Prancūzijoje įvedamos privalomų padaryti abortų kvotos

Prancūzijos Nacionalinė asamblėja nauju įstatymu ėmėsi žingsnių, kad padarytų abortą lengviau prieinamą bei įvestų privalomų atlikti abor...

Prancūzijos Nacionalinė asamblėja nauju įstatymu ėmėsi žingsnių, kad padarytų abortą lengviau prieinamą bei įvestų privalomų atlikti abortų kvotas. Įstatymas panaikina ir būtiną septynių dienų laukimo prieš abortą periodą, leidžia daktarams atlikti chirurginio aborto procedūrą paprastuose rajonų sveikatos centruose ir suteikia akušerėms teisę paskirti ir administruoti abortus.

Įstatymas, žinomas kaip „loi Veil“, priimtas praėjusią savaitę. Už įstatymą balsavo 311, o prieš jį - 241 parlamentaras.

Prancūzijoje atliekamų legalių abortų skaičius išlieka labai aukštas - vidutiniškai per metus jų atliekama apie 200 tūkst. Du trečdaliai abortus pasidariusių moterų naudojo tam tikrą kontracepcijos priemonę tuo metu, kai pastojo.

Nors statistika rodo, kad moterys Prancūzijoje ir taip turi itin lengvą prieigą prie abortų, šalies spauda jau ilgą laiką nesiliauja pabrėžti, kad vasaros atostogų metu norint pasidaryti abortą, paprastai tenka laukti žymiai ilgiau. Be to, vis mažiau daktarų sutinka atlikti abortus, o daktarai, 1975 metais aršiai gynę abortų legalizavimą, po truputį išeina į pensiją.

Naujasis įstatymas, siekdamas išspręsti šią „problemą“, nustato tam tikrą privalomų atlikti abortų kvotą kiekvienai Regioninei sveikatos vadovybei, įpareigodamas ją pasirašyti metinius kontraktus su kiekviena jos regione veikiančia abortus teikiančia įstaiga, kuriuose būtų nustatyta, kiek abortų šiai įstaigai per metus reikės atlikti.

Nors naujieji pakeitimai nepaliečia sąžinės išlygos (gydytojas nėra priverstas daryti aborto, jei tai prieštarauja jo sąžinei), tačiau jie tik sutvirtina šalies valdžios pasiryžimą įtvirtinti abortą kaip absoliučią teisę.

Prieš tai buvusi tvarka reikalavo, kad moterys, norinčios pasidaryti abortą, prieš tai turėjo nueiti bent į dvi konsultacijas su gydytoju, atskirtas septynių dienų tarpu. Tuo tarpu naujasis įstatymas nustato, kad užteks tik vienos gydytojo konsultacijos.

Nemažai parlamentarų kritikavo šiuos pakeitimus, sakydami, jog apsisprendimas pasidaryti abortą yra „rimtas“ ir turėtų būti „vengiamas bet kokiomis priemonėmis“.

Tačiau įstatymo šalininkai teigia, jog pakeitimų idėja yra „normalizuoti“ abortus bei sumažinti su jais susijusias „stigmas“, kad pasiryžimas pasidaryti abortą nebebūtų laikomas moraliniu pasirinkimu ar apskritai kažkuo kitu nei paprastas medicininis aktas.

Nauji pakeitimai taip pat įtvirtina leidimą atlikti abortų procedūras rajoniniuose sveikatos centruose, anksčiau tai leista daryti tik ligoninėse. Tačiau ir iš visų ligoninių tikimasi, kad jos praplės šios „paslaugos“ teikimo galimybes, nes septynių dienų laukimo periodo panaikinimas tikrai lems ir išaugusį abortų skaičių.

Naujosios pataisos palengvins ir „cheminius“ abortus, kurie sudaro 57 proc. visų Prancūzijoje atliekamų abortų. Nuo šiol skirti kūdikį abortuojančią tabletę galės ne tik ligoninių ar rajoninių sveikatos centrų gydytojai, bet ir paprastos akušerės. Tikimasi, jog tai stipriai padidins cheminio aborto prieinamumą.

Naujasis įstatymas turėtų įsigalioti dar prieš vasarą, po to, kai jį peržvelgs šalies senatas.

Parengta pagal Lifesitenews.com informaciją



Susiję

Pažangos ideologija 1040940240516038486
item