LLRA baudą už įstatymų nevykdymą vadina „finansinėmis represijomis“

Vilniaus apygardos teismas Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslavui Daškevičiui skyrė baudą už ankstesnio...


Vilniaus apygardos teismas Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslavui Daškevičiui skyrė baudą už ankstesnio teismo sprendimo pakeisti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles nevykdymą – po 100 už kiekvieną uždelstą dieną. Kadangi teismo sprendimas nevykdomas nuo 2008 m., iš viso savivaldybės administracijos direktorius turės sumokėti daugiau nei 43 tūkst. litų.

Tuo metu savivaldybėje daugumą turinčios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovai tokį teismo sprendimą vadina „finansinėmis represijomis ir žmogaus teisių pažeidimu“.

Pasak Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje Audriaus Skaisčio, teismas sprendimą priėmė atsižvelgdamas į tai, kad Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui jau buvo skirtos trys baudos, tačiau jos jokios įtakos neturėjo ir administracinio teismo sprendimas nebuvo įvykdytas. Teismas sprendimo įvykdymui nustatė vieno mėnesio terminą, skaičiuojamą nuo 2014 m. sausio 6 d.

Vilniaus apygardos administracinis teismas 2008-09-25 sprendimu įpareigojo Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorių pakeisti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles į tokias, kuriose gatvių pavadinimai būtų nurodyti valstybine lietuvių kalba. Tačiau teismo sprendimas neįvykdytas iki šiol.

LLRA interneto svetainėje skelbiama, jog savivaldybės administracijos direktorius yra ne kartą pabrėžęs, jog „neturi svertų reikalauti iš gyventojų nuo jų namų nukabinti lenteles su gatvių pavadinimais“, o nuo savivaldybės pavaldumo pastatų dvikalbės lentelės esą nuimtos dar 2008 m.

Pasak Seimo narės, LLRA pirmininko pavaduotojos Vandos Kravčionok, teismo sprendimas „skandalingas ir parengtas pagal nacionalistinių jėgų užsakymą“.

„Ši teismo nutartis yra ne tik sunkiai suvokiama, bet ir žalinga, nes visiškai kompromituoja mūsų šalį tarptautinėje arenoje. Drakoniškų baudų skyrimas už gimtosios kalbos vartojimą šalia valstybinės kalbos užrašuose, teikiamuose ant privačių namų, yra neleistinas. (...) Matome, kad yra vykdomos represijos ir pažeidžiamos pagrindinės žmogaus teisės, teisė vartoti gimtąją kalbą“, - LLRA pranešime cituojama V.Kravčionok.

Kaip skelbiama partijos svetainėje patalpintame pranešime, pernai lapkritį Lietuvos lenkų sąjunga, siekiant „išreikšti savo paramą už dvikalbius užrašus baudžiamiems asmenims“ atidarė banko sąskaitą, į kurią „visi geros valios žmonės, solidarizuojantys su asmenimis, baudžiamais už dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles“ gali pervesti pinigines lėšas litais, Lenkijos zlotais, eurais ir JAV doleriais.



Susiję

Politika 7971428576005963750

Rašyti komentarą

4 komentarai

Pikc rašė...

Na, jei tie veikėjai "neturi svertų", tai dabar turės motyvaciją tuos "svertus" įsigyti - tegul surenka baudą iš tų "nepaklusnių gyventojų" :)

Anonimiškas rašė...

"skandalingas ir parengtas pagal nacionalistinių jėgų užsakymą" - cia tai geras :D O kur dingo "tautai ir istatymams nepagarba rodancios jegos"?

Anonimiškas rašė...

Seniai laikas, galejo ne po 100 o po. 1000 22:55:50 uz kiekviena diena baudos skirt.

Vladas rašė...

Nesuprantu. Paaiškinkite kas nors. Teismo sprendimą įvykdo antstoliai? Garliavoje 250 ekipiruotų policininkų įsiveržia į privačią valdą ir išlaužę duris jėga privačiuose namuose pagriebia mažametę mergaitę. Tai vykdomas teismo sprendimas.
Nuo 2008 metų nevykdomas teismo sprendimas - nukabinti lenteles ne valstybine kalba. Visi aiškina negali įžengti į privačią valdą? Patobulinti įstatymai lenkams? Na kodėl tyčiojamasi iš Lietuvos piliečių ir jie laikomi debilais ar nežinia kokiais runkeliais? Tie 240 policininkų per pusvalandį nuimtų lenteles. Tai kame problema?

item