Antradienį prie Seimo piketas už tėvų teisę auklėti vaikus

Antradienį, 12.00 val. prie Lietuvos Respublikos Seimo organizuojamas piketas, kuriuo reiškiamas nepritarimas Dovilės Šakalienės ir Mykol...

Antradienį, 12.00 val. prie Lietuvos Respublikos Seimo organizuojamas piketas, kuriuo reiškiamas nepritarimas Dovilės Šakalienės ir Mykolo Majausko inicijuotoms ir Seime ypatingos skubos tvarka svarstomoms pataisoms, itin plačiai ir abstrakčiai apibrėžiančiomis smurto prieš vaikus sampratą. Pataisos bus svarstomos Seime antradienio plenariniame posėdyje. 

Organizatoriai įsitikinę, kad būtina imtis visų reikiamų priemonių apsaugoti vaikams nuo smurto, tačiau Seimui siūlomi smurto apibrėžimai yra ydingi ir sukeltų įtampą net mylinčiose ir atsakingose šeimose.

„Pataisose gausu labai abstrakčių sąvokų, kurias kiekvienas tėvas, globėjas ir specialistas interpretuotų savaip. Todėl augindami vaikus tėvai negalėtų iš anksto žinoti, ar nenusižengia įstatymui. Pavyzdžiui, psichologiniu smurtu siūloma laikyti vaiko „individualumo nepripažinimą“ ir „pozityvios socializacijos trikdymą“. Pirmuoju atveju visi ribojimai ir paliepimai galėtų būti vertinami, kaip galimas kišimasis į vaiko individualumą. Antruoju atveju būtų primestas vaikų auklėjimas vien per paskatas, nors Konstitucija numato, kad tėvai turi teisę vaikus auklėti pagal savo įsitikinimus - pasirinkti auklėjimo modelį ir nesmurtines auklėjimo priemones,“ - argumentuojama socialiniuose tinkluose išplatintame kvietime.

Pataisomis taip pat siūloma į smurto prieš vaiką sąvoką įtraukti itin plačiai apibrėžtą nepriežiūrą. Piketo organizatoriai atkreipia dėmesį, kad kas penktas žmogus Lietuvoje gyvena skurde, 1/10 negali susimokėti mokesčių, 1/3 - pakankamai šildyti būsto, o priėmus siūlomą nepriežiūros apibrėžimą visos tokios šeimos rizikuotų būti apkaltintos kaip smurtaujančios prieš savo vaikus.

Mušti ir kitaip psichiškai ar fiziškai žaloti vaikus jau yra uždrausta įstatymu, už tai jau numatyta teisinė atsakomybė. Siekiant realių pokyčių, reikalinga iš esmės keisti vaiko teisių apsaugos sitemą ir diegti smurto prevencijos ir pagalbos šeimoms priemones. Siūlomi platūs smurto apibrėžimai kovotų ne su smurtu prieš vaikus, bet su tėvų teise auklėti vaikus nesmurtinėmis priemonėmis. Tėvus vienijančių organizacijų nerimą stiprina neseniai Seime užregistruoti siūlymai, itin supaprastinantys ir pagreitinantys vaiko paėmimą iš šeimos. 

Daugumos partijų pozicija dėl šių pataisų yra gana aiški: liberalai ir socialdemokratai pataisas palaikys, „tvarkiečiai“ ir LLRA-KSŠ atstovai joms nepritars, TS-LKD balsai turėtų pasiskirstyti maždaug tolygiai pagal gana akivaizdžiais vertybines takoskyras. Pataisų likimą neišvengiamai lems krikščionišką pasaulėžiūrą ir pagarbą šeimai per rinkimus deklaravusios valstiečių frakcijos balsai. Valstiečių pasirinkimas tarp savo programinių principų ir paramos D. Šakalienei turės tiesioginės įtakos Lietuvos šeimų ateičiai. 

Piketo puslapis socialiniuose tinkluose


Susiję

Šeimos politika 8048747009895841905
item