Iš Liuksemburgo mokyklų pašalintos neprivalomomis buvusios tikybos pamokos

Taip nusprendė šalies parlamentas, po gana audringų diskusijų liepos 12-osios vakarą priimdamas įstatymą, kuriuo nuo ateinančių mokslo me...

Taip nusprendė šalies parlamentas, po gana audringų diskusijų liepos 12-osios vakarą priimdamas įstatymą, kuriuo nuo ateinančių mokslo metų panaikinamos tikybos pamokos pradinėse mokyklose. Tikybos pamokos vyresniems mokiniams buvo panaikintos jau prieš metus.  Pagal lig šiol galiojusią tvarką, tėvai turėjo teisę nuspręsti ar jų vaikai lankys tikybos ar „mokslo apie vertybes“ pamokas. Dabar „mokslas apie vertybes“ bus privalomas visiems mokiniams. Pernai panaikinus tikybos pamokas vyresniųjų klausių mokiniams, privalomu dalyku visiems tapo „mokslas apie gyvenimą ir visuomenę“.

Įstatymas, panaikinantis tikybos pamokas, buvo priimtas Liuksemburgo vyriausybės iniciatyva. Vyriausybės vadovas Xavier Bettels mano, kad pašalinus tikybos pamokas, mokykla nedalins mokinių. Opozicinė krikščionių demokratų partija reikalauja gerbti tėvų teisę ugdyti vaikus pagal savo tikėjimą ir moralinius įsitikinimus, nesupriešinti ugdymo namuose ir ugdymo mokykloje.

Kol Liuksemburgo mokyklose buvo dėstoma tikyba, mokytojų rengimas buvo šalies Bažnyčios žinioje, tačiau tikybos mokytojai buvo įdarbinami valstybės, tokiomis pačiomis teisėmis kaip visi kiti mokytojai. Dabar, panaikinus tikybos pamokas, darbo netenkantiems mokytojams pasiūlyti kvalifikacijos keitimo kursai. 


Susiję

Pažangos ideologija 8057595930910776078
item