JAV gynybos sekretorius Lietuvoje siekė pademonstruoti D. Trumpo įsipareigojimus Baltijos šalių saugumui

Kam.lt nuotr. Į Lietuvą antradienį atvykęs JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas neslepia, kad šiuo vizitu prezidento Donaldo Trumpo...

Kam.lt nuotr.
Į Lietuvą antradienį atvykęs JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas neslepia, kad šiuo vizitu prezidento Donaldo Trumpo administracija siekia pademonstruoti įsipareigojimus Baltijos šalių saugumui, tvyrant nerimui dėl Rusijos užsienio politikos. Tai Vilniuje pakartojo pats buvęs jūrų pėstininkų generolas, kuris yra pelnęs ne vieną skambią pravardę.  

J. Mattisas Vilniuje trečiadienio rytą susitiko su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite ir Baltijos šalių gynybos ministrais, vėliau Pabradėje turėjo aplankyti JAV ir kitų NATO šalių karius.

Reaguodama į Rusijos intervenciją Ukrainoje, NATO šiemet dislokuoja po tarptautinį batalioną – maždaug tūkstantį karių – Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje. Pagal atskirą operaciją, regione taip pat dislokuota JAV brigada su pusketvirto tūkstančių karių ir beveik šimtu tankų. Dar vizito išvakarėse J. Mattisas sakė, kad NATO buvimas Baltijos šalyse padeda užtikrinti stabilumą.

Lietuvos pareigūnai iš Jungtinių Valstijų tikisi sprendimų dėl nuolatinio karių dislokavimo ir pagalbos stiprinant Baltijos šalių oro gynybą, taip pat paspartinti sprendimų priėmimo procesą NATO viduje. Lietuva neslepia siekianti būtent tokių amerikiečių veiksmų.

J. Mattisas antradienį prezidentūroje priminė buvusio prezidento George`o W. Busho žodžius, kad būtent Lietuva ir kitos Baltijos šalys įnešė aiškumo ir prasmės NATO.

„Net ir turėdami tokį kaimyną, kuris nekelia pasitikėjimo, Lietuva prisidėjo prie NATO misijos Afganistane ir dalyvauja misijoje Irake prieš „Islamo valstybę“. 2014-ieji buvo lūžio metai čia Europoje, (...) mes turime adaptuotis, bet neturėkite abejonių – JAV stovi su jumis prieš bet kokią grėsmę jūsų suverenumui, tarptautinei teisei ar tvarkai. JAV įsipareigojimai NATO 5-jam straipsniui yra tvirti“, – sakė J. Mattisas, pasveikinęs Lietuvos sprendimą didinti gynybos biudžetą iki 2 proc. BVP.

Paklaustas, ar JAV administracija planuoja dislokuoti priešlėktuvinės gynybos sistemas „Patriot“, gynybos sekretorius sakė, kad sprendimai dėl „gynybinių priemonių“ bus priimti po konsultacijų.

„Mes čia esame tik su gynybiniais pajėgumais. Aš turiu per daug pagarbos Rusijos armijai, tad negalėčiau manyti, kad jie tiki, jog čia yra puolamieji pajėgumai. Ir mes čia dislokuosime tik gynybinius pajėgumus“, – sakė J. Mattisas. Paklaustas ar JAV ketina dislokuoti „Patriot“ sistemas rugsėjį, kai Rusija rengs pratybas „Zapad“, J. Mattisas sakė, kad Lietuvoje JAV dislokuos tik tas sistemas, kurių reikės.

„Bet koks Rusijos pajėgumų telkimas čia, žinant, kad mūsų veiksmai Lietuvoje ar kitose demokratinėse šalyse nekelia grėsmės, tai bet koks toks telkimas yra destabilizuojantis“, – sakė J. Mattisas.

Susiję

Politika 4962487240661531640
item