M. Majauskas. „Mums reikia lietuviškosios „Barnevernet“ sistemos“

Pro Patria nuotrauka Su skaitytojais dalinamės Seimo nario konservatoriaus Mykolo Majausko pranešimu spaudai, kuriame atskleidžiamas si...

Pro Patria nuotrauka
Su skaitytojais dalinamės Seimo nario konservatoriaus Mykolo Majausko pranešimu spaudai, kuriame atskleidžiamas siekis Lietuvoje sukurti Norvegijos vaiko gerovės sistemos „Barnevernet“ atitikmenį. Primename, kad dėl šios niekam neatskaitingos ir nekontroliuojamos institucijos saviveiklos ir piktnaudžiavimų Norvegija jau yra pralaimėjusi Europos Žmogaus Teisių Teisme ir tik tarptautinio spaudimo dėka neseniai sutiko ratifikuoto Vaiko teisių apsaugos konvenciją. Atkreiptinas dėmesys, jog tikslą Lietuvoje įtvirtinti tokiu pavyzdžiui veikiančią ir vaikų rinką kuriančią centralizuotą sistemą jau prieš kelis metus yra deklaravę Norvegijos fondų lėšas ideologiniams bendraminčiams Lietuvoje skirstančio Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovai. Plačiau apie tai galite perskaityti 2014 metų Vytauto Sinicos straipsnyje

***

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos (TS-LKD) narys Mykolas Majauskas, kalbėdamas neeilinėje Seimo plenarinėje sesijoje, pabrėžė, kad žiaurios tragedijos Kėdainiuose akivaizdoje valstybės institucijos turi prisiimti visą atsakomybę dėl neveiklumo, o Seimas ir Vyriausybė padaryti viską, kad ateityje tokiems atvejams būtų užkirstas kelias.

„Prieš kelias savaites vaikas nužudytas žmogaus, kuris buvo teistas, smurtavo, policijos sulaikytas ir po to paleistas. Prieš kelias savaites Seimo Savižudybių prevencijos komisijoje pareigūnų klausėme, kas dėl to prisiims atsakomybę. Jie atsakė atliekantys vidinį tyrimą. Šiandien Seimo tribūnoje tie patys pareigūnai vėl neatsako, kas kaltas dėl tragedijos, kas prisiims atsakomybę. Mes reikalaujame atsakymų, – sakė M. Majauskas pabrėždamas: – Turime nuspręsti, kokiu keliu eisime toliau. Ar eisime rusišku keliu, apsimesdami, kad nieko neįvyko, toleruodami smurtą šeimoje, ar skandinavišku. Manau, kad Lietuvai reikia lietuviškosios „Barnevernet“. Reikia kietos, centralizuotos institucijos, kuri gebėtų išgelbėti vaikus nuo smurtaujančios aplinkos“.

Parlamentaras reikalauja kuo skubiau priimti įstatymus, apsaugančius vaikus nuo nesaugios aplinkos, o už vaikų apsaugos politiką atsakingą socialinės apsaugos ir darbo ministrą paskirti viceministrą, kuris būtų atsakingas konkrečiai už šią sritį ir užsiimtų efektyviu vaiko teisių bei apsaugos nuo smurto įstatymų įgyvendinimu.

„Kviečiu nesikratyti atsakomybės, įvardinti kaltuosius ir priimti reikiamus sprendimus“, – Seimo tribūnoje paragino TS-LKD frakcijos narys M. Majauskas.


Susiję

Pažangos ideologija 6508092235194498214
item