Švedijos ministrės komentarai dėl seksualinių nusikaltimų Švedijoje pasikeitė kardinaliai

Ylva Johansson Švedijos integracijos ministrės Ylvos Johansson pozicija pasikeitė 180-ies laipsnių kampu po to, kai BBC ji teigė, jog p...

Ylva Johansson
Švedijos integracijos ministrės Ylvos Johansson pozicija pasikeitė 180-ies laipsnių kampu po to, kai BBC ji teigė, jog pranešimų apie seksualinius nusikaltimus Švedijoje skaičius sumažėjo.

Pastarojo interviu su BBC metu ministrė sakė: „Kai mes atliekame apklausas apie [tai], ar moteris buvo <...> išprievartauta, ar [prie jos] seksualiniai priekabiauta, mes galime matyti, jog lygis krenta, krenta ir krenta.“

Tačiau taip nėra. Paskutiniai statistiniai duomenys iš tiesų rodo 2016-aisiais Švedijoje 13 procentų išaugusius pranešimus apie seksualinius nusikaltimus ir bendrą prieaugį per paskutinius dešimt metų.

Švedijos socialinių tinklų vartotojai, įskaitant parlamento narius, ekonomistus ir kriminologus, suplūdo į Twitterį atkreipti dėmesį į ministrės klaidą jai pasirodžius televizijos eteryje.

Nuosaikiųjų partijos darbo politikos (labour policy) atstovė Elisabeth Svantesson buvo tarp tų, kurie kritikavo Johansson.

„Mums daugiau nereikia netikrų naujienų,“ ji parašė Twitteryje, kviesdama pasiaiškinti ministrę.

„Kokiu būdu seksualinių nusikaltimų skaičius mažėja?“ pridūrė ji.

Johansson pasitaisė šeštadienį.

„Aš grindžiau savo atsakymą informacija, kurią turėjau tuo metu, jog pranešimų apie išprievartavimus skaičius sumažėjo 2015-aisiais“, ji teigė laikraščiui Dagens Nyheter.

„Buvo klaidinga kalbėti apie raidą, kuri buvo paremta vos vienerių metų [duomenimis]. Preliminarūs skaičiai 2016-iesiems, deja, rodo, jog [išprievartavimų] rodikliai auga.“

„Žinoma, svarbu būti tiksliai,“ pridūrė ji.

Iš tiesų, išprievartavimų, apie kuriuos pranešta Švedijoje, skaičius 2016-aisiais išaugo 13-a procentų, iki 6,56 tūkst.

Tačiau kai šis rodiklis yra palyginamas su 2014-aisiais, kai apie išprievartavimus praneštų atvejų skaičius buvo 6,7 tūkst., tada, kaip teigė ministrė,  gali būti matomas šioks toks sumažėjimas. Kitaip tariant, užregistruotų išprievartavimų skaičius Švedijoje nukrito 2015-aisiais (12-a procentų iki 5,92 tūkst. atvejų), tuomet 2016-aisiais jis grįžo į maždaug tą patį 2014-ųjų lygį. 2006-aisiais šis skaičius siekė 4,2 tūkst.

Susiję

Pasaulis 2548826816022665828

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

joo,savotiški tie skandinavai-štai Norvegijos ministrę "ėda" už tai,,kad ji vaikšto ant kaklo pasikabinusi kryželį.Musulmonų kepurės,hidžabai ir burkos niekam nekliūna,kaip religijos simbolis,o štai kryžius- užkliuvo(ir tai priminsiu krikščioniškoje ir protestantiškoje šalyje).Taip sakant mylim visus,tik ne savus ir kur man tai girdėta?..

item