G. Landsbergis ir S. Skvernelis išreiškė paramą homoseksualų partnerystei

Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos lyderis Gabrielius Landsbergis prasitarė palaikantis homoseksualų pa...


Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos lyderis Gabrielius Landsbergis prasitarė palaikantis homoseksualų partnerystę ir besitikintis, jog Seimas ją greitai įteisins. Jam pritarė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašo lyderis Saulius Skvernelis.

Antradienį jaunimo organizacijų iniciatyvos „Žinau, ką renku“ diskusijoje „Lofte“ kandidatams buvo užduotas klausimas, ar reikia įteisinti vienalytes santuokas ir leisti įsivaikinti.

„Kaip tikras konservatorius, gavęs tokį klausimą, matyt, turėčiau išeiti, turėtų būti labai baisu. Ne, aš pasisakau už partnerystę, aš manau, kad laikas tam atėjo, aš tikiuosi, naujas Seimas ar mūsų koalicija galų gale šį klausimą į Seimą atneš ir mes jį priimsime“, – į klausimą atsakė G. Landsbergis.

Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas pasisakė netgi už vienalytes „santuokas“. Tačiau tai nestebina, nes Liberalų sąjūdis jau keletą metų nuosekliai remia homoseksualų partnerystės idėją.

E. Gentvilas sakė neabejojantis, kad nuo partnerystės bus einama iki santuokos.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovas ūkio viceministras Marius Skarupskas taip pat parėmė vienalytes „santuokas“.

„Socialdemokratai pasisako už santuoką, tai yra kairioji pozicija. Dėl įvaikinimo – manau, kad čia būtų kitas žingsnis, padarome vieną žingsnį, paskui galvosime apie kitą. Aš manau, kad tokia koalicija bręsta“, – diskusijoje sakė LSDP atstovas M. Skarupskas.

Nors kairysis socialdemokratų sparnas nuolat deklaruoja paramą LGBT asmenims, partijos palaikymo nesulaukia. Praėjusiais metais Liberalų sąjūdžio ir Socialdemokratų partijų frakcijų nariai Seime įregistravo Civilinio kodekso pataisas, kuriomis šalyje siūlyta įteisinti registruotą partnerystę. Ją galėtų sudaryti ir du vienos lyties asmenys. Tam iki šiol nepritarė ir partijos pirmininkas premjeras Algirdas Butkevičius.

LVŽS atstovas S. Skvernelis juokavo, kad išgirdęs tokį klausimą dar labiau nei G. Landsbergis turėtų išeiti, mat LVŽS vienareikšmiškai laikosi tradicinės šeimos linijos.

„Aš tos linijos laikausi, tačiau turiu savo nuomonę. Santykiai tarp žmonių, ką ir kas nori mylėti – niekada jokia valstybė negali reguliuoti ir kištis. Tačiau yra momentas, kada prieinama iki teisinių klausimų, kurie šiandien nėra išspręsti, todėl aš manau, kad teisiškai sureguliuoti partnerystę privalome“, – sakė S. Skvernelis.

Tokie pareiškimai pradžiugino Lietuvos gėjų lygą.

„Mes labai džiaugiamės dėl tokios pozicijos ir galime užfiksuoti įdomų aspektą, kad balsų, kurie iš esmės pasisako už, kalbant apie 6 didžiausias politines partijas, kurios, tikėtina, bus atstovaujamos parlamente, 4 didžiųjų partijų atstovai pritaria partnerystės instituto įteisinimui, dviejų turi kitokią poziciją“, – DELFI sakė LGL žmogaus teisių politikos koordinatorius Tomas Vytautas Raskevičius.

Parengta pagal Delfi.lt publikaciją


Susiję

Pažangos ideologija 8699193014620566384
item