Tikslas - Lietuvos forumas

Š. m. birželio 7 d. Lietuvos mokslų akademijoje įvyko Vilniaus forumo organizuotas renginys „Visų pirma - Lietuva! Sąjūdžio vizija XXI am...

Š. m. birželio 7 d. Lietuvos mokslų akademijoje įvyko Vilniaus forumo organizuotas renginys „Visų pirma - Lietuva! Sąjūdžio vizija XXI amžiaus Lietuvai“, kuriame dalyvavo daugiau nei 250 šalies ateičiai neabejingų vilniečių ir svečių iš kitų Lietuvos vietų.

Renginio metu pranešimus skaitė politologai Dovilas Petkus, Vytautas Sinica ir Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Radžvilas. Pranešimų metu kalbėta apie Lietuvoje susiklosčiusią krizinę vidaus padėtį ir valstybei kylančias naujas geopolines ir saugumo grėsmes.

Po pranešimų vyko atviros ir dalykiškos diskusijos. Jų metu ypač pabrėžta didžiausia ir svarbiausia šiuo metu Lietuvos problema: milžiniškas atotrūkis tarp šalyje vykdomos propagandinės kampanijos apie realius ir akivaizdžiai didėjančius pavojus Lietuvai ir valdančiųjų nenoro ir nesugebėjimo  imtis veiksmingų priemonių jiems mažinti ryžtingai įgyvendinant Tautos susitelkimą stiprinančias ekonomines ir socialines reformas. Atkreiptas dėmesys, kad augančių pavojų akivaizdoje būtina iš pagrindų pakeisti požiūrį į šalies piliečių tautinio ir valstybinio sąmoningumo ugdymą - jis turi tapti vienu svarbiausių švietimo ir informacinės politikos prioritetų.

Po renginio daugelis jo dalyvių apsisprendė aktyviai įsitraukti į Vilniaus forumo veiklą.

Lietuvos valdžios nenoras ir vengimas palaikyti lygiateisį dialogą su šalies piliečiais ir įsiklausyti į jų balsą yra ne tik daugelio krašte sukerojusių blogybių priežastis, bet naujomis geopolitinėmis sąlygomis tampa vis didesne grėsme nacionaliniam saugumui. Renginio metu aptarta ir pagrįsta būtinybė sukurti visos Lietuvos Forumą, pajėgiantį demokratinėmis ir teisinėmis priemonėmis paskatinti valdžią atviram ir sąžiningam dialogui su visuomene apie valstybės padėtį ir jos ateities perspektyvas. Bus siekiama, kad Vilniaus forumo pavyzdžiu visoje Lietuvoje savarankiškai įsisteigtų aktyvių ir patriotiškų piliečių forumai, kurie ateityje sudarytų visą kraštą aprėpiantį forumų tinklą - Lietuvos forumą. Vilniaus forumas yra pasiruošęs suteikti visokeriopą įmanomą pagalbą kuriant vietos forumus.

Taip pat numatyti svarbiausi Vilniaus forumo darbai po vasaros.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas artėjančiai mokesčių sistemos reformai. Vadovaudamasis savo Kreipimosi nuostatomis Vilniaus forumas sieks, kad būtų įgyvendinta ne dar viena imitacinė, o tikra ir teisinga, socialinę atskirtį mažinanti ir pilietinę sanglaudą stiprinanti mokesčių reforma.

Atsižvelgiant į ypatingą istorijos svarbą ugdant šalies piliečių tautinę ir valstybinę sąmonę bei telkiant juos į vieningą ir patriotišką bendruomenę, numatoma surengti mokslinę-praktinę konferenciją „Kam tarnauja Lietuvos istorija?“

Didėjant grėsmėms Lietuvos nacionaliniam saugumui ir augant profesionalių bei valstybiškai atsakingų vidaus ir išorės politikos tyrimų poreikiui numatoma surengti mokslinę-praktinę konferenciją „Kam tarnauja Lietuvos politikos mokslai?“

Taip pat bus tęsiami kiti Vilniaus forumo plėtros ir Lietuvos forumo kūrimo darbai.

Renginio nuotraukas galite peržiūrėti ČIA


Susiję

Vilniaus Forumas 9033929454090750888

Rašyti komentarą

14 komentarų

kest turbo rašė...

