Vakar mirė rezistentas Vytautas Skuodis

(1929 m. kovo 21 d.  – 2016 m. gruodžio 8 d.) Eidamas 88-uosius metus trečiadienį mirė Laisvės kovos sąjūdžio dalyvis ir rezistentas,...

(1929 m. kovo 21 d.  – 2016 m. gruodžio 8 d.)

Eidamas 88-uosius metus trečiadienį mirė Laisvės kovos sąjūdžio dalyvis ir rezistentas, geologas, Gamtos mokslų daktaras Vytautas Skuodis.

1929 metais Čikagoje gimęs V.Skuodis studijavo Vilniaus universitete ir statybos institute Maskvoje, dirbo geologu, dėstė Vilniaus universitete.

Pogrindinės veiklos V. Skuodis ėmėsi eidamas keturiasdešimtuosius metus. Jis buvo Helsinkio grupės narys, Katalikų komiteto narys, 1978–1979 metais nelegalaus pogrindžio žurnalo „Perspektyvos“ sumanytojas ir redaktorius, bendradarbiavo leidinyje „Alma Mater“.

1979 m. gruodį už pažiūras, prieštaraujančias sovietinei ideologijai, V. Skuodis buvo atleistas iš universiteto, o 1980 m. pradžioje – ir areštuotas. Tų pačių metų gruodį jis buvo ir nuteistas – už leidybinę veiklą ir už rašomą knygą „Dvasinis genocidas Lietuvoje“ jam skirta didžiausia už tokius nusikaltimus bausmė: 7 metus kalėti griežto režimo lageryje ir 5 metus tremties.

Kaip pastebi L. Dambrauskas savo knygoje, maksimali bausmė V. Skuodžiui buvo skirta ir dėl teisme pasakyto paskutinio žodžio – rezistentas kalbėjo apie aštuonias valandas, tačiau užuot prašęs sušvelninti bausmę, savo kalboje pasmerkė tarybinę santvarką ir patį teismą.

Septynerius metus V. Skuodis praleido Mordovijoje – Baraševo griežto režimo lageryje. Lagerio administracijai nenuolaidžiavęs, į lagerio saugumiečių savivalę reagavęs protestais ir skundais kur kas dažniau nei kiti kaliniai sulaukdavęs kratų, per kurias netekdavo ir savo rankraščių.   

Į tremties vietą Magadano srityje V. Skuodis buvo perkeltas 1987 m. sausį. Iš Čeliabinsko kalėjimo paleistas prasidėjus Michailo Gorbačiovo „perestroikai“. Kad V. Skuodis nebetęstų antisovietinės veiklos, jam buvo pasiūlyta su šeima išvykti į užsienį. JAV valdžiai patvirtinus jo teisę į pilietybę, V. Skuodis, pats gimęs Čikagoje, nusprendė su šeima išvykti į Ameriką, kur įsijungė į išeivijos lietuvių visuomeninę veiklą ir daug keliavo.

V. Skuodis savo patirties nedramatizuodavo – „disidentui sėdėti kalėjime yra didžiausias jo veiklos įvertinimas“, – yra sakęs laisvės sąjūdžio kovotojas. Todėl visuose susitikimuose daugiausiai kalbėdavęs Baltijos šalių okupaciją ir jų siekį susigrąžinti nepriklausomybę.

Lietuvos Helsinkio grupės ir Tikinčiųjų teisių gynimo komiteto narį 1987 m. gruodį priėmė ir JAV prezidentas Ronaldas Reiganas, su kuriuo taip pat buvo kalbėta apie Lietuvos laisvės bylą.

Atkūrus nepriklausomybę V. Skuodis grįžo į Vilniaus universitetą – dirbo Geologijos-mineralogijos katedros docentu.

V.Skuodis 1999 metais buvo apdovanotas Vyčio Kryžiaus 3-ojo laipsnio ordinu.

Apie rezistentą sukurtas ir filmas „Aš už tave pakalbėsiu“ (režisieriai – Virginija Vareikytė ir Maxì Dejoie). Siūlome pasižiūrėti ir jo ištrauką:



Susiję

Politika 2640357426921151322

Rašyti komentarą

item