A. Ažubalis: Lenkijos užsienio reikalų ministro pareiškimas dėl Ukrainos - nesusipratimas

Propatria.lt nuotr. Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Audronius Ažubalis nesusipratimu vadina leidi...

Propatria.lt nuotr.
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Audronius Ažubalis nesusipratimu vadina leidiniui „wPolityce“ išsakytą Lenkijos užsienio reikalų ministro Witoldo Waszczykovskio poziciją, jog Ukraina pirmiausia turi įgyvendinti Lenkijos keliamus reikalavimus dėl istorinės atminties ir tautinių mažumų, kad ši neprieštarautų Ukrainos narystei ES. Tai ministras vadina neva išmoktomis dešimtojo dešimtmečio santykių su Vokietija ir Lietuva pamokomis.

Stebina Lenkijos diplomatijos vadovo kalbėjimas iš esmės atkartojantis Kremliaus „tėvynainių“ politiką dėl savo kaimynų. Tiek dėl skaudžios XX a. istorijos vertinimo, tiek dėl tautinių mažumų kalbėjimas su kaimynais ultimatumų kalba nėra ir niekada nebus brandžių tarpvalstybinių santykių pagrindu. Lenkija, siekianti tapti Vidurio ir Rytų Europos regiono lydere, neturėtų sau leisti tokių emocijomis, o ne faktais grįstų pareiškimų.

Stebėtis netenka, kad Lietuvos Seime už užsienio politiką atsakingi pareigūnai ir Užsienio reikalų ministerijos atstovai nereaguoja į ministro W. Waszczykovskio teiginius. Tai tik liudija, kad valdantieji Lietuvoje, kaip ir praėjusios kadencijos užsienio politikos „žinovai“, Lenkijai taiko „mažesniojo brolio“ politiką.


Susiję

Užsienio politika 8784113072343163625
item