Nacionalistų riaušėse Varšuvoje - raginimai atsiimti Vilnių

Lenkijos Nepriklausomybės dieną Varšuvos gatvėse vėl neišvengta kraštutinių dešiniųjų susidūrimų su policija, liepsnojo automobiliai ir cent...

Lenkijos Nepriklausomybės dieną Varšuvos gatvėse vėl neišvengta kraštutinių dešiniųjų susidūrimų su policija, liepsnojo automobiliai ir centre stovėjusi vaivorykštė. Renginyje kalbą rėžė ir Lietuvos atstovė, ji pareiškė, kad lenkai Lietuvoje yra skriaudžiami, tad vienintelė jų viltis – Lenkijos nacionalistai.

Ketvirtą kartą surengtos nacionalistų eitynės Varšuvos gatvėmis vėl baigėsi muštynėmis, rašo antradienį „Rzeczpospolita“. Lenkijos sostinės gatvėse liepsnojo automobiliai, vaivorykštės spalvų arka iš dirbtinių gėlių, simbolizavusi toleranciją ir įvairovę, atakuota Rusijos ambasada.

Renginyje paminėtas ir Lietuvos vardas. Į sceną išėjusi jauna mergina, prisistačiusi Silvijos vardu, rėžė kalbą, kad jos seneliai taip pat kovojo už laisvę, tik ne Lenkijoje, o Vilnijos krašte. O dabar esą lenkus spaudžia lietuviai. „Mūsų mokyklos uždaromos, mes negalime kalbėti lenkiškai. Mūsų viltis – jūs. Viena tauta be sienų! Už Vilnių, Gardiną, Lvovą“, – tokias merginos kalbas palydėjo plojimai ir šūkiai „Vilnius mūsų“.

Kai oficialioji eitynių dalis baigėsi, jų dalyviai plūstelėjo į Varšuvos gatves. Organizatorių teigimu, Varšuvos centre žygiavo net 100 tūkst. žmonių. Dalis mitingo dalyvių ėjo ramiai, tarp jų buvo ir šeimos su vaikais, tačiau vis dėlto žygyje dominavo kitokie dalyviai, mėtantys dūminius užtaisus.

Pirmieji susidūrimai su policija prasidėjo kolonai vos pajudėjus. Grupelė agresyviai nusiteikusių dalyvių prasiveržė pro policijos užtvaras ir puolė skvotą. Buvusios poliklinikos pastatą 2012 metų pavasarį užėmė anarchistai, pasiryžę čia įkurti „alternatyvios kultūros centrą“. Eitynių dalyviai apmėtė pastatą akmenimis ir petardomis, bandė įsiveržti į vidų. Anarchistai taip pat neatsiliko – iš pastato į gatvę pasipylė akmenų kruša. Į incidentą įsikišo policija.

Policijos pareigūnų teigimu, eitynių metu buvo apie 200-300 chuliganų, kurie ir kėlė daugiausia rūpesčių. Buvo padegta ir vienoje centrinių miesto aikščių stovinti vaivorykštė, simbolizavusi toleranciją ir įvairovę. Jos gesinti atvažiavę ugniagesiai apmėtyti akmenimis.

Eitynių dalyviai taip pat buteliais bei petardomis apmėtė Rusijos ambasadą, padegė šalia jos esantį policijos postą, bandė įsiveržti į ambasados teritoriją. Lenkijos užsienio reikalų ministerija suskubo atsiprašyti dėl incidento, tačiau Rusijos spauda mirgėjo pranešimais apie „lenkų nacionalistų atakas“. Vis dėlto ambasada
nenukentėjo.

Dar besirinkdami į eitynes nacionalistai Varšuvos centre sudegino Rusijos vėliavą, skandavo šūkius „Pakarsime komunistus ant šakų“ ir pan.

Po dviejų valandų nuo eitynių pradžios Lenkijos sostinės vadovai renginį nusprendė nutraukti dėl viešosios tvarkos pažeidimų ir grėsmės dalyvių gyvybėms bei sveikatai. Tačiau nacionalistai trauktis net nesiruošė – eitynės tebevyko. Žmonės išsiskirstė tik apie 20 val. vietos laiku (renginys prasidėjo 15 val.).

Lenkijoje svarstoma, ar policija tinkamai atliko savo pareigas, nes dalyviai nuo pat pradžių mėtė petardas. Tiesa, eitynių organizatoriai buvo pasiryžę tvarką per renginį palaikyti patys, policija tikina juos informavusi, kad pirotechninių medžiagų naudojimas nėra leistinas.

Tvarką palaikė apie 500 asmenų, tačiau susitvarkyti su tokia minia jie nesugebėjo. Dūminių užtaisų mėtymo nesustabdė ir policija, nors ji veikė kitaip nei ankstesniais metais, kai pareigūnai kaltinti provokavę neramumus. Šiemet policija laikėsi kiek atokiau, gretimose gatvėse.

Neramumų metų sulaikyta per 70 asmenų. Tarp jų yra ir tas, kuris padegė vaivorykštę, ir trys asmenys, puolę Rusijos ambasadą. Tačiau policijos teigimu, sulaikytųjų skaičius didės. Neoficialiai pranešama, kad sulaikyti daugiausia įvairių futbolo klubų sirgaliai.

Medikai eitynių metu pagalbą suteikė 19 asmenų, 14 iš jų atsidūrė ligoninėse. Tarp sužeistųjų – 7 policininkai. 

Nuostoliai dar skaičiuojami, tačiau Varšuvos centras nukentėjo gana rimtai – sugadinti šaligatviai, nuniokoti medžiai, tvoros.

Chuliganus aštriai sukritikavo Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas: „Negalima toleruoti ar politiškai pateisinti tokių įvykių.“

Šaltinis: www.15min.lt


Susiję

Pasaulis 2263337187289812114
item