Vilnius skęsta skolose

Vilniaus skolos nesustoja augusios. Savivaldybėje baiminamasi, kad iki metų pabaigos sostinė bus skolinga jau net 1,5 mlrd. Lt, o tai yra da...


Vilniaus skolos nesustoja augusios. Savivaldybėje baiminamasi, kad iki metų pabaigos sostinė bus skolinga jau net 1,5 mlrd. Lt, o tai yra daugiau, nei metinis Vilniaus biudžetas. Labiausiai skolas augina miesto viešasis transportas, mokesčiai už švietimo įstaigų komunalines paslaugas ir miesto tvarkymas.

Trečiadienį Žinių radijo laidoje „Prie pietų stalo“ Vilniaus meras Artūras Zuokas užsiminė, kad sostinės finansinė padėtis itin sudėtinga, ypač besibaigiant metams. Anot mero, tai net privertė imtis netradicinės priemonės – bandyti išnuomoti savo kabinetą 19-ame Vilniaus savivaldybės pastato aukšte.

„Rimtų pasiūlymų laukiame – bent 100 Lt už kv. metrą. Bendras kabineto plotas kartu su sekretoriatu yra apie 100 kv.m. Jeigu tokį pasiūlymą gautume, tikrai metams galima būtų išnuomoti, aš galiu dirbti ir greta esančiame mažesniame kabinete, be to, esu labai mobilus“, – tvirtino meras, apgailestaudamas, kad kol kas tokio pasiūlymo, galinčio papildyti miesto biudžetą bent 120 tūkst. Lt per metus, nesulaukęs.

Taip pat Vilniaus savivaldybė, kaip ir didžioji dalis miesto, kol kas nepradėjo šildymo sezono. „Paprašėme darbuotojų šilčiau apsirengti, kad nesušaltų, bet šildymo kol kas nejungėme“, – sakė A.Zuokas. Tačiau miesto finansinė situacija galbūt netaps tokia, kad mokėti už šilumą tiesiog nebus iš ko.

Vis dėlto padėtis nėra paprasta. Kaip jau tapo įprasta, Vilniaus biudžetas šiemet yra deficitinis. Numatytas deficitas – 85 mln. Lt, o tai yra kiek mažiau, negu būdavo ankstesniais metais – apie 170 mln. Lt. Tačiau kad ir kaip būtų, miesto biudžeto pajamos yra 85 mln. Lt mažesnės negu išlaidos. Spalį laukiama biudžeto patikslinimo, bet tai situacijos iš esmės nepakeis.

„Savivaldybė visus įsipareigojimus daugmaž vykdo. Esamos skolos miestą tvarkančioms įmonėms neturėtų augti, o dalį planuojame grąžinti“, – teigė Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistas Andrejus Žukovskis.

Sostinės skolos labiausiai auga dėl švietimo įstaigų šildymo, miesto tvarkymo ir viešojo transporto. Vilniaus vadovai nurodė, kad ir sostinės visuomeninio transporto sistemos pertvarkos imtasi siekiant taupyti. Kiekvienais metais numatyta sutaupyti po 10 mln. Lt.

Šiuo metu Vilniaus savivaldybė visus įsipareigojimus daugmaž vykdo. Esamos skolos miestą tvarkančioms įmonėms neturėtų augti, o dalį planuojame grąžinti, – teigė A.Žukovskis.

Vyriausybė siūlo Seimui nuo kitų metų padidinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) atskaitymus Vilniaus savivaldybei nuo 42 iki 48 proc. Tai, anot savivaldybės atstovo, leis šiek tiek sumažinti miesto skolas – iš padidėjusios GPM dalies 101,73 mln. Lt bus skirti būtent skoloms grąžinti.

Miestas taip pat kitąmet turės papildomus 62,8 mln. Lt „teisės aktams įgyvendinti“ – papildomoms savivaldybei priskirtoms funkcijoms. Iš jų 58,7 mln. Lt atiteks socialinėms pašalpoms, nes tai perduodama savivaldybėms, 5,7 mln. Lt – darbo užmokesčiui valstybės tarnautojams atkurti.

„Šiek tiek sutaupysime – 1,6 mln. Lt, nes visuomenės sveikatos priežiūrai bus numatyta dotacija Valstybės biudžete“, – sakė A.Žukovskis.

Skolinimosi limitai kitąmet Vilniaus irgi nedžiugins. Sostinės savivaldybė galės skolintis tik senoms skoloms grąžinti ir iš ES fondų finansuojamiems projektams, metinė savivaldybės grynojo skolinimosi suma negalės viršyti 10 proc. prognozuojamų savivaldybės pajamų.

Šių metų Vilniaus biudžetas siekia 1 mlrd. 377 mln. Lt. Tvirtinant biudžetą meras A.Zuokas aiškino, kad tai yra 170 mln. Lt mažiau, nei buvo pernai.

Parengė Violeta Grigaliūnaitė

Šaltinis: www.15min.lt


Susiję

Politika 5969022170205540872
item