek ir iš ,,naujojo europiečio'' kūrėjų taikinių. O tokie, kitų žodžius vadinantys ,,apgailėtinais'' - šių procesų pasekmės, nes jie patys ignoruoja - neaišku, sąmoningai ar ne - žmonijos atminį, kurią vadiname istorija, ir kurios faktų pakeisti neįmanoma.

Anonimiškas rašė...

Įdomu, apie kokius tris kelius čia kalbama? Pirmas - šrioderjunkerinės ES ir Rusijos koalicija. Kokie kiti?

Pikc rašė...

"Anonimiškas 2017-08-31 00:27", faktų pakeisti neįmanoma - bet užtat juos iškreipti, nutylėti, "apversti aukštyn kojom" ar "originaliai" interpretuoti - laisvai. Kuo ir užsiima ankstesnės ir dabartinės totalitarinės ideologijos. ;)
O dėl "Anonimiškas 2017-08-31 08:58" minėtos koalicijos, tai nėra tai jau toks neįmanomas dalykas - gi jau nuo seno sapaliojama apie "bendrą ekonominę erdvę nuo Lisabonos iki Vladivostoko", ir ta idėja dar iki šiol gromuliuojama, nors dėl Rusijos agresijos Ukrainoje jos įgyvendinimą teko atidėti (pvz. http://www.iiasa.ac.at/web/home/about/news/161123-eurasia2.html ar http://www.cesifo-group.de/ifoHome/infoservice/News/2017/05/news-20170510-fober-79.html).

Anonimiškas rašė...

joo, "...bendros idėjos...geriausia gynyba nuo Rusijos...",po tokio komentaro,vos nenugriuvau iš juoko.

item