SĄJŪDINIS V.RADŽVILO „VILNIAUS FORUMAS“

Kęstutis K.Urba

Vakar 29 kartą susirinkę sąjūdininkai stebuklo įvykusio 1988 m. birželio 3d. paminėjimui, kuomet buvo išrinkta Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio 35 asmenų iniciatyvinė grupė, pirmą kartą, pagaliau, prabilo apie konkretų organizavimąsi konstruktyvesnei veiklai. Pilnutėlę Mokslų Akademijos salę (apie du šimtai žilagalvių ir jaunuomenės) protino ir ragino jungtis keturi pranešėjai. Dailininkas Š.Leonavičius glaustai nušvietė atgimimo aušros istoriją. Jaunas oratorius D.Petkus, taip pat, teatėmęs 10 minučių, įtaigiai kalbėjo apie neįvykdytus Sąjūdžio programos siekius, o V.Sinica per dvidešimt minučių racionaliai išdėstė tautos istorijos, kalbos išsaugojimo svarbą tautiniam tapatumui ir išlikimui.
Prof.V.Radžvilas teišplėtojo savo mėgiamas temas sutilpdamas į 35 min., o ne jam reikalingas pusantros val., bei buvo glaustas ir gerokai konstruktyvesnis bei konkretesnis, nors kalbant apie nematomą priešą derėjo jį įvardinti aiškiau: magnatai, juos palaikanti lobistinė žiniasklaida ir politikų ložė bei tautos smaugėjas – penki didieji prekybos tinklai. Taip juos vadinu, nes valdžiai suteikus lengvatų vargingajam sluoksniui (– S.Skvernelis ir V.Šapoka žada 0,5 mlrd.eu artimiausiu metu), jie vieningai pakelia kainas pirmo būtinumo prekėms. Jiems, o ne žmonėms atiteks, galiausiai šios lėšos, nes vargingasis sluoksnis viską išleidžia pirkiniams. Būtent su euro įvedimu užkilus kainoms nuo 2015 m. sausio 1d. vėl suintensyvėjo emigravimas, nes žmonės pajuto gyvenimo pablogėjimą, o ir valiutos keitimas atkrito. „ES ateitis yra pakankamai miglota, todėl tauta turi būti pasiruošusi viskam. Deja, joje skirtingai nuo didžiųjų valstybių nėra proto centrų, kurie prognozuotų ir modeliuotų ateitį – dėstė prof.V.Radžvilas.
Jis pabrėžė, kad pakartoti Sąjūdžio įkūrimą nepavyks dėl labai paprastos priežasties. Ana buvusi sovietinė sistema, vis tik, netrukdė iškilti ir tapti žinomais kad ir į itin griežtus ideologinius rėmus įspraustiems meno ir mokslo autoritetams. Dabartinė sutrypia kiekvieną iškilesnį asmenį arba elementariai jį nutyli. Dėl šios priežasties reikia burtis kitaip - e-laiškų ir tinklų pagalba susitelkti prie antrus metus gyvuojančio „Vilniaus forumo“, kuris jau turi pasekėjų ir regionuose. Jei prie Seimo valandą X ateitų ne vienas ir ne du tūkstančiai, momentaliai, ir Vyties skulptūra Lukiškių aikštėje atsirastų, ir išjudėtų kiti reikalai.

kest turbo rašė...

(tęsinys) Gal čia jau ir mano mažytis nuopelnas, kad po itin aštrios prof.V.Radžvilo kritikos e-erdvėje, dėl to, kad jo kalbose ir raštuose nebūdavo ekonominės dimensijos, jis jau ne pirmas kartas prabilo apie mokesčius. Prieš keletą dienų, kad reikia mažinti PVM mokestį, kurį sumoka pirkėjas, o vakar – įvesti tikrus progresinius mokesčius, kuriuose ženkliai daugiau sumokėtų daug gaunantieji turčiai. Kuo ne socialdemokratinė ideologija dar ir siekianti revizuoti ES susikūrimo ekonominę priežastį, kai pranykus vidaus muitams, ši praradimų valstybių biudžetams našta buvo sukrauta ne iš to pralobusioms korporacijoms, o per PVM padidinimą vidutiniškai nuo 5 iki 21 proc. visoje ES – eiliniam pirkėjui?
Tai, vis gi, ne socialdemokratinė ideologija, nes efektyvus progresinių mokesčių įvedimas dėl kapitalo tekamumo tėra įmanomas tarptautiniu mastu, o prof.V.Radžvilas būdamas nemenku euroskeptiku, norėtų Lietuvą atriboti, jei ne tvorų, tai bent jau pylimų sienomis.
Šia prasme, derėtų galvoti apie bendraminčių forumų įkūrimą ir Latvijoje, ir Estijoje, ir Lenkijoje bei siekti globalesnių tikslų. Įvardijus globalizmą kaip dabarties rykštę, jam būtinas ir atitinkamas atkirtis.
Salė uždavė taiklų klausimą – o kokia ideologija forumas vadovaujasi? V.Sinica išsisuko atmetęs pačią ideologijos idėją, kuri jam kažkaip „nesivirškina“. Betgi, kur tada idėjų bankas?
Nori nenori „Vilniaus forumą“ tenka klasifikuoti kaip kairiojo centro klubą turintį tam tikrą perspektyvą, tačiau ribotą savo lokaliais vietiniais siekiais. Taigi, tautišką nacionalinį, o ne ir internacionaliai solidarų, nes kaltinti dėl pasaulio ir vietos problemų vien globalizmą, o ne didžiąsias korporacijas su jų neoliberalia nežinančia jokių sienų ideologija, tai tas pats kas rodyti džiunglėse į begemoto šešėlį, o ne jo dantis. Dar ir stovint ant krokodilo kupros.
Buvo įvardintas ir pagrindinis tikslas – po metų Sąjūdžio 30-mečiui įkurti „Lietuvos forumą“. Tikslai yra gražūs bei kilnūs, tačiau ir tame „Vilniaus forume“ pasak vieno intelektualo gerai žinančio situaciją, „nėra kam dirbti“. Visi nori vadovauti, bet mažai kas dirbti sunkų tiriamąjį analitinį, propaguojantį, agituojantį bei organizuojantį darbą. Todėl ir forumo svetainė „dar tik bus“. Belieka kliautis tikėjimu, kurio svarba irgi buvo pabrėžta iš tribūnos.
Beje, vakarykščiame forume apsilankė ir Seimo nariai P.Urbšys, prof.A.Gumuliauskas, o Antanas Terleckas gal taikliausiai pasakė man: "Nieko nebus, nes pirma iš buožių pinigus atimti reikia"

