Ant Seimo narės dukters namo sienos – užrašas „rusai eik namo“

Ketvirtadienio rytą Klaipėdos priemiestyje, Taurakalnyje, su šeima gyvenanti Seimo narės, Rusų aljanso atstovės Irinos Rozovos dukra Valer...


Ketvirtadienio rytą Klaipėdos priemiestyje, Taurakalnyje, su šeima gyvenanti Seimo narės, Rusų aljanso atstovės Irinos Rozovos dukra Valerija Ščerbina ant savo balto mūrinio namo sienų išvydo vandalizmo aktą. Dėl antirusiškų užrašų kreiptasi į policijos pareigūnus.

V. Ščerbinos kaimynai pastebėjo, kad ant balto mūrinio namo sienų raudonais dažais buvo užrašyta „Laisvę Lietuvai“, „Rusai Ne“, „Rusai eik namo“. Taip pat ant sienų šalia užrašų buvo nupiešta ir raudonų penkiakampių žvaigždžių. Apie užrašus kaimynai informavo namo šeimininkę.

Dėl vandalų išpuolio kreiptasi į policijos pareigūnus, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Naujienų portalo Alfa.lt kalbinta parlamentarė I. Rozova neslėpė esanti apstulbusi ir šokiruota. Kartu su Lietuvos lenkų rinkimų akcija 2012 m. Seimo rinkimuose dalyvavusi politikė teigė mananti, kad šis išpuolis prieš jos dukrą yra susijęs su jos veikla.

„Jeigu yra tai kažkoks man kerštas, tai reikėjo prie mano buto ar prie mano balkono septintame aukšte kažką padaryti. Matyt, pasirinko tokį variantą. <...> Net nekalbame apie tą materialinę žalą, bet jūs įsivaizduokite, kai vaikai iš ryto išėjo iš namų važiuoti į mokyklą ir visa tai pamatė. Tai yra tokia moralinė trauma, kuri nežinau kada užgis“, – kalbėjo I. Rozova.

Rusų aljanso narė teigė, kad tokio išpuolio imtasi po to, kai ji sudalyvavo rusų bendruomenės rengtame Klaipėdos išvadavimo minėjime.

„Jeigu ten būtų nupiešta kažkokia gėlytė, tai aš pasakyčiau, kad tai vandalai, bet mes su jumis nesame vaikai ir puikiai suprantame, kad čia neatsitiktinai taip padaryta. Ir aš manau, kad, be abejo, tai padaryta po Klaipėdoje buvusio minėjimo prie paminklo. Aš ten turėjau galimybę pasisakyti kaip ir visi kiti. Matyt, nelabai patiko mano pasisakymas ar aš. Iš tikrųjų to dar nebuvo. Nors daug būna visokių įžeidinėjančių komentarų portaluose, dėl kurių aš turėjau kreiptis į prokuratūrą, bet prokuratūra atsisakė pradėti bylas, bet kitų grasinimų ar dar kažko nebuvo“, – kalbėjo I. Rozova.

Naujienų portalas Alfa.lt primena, kad antradienį Klaipėdoje buvo minimos septyniasdešimtosios Lietuvos uostamiesčio išvadavimo metinės. Renginyje, kurios svečiai puošėsi Georgijaus juostelėmis, dalyvavo I. Rozova, Rusijos Federacijos generalinis konsulas Vladimiras Novikovas.

Įsipainiojo į skandalingą istoriją

Primename, kad 2007 metais parlamentarė įsipainiojo į skandalingą istoriją. Tuomet žiniasklaidoje skelbta, kad Taline susirinkę Baltijos šalių rusakalbių atstovai laišku kreipėsi į Rusijos prezidentą V.Putiną ir Europos institucijas, prašydami apginti rusakalbių teises Baltijos šalyse. Skelbta, kad laišką pasirašė ir 20 Lietuvos piliečių, tarp kurių buvo ir I.Rozova.

Po tokių pranešimų Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos taryba nusprendė pavesti VLPD frakcijai priklausantiems savo partijos nariams svarstyti I.Rozovos tolesnės narystės frakcijoje klausimą.

Tėvynės sąjungos (konservatorių) vicepirmininkė Rasa Juknevičienė pasiūlė I.Rozovai atšaukti savo parašą, kurį ji esą padėjo ant Rusijos prezidentui ir Europos Tarybai adresuotų laiškų.


Pati I.Rozova teigė nepasirašiusi jokių prašymų Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ar Europos Tarybai dėl rusakalbių teisių Baltijos šalyse.

Seimo narė neneigė, kad dalyvavo Baltijos šalių rusakalbių atstovų konferencijoje Taline, tačiau jokių dokumentų nepasirašinėjo.

„Iš viso nebuvo renkami jokie parašai. Buvo priimtas kreipimasis į prezidentą V.Putiną, bet jame kalbama apie dvigubą pilietybę. Ten nebuvo jokios kalbos apie Lietuvą ar rusakalbių teisių pažeidimus. Buvo priimtas kreipimasis ir į Europos institucijas, kad reikia derinti Baltijos šalių ir ES įstatymus, bet aš ten dalyvavau kaip svečias ir nieko nepasirašiau. Mano dalyvavimas apsiribojo tuo, kad aš pasakojau, kaip puikiai mums sekasi dirbti Lietuvos savivaldybėse, Seime ir taip toliau. Visi pripažino, kad Lietuvoje beveik nėra problemų, susijusių su kitataučiais“, – aiškino parlamentarė.

Susiję

Politika 3339620488582573317
item