Birželio 16–17 d.: A. Damušio demokratijos studijų centro atidarymas – politinių studijų dienos

Adolfas Damušis Birželio 16–17 dienomis kviečiame dalyvauti politinių studijų konferencijoje, kuria bus pažymėtas Adolfo Damušio demokr...

Adolfas Damušis
Birželio 16–17 dienomis kviečiame dalyvauti politinių studijų konferencijoje, kuria bus pažymėtas Adolfo Damušio demokratijos studijų centro atidarymas Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

2013 m. Mykolo Romerio universitetas ir Damušių šeima įkūrė Adolfo Damušio demokratijos studijų centrą, kurio tikslas – tirti nepriklausomos Lietuvos ir okupacijų laikotarpio lietuvių demokratinės minties tradiciją, atskleisti ir įtvirtinti jos sąsajas su dabarties demokratinėmis vertybėmis, priminti visuomenei asmenybių, nuosekliai gynusių ir brandinusių demokratinę mintį Lietuvoje ir išeivijoje, vardus ir intelektinį paveldą.

Nacionalinė biblioteka, turėdama šiuolaikinę infrastruktūrą ir neprilygstamus tyrimų šaltinius, sudarė sąlygas Adolfo Damušio demokratijos studijų centro veiklai. Oficialiam A. Damušio demokratijos studijų centro atidarymui skirtoje konferencijoje „Mūsų šimtmetis: tauta demokratinės valstybės kūrybos ir griovimo kryžkelėse“ bus pažvelgta į permainingą tautos ir valstybės raidą laisvės ir nelaisvės metais.

Konferencijos dalyviai

Konferencijoje dalyvaus žinomi Lietuvos ir išeivijos mokslininkai, politologai, istorijos tyrinėtojai. Tarp jų – istorikas dr. Augustinas Izdelis, filosofas dr. Kęstutis Girnius, sociologas dr. Boguslavas Gruževskis, filosofas ir istorikas dr. Kęstutis Skrupskelis, filosofai dr. Alvydas Jokubaitis ir dr. Vytautas Radžvilas, teisininkas dr. Vygantas Malinauskas, istorikė dr. Ilona Strumickienė, politologai dr. Laurynas Kasčiūnas ir Vytautas Sinica, žurnalistai, istorijos tyrinėtojai Valdas Vasiliauskas ir Vidmantas Valiušaitis.

Antrąją konferencijos dieną bus surengtas simpoziumas „Jie kalbėjo už mus: kuo rezistencinės minties paveldas aktualus dabarčiai?“ Svarstybose dalyvaus istorikas Augustinas Idzelis, istorijos doktorantas Simonas Jazavita, politologas Dovilas Petkus, publicistas ir apžvalgininkas Dalius Stancikas, filosofas Vytautas Vyšniauskas.

Politinių studijų dienų ištakos ir reikšmė

Politinių studijų savaitgalių tradicija susiklostė išeivijoje. Ypač aktyviai šioje srityje veikė Los Andželo (JAV) lietuviai. Politinių studijų konferencijos pradėtos organizuoti VII dešimtmečio pradžioje, o nuo 1968 m. politinės studijos buvo rengiamos periodiškai ir išsamiai dokumentuojamos: išdėstytos idėjos buvo skelbiamos spaudoje, publikuojamos atskirais leidiniais. Taip per daugelį dešimtmečių buvo sukurtas turtingas lietuvių politinės minties ir nuoseklios kovos už laisvę paveldas, vis dar laukiantis tyrinėtojų dėmesio.

„Malonu, kad galime kūrybingai tęsti išeivijoje susiklosčiusią politinių studijų tradiciją, – sakė Vidmantas Valiušaitis, Nacionalinėje bibliotekoje įsikūrusio Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovas. – O kartu tai ir didelė atsakomybė – išlaikyti aukštą renginių kokybę, prasmingą turinį. Tikimės, kad bendromis Lietuvos ir išeivijos intelektualų pastangomis mums tai pavyks, o Adolfo Damušio politinių studijų dienos ilgainiui taps turininga jų susitikimo vieta ir prasmingo bendravimo erdve.“

Išsamiau su Adolfo Damušio politinių studijų dienų programa galite susipažinti ČIA.

Susiję

Politika 7342707611131463583

Rašyti komentarą

item