Pikc rašė...

"[...] norėtų Lietuvą atriboti, jei ne tvorų, tai bent jau pylimų sienomis", "Taigi, tautišką nacionalinį, o ne ir internacionaliai solidarų [...]" - hmm... kur man tai girdėta? Tai sakot, su vienu internacionalizmu reikia kovoti, įvedant kitokį internacionalizmą - ir velniop tvoras? :)
O jei rimtai, orientacija VIEN tik į ekonomiką būtų ydinga - ir ji būdinga tiek bolševizmui, tiek liberalizmui. Vilniaus Forumas tikrai plačiau žiūri, todėl jį vadinti tik "kairiojo centro klubu" - suprimityvinimas, artimas įžeidimui, manyčiau.

LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS rašė...

Mintys po konferencijos.
I. Kaip mums lietuviams suprasti žodį "forumas"? Tai kibiras? Gal tai slėptuvė? O gal, tai - sąvartynas? Iš lotynų kalbos verčiant, forum - turgaus aikštė? Naudojant svetimybes, mes pasiklysim. Lietuviškai visuomenei savarankiškai burtis, reikia lietuviškų sąvokų lietuviškų žodžių. Tik vieno miesto "Vilniaus vorumas" gali taip ir vadintis, bet visuotiniam Lietuvos telkimuisi žodis "forum'as" - netinkamas mums. Mes tokio žodžio nesuvokiam. Telkimuisi reikalingas labai lipšnus žodis.
II. V_i_s_u_o_m_e_n_ė_s telkimasis bus visuotinis tik ir tik tada, kai bus panaudota patikimiausia ir moderniausia Baltijos šalių v_i_s_u_o_m_e_n_i_n_ė žiniasklaida - m_ū_s_ų Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Mums reikalinga bent vienos valandos trukmės kasdieninė laida._

LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS rašė...

Pajamų nelygybė? Iš buožių pinigus atimti reikia? Pasvarstom.
***
Lietuvoje, vidutinis darbo užmokestis (DU) yra 611e į rankas (nuo Lietuvoje esančio vidutinio 783e).
Jungtinėje Karalystėje (JK) mažiausias DU yra 1243e į rankas (nuo JK esančio minimalaus 1373e).
J_e_i Lietuvoje padarytumėm v_i_s_i_e_m_s vienodą DU 611e (į rankas), tai toks visų mūsų DU būtų mažesnis už JK m_a_ž_i_a_u_s_i_ą_j_į DU 2 kartus.
***
JK vidutinis DU yra 2088e į rankas (nuo JK esančio vidutinio DU 2611e).
Išvada: pajamų nelygybė nėra esminė problema. Žinia: pasaulyje, nėra valstybės su vienodom gyventojų pajamom.

ale, rašė...

"II. V_i_s_u_o_m_e_n_ė_s telkimasis bus visuotinis tik ir tik tada, kai bus panaudota patikimiausia ir moderniausia Baltijos šalių v_i_s_u_o_m_e_n_i_n_ė žiniasklaida - m_ū_s_ų Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Mums reikalinga bent vienos valandos trukmės kasdieninė laida."

