The Lancet: stigmatizuoti nepasiskiepijusius – neteisinga

JAV ir Vokietijoje aukšto rango pareigūnai dažnai kartoja, jog dabar vyksta „nepasiskiepijusių pandemija“, norėdami pasakyti, jog žmonės, ku...

JAV ir Vokietijoje aukšto rango pareigūnai dažnai kartoja, jog dabar vyksta „nepasiskiepijusių pandemija“, norėdami pasakyti, jog žmonės, kurie pasiskiepijo, nebedaro didelio poveikio COVID-19 epidemijai. Tokie pareiškimai peraugo ir į tam tikrų mokslininkų pasisakymus, kurie teigė, jog „nevakcinuotieji yra grėsmė pasiskiepijusiems“. Visgi toks teiginys yra ne visai teisingas.

Atsiranda vis daugiau informacijos, kuri indikuoja, jog pasiskiepiję žmonės ir toliau atlieka didelę rolę, kalbant apie viruso perdavimą. Masačiusetso mieste 2021 metų liepos mėnesį įvairiuose renginiuose buvo aptikta 469 naujų viruso atvejų, iš kurių 346 (74%) sudarė žmonės, kurie buvo pilnai arba dalinai vakcinuoti, 274 (79%) jų jautė simptomus. Ciklo slenkstis (angl. cycle threshold value) – lygis, nuo kada virusas yra aptinkamas – buvo panašus tarp pilnai skiepytų ir neskiepytų arba nepilnai suskiepytų žmonių, kas indikuoja, jog viruso paplitimas yra aukštas net ir tarp pilnai vakcinuotų žmonių. 

Taip pat JAV 2021 metų balandžio 30 dieną buvo nustatyti 10262 pilnai vakcinuotų žmonių viruso atvejai: 2725 (26.6%) buvo besimptomiai, 995 (9.7%) jų prireikė medicininės pagalbos ir 160 (1,6%) jų mirė. Vokietijoje 55.4% viruso atvejų, kai buvo jaučiami simptomai, teko pilnai vakcinuotiems pacientams, kuriems buvo 60 m. ir daugiau, ir ši proporcija auga kas savaitę. Taip pat Vokietijoje, Miunsterio miesto naktiniame klube iš  380 žmonių buvo nustatyti 85 (22%) nauji viruso atvejai, nors šie žmonės prieš tai buvo pilnai vakcinuoti arba persirgę. 

Žmonėms, kurie yra paskiepyti, gresia mažesnė įvairių ligų rizika, tačiau tai nesustabdo viruso plitimo, todėl kalbėti apie „nepaskiepytųjų pandemiją“ yra pavojinga ir neteisinga. Visgi aukšto rango pareigūnai ir mokslininkai turėtų nustoti stigmatizuoti neskiepytus žmonės, kurie sudaro tiek pacientus, tiek mūsų kolegas, piliečius – verčiau reiktų dėti didesnes pastangas suvienyti visuomenę.

Išversta iš thelancet.com


Susiję

Pasaulis 6864274800343875550
item