Virš 200 000 lenkų išėjo į gatves palaikydami abortų draudimą

Eisena Žešuve Gyvybę ginančių įstatymų šalininkai Lenkijoje sekmadienį suorganizavo daugiau nei 140 demonstracijų įvairiuose šalies mie...

Eisena Žešuve
Gyvybę ginančių įstatymų šalininkai Lenkijoje sekmadienį suorganizavo daugiau nei 140 demonstracijų įvairiuose šalies miestuose. Bendras dalyvių skaičius jose siekė tarp 200 000 ir 300 000. Demonstracijas koordinavo Paramos šeimai ir gyvybės iniciatyvoms centras, o konkrečiuose miestuose už organizavimą atsakingi buvo vietiniai komitetai, sudaryti iš pasaulietinių ir bažnytinių organizacijų. 

Žygio už gyvybę šūkis buvo „Kiekviena gyvybė neįkainojama“. Juo pabrėžta ne tik negimusiųjų, bet kiekvienos gyvybės vertė, nepriklausomai nuo žmogaus fizinės, dvasinės ar ekonominės būklės. Pawelas Kwasniakas iš akcijas organizavusio centro paaiškino, kad Lenkijos abortų įstatymas leidžia nužudyti daugiau nei 1500 kūdikių kiekvienais metais, daugiausiai eugenikos tikslais.

Žygių už gyvybę metu buvo renkami parašai, po abortų draudimo įstatymą palaikančia peticija. Laikoma, jog šie metai yra unikali galimybė pakeisti abortus atskirais atvejais leidžiantį įstatymą, priimtą prieš 60 metų komunistinio režimo, kaip pabrėžia organizatoriai. 

180 000 gyventojų turinčiame Žešuvo mieste pietryčių Lenkijoje žygį už gyvybę organizavo žinomas gydytojas Bogdanas Chazanas, praradęs darbą ligoninėje dėl savo gyvybę ginančių nuostatų. „Tai, ko siekiame, yra ne tik abortų draudimas, bet kartu ir visiška gyvybės apsauga“, - teigė B. Chazanas, pridūręs, kad šiuo metu parlamente svarstomas abortų draudimas buvo inicijuotas ne Bažnyčios ir ne Vyriausybės, o šalies piliečių. 

Vyriausybė savo ruožtu atkreipė dėmesį į gyvybę ginančiųjų pastangas. Kalbėdamas Tarptautinę šeimos dieną prezidentas Andžejus Duda minėjo tiek piliečių inicijuotą įstatymą, tiek jį palaikančias demonstracijas. Televizijų transliuotame įraše jie su žmona kalbėjo apie šeimų svarbą, mokančią meilės, kantrybės, atsakomybės ir pagarbos vyresniesiems, atiduodami pagarbą savo senjorus ir specialių poreikių vaikus prižiūrinčioms šeimoms. 

Premjerė Beata Szydlo demonstracijos Osvencime (40 000 gyventojų) organizatoriams išsiuntė laišką, kuriame pabrėžė, kad šeimos stiprinimas yra vienas pagrindinių jos tikslų. Osvencime žygis už gyvybę buvo susietas su Lenkijos krikšto 1050 metų jubiliejumi ir papuoštas geriausio istorinio kostiumo varžytuvėmis. istorinė tematika pasitelkta ir Plocke, kur eisenos priekyje žygiavo krikštą priėmusiu karaliumi Mieško Pirmuoju ir jo žmona Dobrava Bohemiete apsirengusi pora. 

Kunigas Janušas Idzikas teigė, kad šie žygiai už gyvybę yra dovana gegužės 18 dieną gimusiam Jonui Pauliui II, kurio  „vardą nuolat minime, tačiau atėjo laikas nešti jo skelbtą žinią“. Slawomiras Olejniczakas iš Petro Skargos bendrijos už krikščionišką kultūrą akcentavo, jog  „krikščionybė istoriškai buvo pamatas visuomenei, valstybei ir civilizacijai formuojantis“. „Taip ir turi būti. Gali parodyti teisingo kelio pavyzdį Europai,“ - teigė jis. 

Vyskupai, arkivyskupai ir vietinė dvasininkija visur aktyviai dalyvavo demonstracijose. Žygiai daug kur prasidėjo mišiomis. Daug kur demonstracijose dalyvavo ir politikai, tarp jų merai ir parlamento nariai. 

Organizatoriai apmokėjo tūkstančius plakatų, šimtų tūkstančių skrajučių gamybą, vaizdo ir garso reklamų transliaciją vietinių radijo ir televizijos programų eteryje. Į demonstracijas viešai kvietė žinomi žurnalistai, akademikai, aktoriai. Renginius nušvietė didžiausios televizijos ir radijo stotys. Žiniasklaida priminė, jog abortų draudimas buvo viešai deklaruotas  rinkimus laimėjusios „Teisės ir teisingumo“ partijos pažadas. 

„Norime ir kitoms šalims pasiųsti paprastą žinutę, jog pokyčiai link didesnės gyvybės apsaugos yra įmanomi,“ - komentavo Pawelas Kwasniakas.




Susiję

Pasaulis 8804071122604155234

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Mūsų šalyje statistiškai žūsta 14 negimusių vaikų per dieną. Kodėl abortai vis dar yra legalūs?

item