- Toks kuklumas tiesiog stulbina. Pamanykite: "Mums reikalinga bent vienos valandos trukmės kasdieninė laida." O kas tokie ta mūsų(?) "visuomenine" žiniasklaida sklaidys šiukšles visas likusias 23 valandas? Ir aplamai, pats didžiausias absurdas yra ta "nepriklausoma" žiniasklaida. Juk kai tik ji paskelbiama nepriklausoma (nuo savos valstybės), ji automatiškai tampa svetimų interesų tribūna nukreipta prieš mūsų valstybę.

Anonimiškas rašė...

Ponas, jūs totaliai nesuprantat pajamų nelygybės problemos. Bet ji ir neesminė. Daug kas Turtinę, pajamų ir socialines nelygybes laiko sinonimais nors tai didelė klaida. Esminė problema - turtinė nelygybė, ne pajamų. Ir problemos kėlimas jokiu būdu nereiškia absoliučios lygiavos siekimo, nes absoliuti lygybė iš principo neįmanoma dėl paprastų objektyvių priežasičų: mūsų amžiaus, gabumų, išsilavinimo, intelekto, sveikatos ir net sekmės skirtumų. Visuomet uždirbsim ir turėsim skirtingai, bet kai turtas susikoncentruoja itin siaurose rankose - laukit rimnto karo.

Rekomenduoju paskaityti: http://www.delfi.lt/multimedija/turtine-nelygybe/pasauliui-prognozuoja-dideli-sukretima.d?id=74312280

žara rašė...

Man irgi tas svetimas, beformis "forumas" užkliuvo. Kai jau reikia susiTELKti, lietuviai eina į TALKĄ.
Tikėkimės, šitas žodis neužpatentuotas.

LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS rašė...

Dar viena mintis.
Tikslas - lietuviškos jungtinės pajėgos Lietuvos valstybei kurti.
(tinkamiausias pavadinimas šio straipsnio ir mūsų siekis)
Nes:
1) yra konstitucinės svajonės 2 straipsnis
Lietuvos valstybę kuria Tauta;
2) t_o_b_u_l_ą Lietuvos valstybę gali sukurti tik ir tik lietuviškos jungtinės pajėgos. (Dabar tai daro už mus antilietuviška neliustruotoji cccp komunist-kgb'istinė lsdp_ts-lkd_darbo_liberalų gauja ir lvžs grupuotė)
(svarstom)

LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS rašė...

Mintis Vilniaus forumui dėl mokesčių sistemos reformos:
mokesčiai Lietuvoje, kaip Anglijoje (1:1).
Daugiau straipsnyje (ir komentarų skiltyje)
va čia
http://komentaras.lt/kodel-lietuvoje-negali-buti-tokie-mokesciai-kaip-ir-anglijoje/#comment-5598782
(svarstom nutariam ir vieningai veikiam)

LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS rašė...

Puiku. Nėra ginčo : )

LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS rašė...

Žinia, palengvinanti mūsų veiklą:
“Lietuvos Respublika nuo pat savo Konstitucijos priėmimo 1992.10.25 dar nė karto neturėjo teisėtai išrinkto Seimo.”
(Jonas Ramanauskas)
Daugiau apie tai
(panaudojus tokias nuorodas)
Ultimatumas Seimui dėl LR teisinių pagrindų griovimo
Rinkimų kodekso projekto aferizmai
Okupuota nepriklasomybė
Okupanto žiurkės
_______________
neteisėtas = kaltas

kest turbo rašė...

niekas vien į ekonomiką nesikoncentruoja, tačiau tai itin silpna Lietuvos politikos ir Vilniaus forumo sritis

Anonimiškas rašė...

DĖL „VIENOS TIESOS“ ,CENZŪROS TENDENCIJŲ „ SOSTINĖS FORUME“ .
Ko verta viena ar kita naujai susiformavusi politinė struktūra galima spręsti iš jos pozicijos sprendžiant svarbius Lietuvai uždavinius. Pavyzdžiui, pilietybės problema yra savotiškas lakmuso popierėlis –galima nustatyti kokio „kalibro“ yra viena ar kita Lietuvoje susiformavusi politinė struktūra. Neseniai (LMA) įvyko madingas „intelektualiųjų“ Lietuvos „gelbėtojų“ „Vilniaus forumo“ simpoziumas, kurio organizatoriams išsiunčiau savo pranešimo apie prigimtinę teisę turėti Tėvynės pilietybę tezes. Į mano prašymą dalyvauti minėtame simpoziume, gavau renginio(V.Radžvilas ir kt.) LMA organizatorių atsakymą, kad Vilniaus Forumas išimtinai palaiko vienos pilietybės idėją, kad mano siūloma alternatyva simpoziumo organizatoriams yra nepriimtina, nediskutuotina.
Prigimtinė teisė turėti Tėvynės pilietybę yra pamatinė tautinės valstybės aksioma.Arvydas Damijonaitis.

item