LLRA frakcija Tautinių mažumų įstatymą reikalauja priimti skubos tvarka

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcija Tautinių mažumų įstatymo projektą reikalauja priimti skubos tvarka. Be to, išplatintame ...



Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcija Tautinių mažumų įstatymo projektą reikalauja priimti skubos tvarka. Be to, išplatintame pranešime partija reikalauja panaikinti teismų nutarimus ir atsiimti visus ieškinius, susijusius su tautinių mažumų kalbų vartojimu viešajame gyvenime.

Ketvirtadienį paskelbtame pranešime LLRA frakcija primena Lietuvos lenkų indėlį ginant mūsų šalies laisvę nuo Sovietų Sąjungos ir pabrėžia, jog „Lietuvos Respublikos pirmininkavimo Europos Sąjungos tarybai pusmetį, tautinės mažumos, vertindamos šalies reprezentacines funkcijas tarptautinėje arenoje bei politinio veido svarbą, nerengė jokių protesto akcijų, nors kitos piliečių grupės, nepaisant šaliai svarbaus laikotarpio, būrėsi protestuodamos prie valstybinių įstaigų ir Valdovų Rūmų“. 

Tačiau pasak LLRA frakcijos narių, „paskutiniai įvykiai rodo, kad tautinių mažumų ištikimybė nepriklausomai Lietuvai, padorus ir sąžiningas darbas Lietuvos labui nėra įvertinti“. Tai, pasak partijos, liudija ne tik nepriimtas Tautinių mažumų įstatymas, bet ir Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas, kuriuo už ankstesnio sprendimo pakeisti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles nevykdymą Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslavui Daškevičiui skirta bauda - po 100 už kiekvieną uždelstą dieną. 

Kadangi teismo sprendimas nevykdomas nuo 2008 m., iš viso savivaldybės administracijos direktorius turės sumokėti daugiau nei 43 tūkst. litų.

Tuo pasipiktinę LLRA Seimo frakcijos nariai reikalauja ypatingos skubos tvarka priimti Tautinių mažumų įstatymą, panaikinti teismų nutarimus ir atsiimti visus ieškinius, susijusius su tautinių mažumų kalbų vartojimu viešajame gyvenime.

LLRA pažymi, jog dėl „žmogaus teisių pažeidimų kreipsis į visas tarptautines institucijas bei geros valios žmones“.


Susiję

Politika 757182475904195049

Rašyti komentarą

4 komentarai

Anonimiškas rašė...

Žodžiu, Lietuvą puola kas netingi.

Anonimiškas rašė...

Pirmiausia politikams ( o ypač Premjerui) siūlyčiau sveiku protu vadovautis, o ne laukti, kas bus pasakyta KT, kaip reikia elgtis. ES ir Vakarų pasaulis, vertindamas tautines mažumas bei saugodamas kaip tautinės kultūros reliktą nuo išnykimo, joms taiko tautinių mažumų įstatymus. Tautinėms bendrijoms toks įstatymas netaikomas, jų kultūrinio paveldo (pav. kalbos) išnykimui joks pavojus negresia, nes yra to paveldo saugotojos – tautinės valstybės už tos valstybės, kurioje gyvena bendrija, ribų. Iš tikrųjų tautinė mažuma valstybėje yra tautinė-etninė grupė, kuri neturi pasaulyje savo tautinės valstybės (Lietuvoje – karaimai, totoriai, romai ir kt.), o tautinė bendrija valstybėje yra tautinė-etninė grupė, kuri už valstybės ribų turi savo tautinę valstybę (Lietuvoje – rusai, lenkai, žydai, vokiečiai, ukrainiečiai ir kt.). Todėl pastarosioms tautybėms taikytini Tautinių bendrijų įstatai, o ne Tautinių mažumų įstatymas. Lietuvos lenkų pretenzijos sau taikyti Tautinių mažumų įstatymą ir tuo pelnyti išskirtines privilegijas yra absurdiškas nesusipratimas, tuo sukeliantis nuostabą ir ES.valstybėse. Tai turėtų suvokti ir įsisąmoninti įstatymų leidėjai ir įstatymų vykdytojai.

Pikc rašė...

Šiaip, pritariu, bet:
a) "Pirmiausia politikams ( o ypač Premjerui)" - KOKIAM premjerui? Šitam (http://www.propatria.lt/2014/01/premjeras-abutkevicius-radijo-stociai.html)? :)
b)"[...]neturi pasaulyje savo tautinės valstybės (Lietuvoje – karaimai, totoriai, romai ir kt.)" - čigonai yra vadinami ČIGONAIS. ;)

Anonimiškas rašė...

Lietuvoje nėra lenkų tautinės mažumos, yra lenkų tautinės grupės bendruomenė, nes terminas „tautinė mažuma" tarptautinės teisės erdvėje yra susieta su „išorinės valstybės" savoka. Tuo tautinės grupės iš esmės skiriasi:
Pagal tarptautinę teisę tautinės grupės, turinčios išorines tautines valstybes(Lenkija - 40 milijonų, Rusija – 150 milijonų,Izraelis - 8 milijonai gyventojų), negali kitose valstybėse turėti „tautinės mažumos“ statusą. Buvusių okupantų privilegijos : lietuviai išlaiko 120 lenkiškų mokyklų, kuriose lenkinami lietuvių kilmės tuteišai, Tai yra GINESO REKORDAS (Guinness world record). Pvz., USA, nėra nei vienos lenkiškos valstybės išlaikomos mokyklos, jas išlaiko lenkų bendruomenė,Rusijoje – 8 tik lenkiškos biudžetinės mokyklos. Lenkiškų mokyklų idiotiškas (lietuviškas)valstybinis finansavimas yra žiaurios lietuvių kilmės tuteišių diskriminacijos faktas, lietuvių savižudybė.
Lenkai Lietuvoje, kurie įžūliai (chamiškai) laksto su tautine Lenkijos vėliava, yra Lenkijos piliečiai ar ne? Jeigu jie yra Lietuvos piliečiai, tai lenkiškų vėliavėlių Gedimino prospekte chamiškas demonstravimas yra Lietuvos pilietybės atsisakymo aktas. Kas juos klaidina?... Pagarbiai Arvydas Damijonaitis

item