Seimas, nepaisydamas premjero nuomonės, pritarė projektui dėl migracijos valdymo

Propatria.lt nuotr. Seimas po svarstymo pritarė Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto patobulintam nutarimo „Dėl demografijos, mig...

Propatria.lt nuotr.
Seimas po svarstymo pritarė Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto patobulintam nutarimo „Dėl demografijos, migracijos ir integracijos procesų valdymo“ projektui. 

Nutarimo projektu Seimas siūlo Vyriausybei iki 2017 m. liepos 1 d. atlikti valstybės institucijų vykdomą demografijos, ryšių su emigravusiais Lietuvos Respublikos piliečiais palaikymo, migracijos ir integracijos procesų valdymo analizę ir įvertinti galimybes pavesti koordinuoti šių procesų valdymą vienai valstybės institucijai, kuri būtų atsakinga už informacijos apie grįžimo gyventi į Lietuvą galimybes sklaidą užsienio šalyse, tarpininkautų įdarbinant Lietuvos Respublikos piliečius, sugrįžtančius gyventi į Lietuvą, ir suteiktų jiems pagalbą ieškant gyvenamosios vietos, pagal galimybes koordinuotų esamų ekonominių, socialinių, švietimo ar kitų integravimosi į Lietuvos visuomenę kliūčių šalinimą.

Taip pat siūloma iki 2017 m. gegužės 1 d. sudaryti darbo grupę iš mokslininkų, valstybės pareigūnų, specialistų ir socialinių partnerių 2018–2027 metų Lietuvos demografinės, migracijos ir integracijos politikos strategijos projektui ir Lietuvos piliečių reemigracijos skatinimo programos projektui parengti.

Seimas siūlo Vyriausybei parengti ir iki 2018 m. sausio 1 d. pateikti Lietuvos Respublikos Seimui tvirtinti 2018–2027 metų Lietuvos demografinės, migracijos ir integracijos politikos strategijos ir Lietuvos piliečių grįžimo į tėvynę skatinimo programos projektus.

Nutarimo projektui po svarstymo pritarė 87, prieš balsavo 2, susilaikė 8 Seimo nariai.

Premjeras Saulius Skvernelis S. Skvernelis yra sakęs, kad nepritaria tokiam projektui. Jis teigė, kad joks politinis susitarimas situacijos nepakeis, nes ją keičia tik darbai.

Panašią nuomonę išsakė ir VDU Demografinių tyrimų centro vadovė Vladislava Stankūnienė bei Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro vadovė Audra Sipavičienė. V. Stankūnienės teigimu, jau 2004-aisiais buvo priimta demografinės politikos strategija, o toliau turėjo sekti darbai, bet jie tebuvo imituojami.

A. Sipavičienės teigimu, „emigracija yra simptomas ir jokios kosmetinės priemonės ar deklaracijos čia nepadės: be esminių struktūrinių reformų tikėtis pokyčiu neverta. Žmonės nenori gyventi tokioje Lietuvoje. Kalbant apie nacionalinius susitarimus, aš nesu politikė, ir nežinau tokio susitarimo mechanizmo, viskas priklausys nuo to, koks bus įdėtas turinys ir kokie bus realūs žingsniai. Tuščios deklaracijos tik pykdo žmones ir mažina pasitikėjimą“, – teigė ji.


Susiję

Politika 6759384492154109927
item