Vokietijoje ir Europoje tęsiasi Berlyno teroristo paieška

Likus dviem dienoms iki Kalėdų Vokietijoje ir Europoje tęsiasi Berlyno teroristo paieška. Tyrėjai dėmesį sutelkę į tunisietį Anisą Amrį (...

Likus dviem dienoms iki Kalėdų Vokietijoje ir Europoje tęsiasi Berlyno teroristo paieška. Tyrėjai dėmesį sutelkę į tunisietį Anisą Amrį (Anis Ami) - prokuratūra trečiadienį paskelbė jo paiešką. Ji paprašė gyventojų informacijos ir pažadėjo iki 100 000 eurų atlygį. Kartu perspėjama, kad 24 metų vyras „gali smurtauti ir būti ginkluotas“, informuoja agentūra AFP.

A. Amri į Vokietiją atvyko 2015-ųjų liepą, o prieš tai, italų žiniasklaidos pranešimais, ketverius metus praleido Italijoje. Jis į Italiją atvyko 2011 metais. Čia tunisietis dėl padegimo vienoje mokykloje buvo nuteistas ketverius metus kalėti.

Laikraštis „Die Welt“, remdamasis Italijos vyriausybės šaltiniai, rašo, kad A. Amri 2011-aisiais buvo suimtas Belpaso vietovėje netoli Sicilijos sostinės Katanijos. Bausmę jis atliko Katanijos ir Palermo kalinimo įstaigose. 2015 metų gegužę vyras buvo perkeltas į Kaltanisetą, kur laukė išsiuntimo. Po kelių savaičių jis buvo paleistas ir išvyko į Vokietiją.

Vokietijos tarnybos pastaraisiais mėnesiais tyrė informaciją dėl vyro pavojingumo. Pasak Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės vidaus reikalų ministro Ralfo Jėgerio (Ralf Jaeger), buvo įtariama, kad jis „ruošė sunkų valstybei pavojų keliantį nusikaltimą“. Tyrimą tada perėmė Berlyno generalinė prokuratūra.

Jos duomenimis, A. Amri nuo kovo iki rugsėjo buvo stebimas. Būta informacijos, kad jis norėjo įsigyti automatinių ginklų - „galbūt, kad vėliau su kitais nusikaltėliais įvykdytų išpuolį“, pareiškė prokuratūra. Tačiau įtarimai esą nepasitvirtino ir todėl „nebuvo pagrindo“ toliau jo stebėti.

Šią vasarą buvo atmestas A. Amri prieglobsčio prašymas. Tačiau, anot T. Jėgerio, jis nebuvo išsiųstas, nes neturėjo galiojančių dokumentų, o Tunisas pradžioje neigė, kad jis yra šalies pilietis. Išsiuntimo procesas galiausiai žlugo, nes iš Tuniso nebuvo gautas laikinas pasas. Tuniso žinybos jį perdavė tik trečiadienį, pridūrė R. Jėgeris.

Tuniso kovos su terorizmu tyrėjai apklausė įtariamojo šeimą jo gimtinėje. A. Amri Tunise buvo kelis kartus suimtas dėl su narkotikais susijusių nusikaltimų. 2011 metais jis iš Tuniso pasiekė Italiją.

Per išpuolį Kalėdų mugėje Berlyne pirmadienį žuvo 12 žmonių ir beveik 50 buvo sužeista.


Susiję

Pasaulis 4495033907298568953
item