Filmo apie partizaną Žaibą kūrėjai prašo paremti baigiamuosius filmo darbus

Filmavimo metu Dzūkijos miške Filmo apie Dainavos apygardos partizaną Vaclovą Voverį kūrėjai prašo paremti baigiamuosius šio filmo darb...

Filmavimo metu Dzūkijos miške
Filmo apie Dainavos apygardos partizaną Vaclovą Voverį kūrėjai prašo paremti baigiamuosius šio filmo darbus. Skaitytojams pateikiame visą filmo „Žaibas – Dzūkijos legenda“ prodiuserio Jono Cimbolaičio kreipimosi tekstą.

Lietuvos istorijos pažinimas yra ne vien smalsumo patenkinimas, tai mūsų laisvės bei valstybės egzistavimo sąlyga. Lietuvos partizanams Tėvynės meilė buvo ne vien skambūs žodžiai, bet savo gyvenimu, o dažniausia atiduotos gyvybės kaina, patvirtinta vertybė.

Dešimties metų Lietuvos partizaninio karo su Sovietų sąjunga istorija – vienas iš stulpų, į kurį remiasi mūsų pilietinė savimonė, mūsų istorinė atmintis. Partizanų „istoriją“ sovietmečiu propagandos tikslais parašė ir bruko mums į galvas okupantas. Jos mintis – paprasta: tie, kas priešinosi ir kovojo prieš okupantus, yra banditai. MGB-KGB nurodymu 5-9 dešimtmečiais buvo paskelbta apie 570 straipsnių partizanų tema. Sovietų propagandos pateiktas Lietuvos partizano, kaip bandito įvaizdis, aiškinimai apie pilietinį karą, klasių kovą – buožių karą prieš bežemius, žmonių galvose buvo įtvirtinti, jau pasibaigus kovoms. Suprantama, kad melas nebūtų turėjęs poveikio tuo metu, kai kovos vyko ir tūkstančiai jas matė savo akimis.

Deja karta, gimusi ir užaugusi po partizaninio karo (mano karta), buvo stipriai veikiama sovietinės propagandos. Ryškiausias tos propagandos pavyzdys – V.Žalakevičiaus „Niekas nenorėjo mirti“. Man, partizano anūkui ir politkalinio sūnui, gimusiam Sibire, dar vaikystėje buvo papasakota tikroji partizaninio karo istorija, tėvui vis kartojant: „Tik cit vaikeli, niekam nei žodžio“.

Netrukus vieną ryškesnių epizodų ne tik iš Dainavos apygardos, bet manau, iš visos Lietuvos partizanų istorijos, parodysime filme „Žaibas – Dzūkijos legenda“. Šiuo metu filmas jau baigiamas montuoti. Nors šį filmą tenka kurti ilgai ir sunkiai, manau, kad tokių didžiavyrių, kaip Vaclovas Voveris, įamžinimas yra toks svarbus, kad buvo verta vargti, juk Lietuvos partizaninis karas su Sovietų sąjunga, buvo pati aršiausia ir kruviniausia laisvės kova lietuvių tautos istorijoje.

Tuo pačiu noriu nuoširdžiai padėkoti visiems, vienaip ar kitaip parėmusiems filmo kūrimą. Tikiuosi mūsų visų pastangos bus prasmingos, o filmas pasitarnaus auklėjant jaunimą patriotine dvasia ir kad galbūt suprasime Žaibo žodžius: „Gyvenk taip, tarsi nuo tavęs vieno priklausytų visos Lietuvos likimas...“

Filmo kūrimą galima paremti, pervedant pinigus į Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos sąskaita:

DNB LT864010042501566754, Kauno skyrius, banko kodas AGB LLT2XXXX, SWIFT. Adresas: Laisvės al. 86, LT-44250 Kaunas.

Susiję

Aktualijos 7110652168541695354

Rašyti komentarą

item