Australijoje prieš prievartinį vakcinavimą sukilo „oranžinės liemenės“

Pastarosios kelios dienos Melburne buvo įtemptos; statybų sektoriaus darbuotojai ir juos palaikantys demonstrantai protestuoja prieš naujus ...

Pastarosios kelios dienos Melburne buvo įtemptos; statybų sektoriaus darbuotojai ir juos palaikantys demonstrantai protestuoja prieš naujus Viktorijos valstijos COVID-19 vakcinų reikalavimus. 

Protestai įvyko dėl Viktorijos valstijos pareigūnų neseniai priimto nutarimo, pagal kurį visi statybininkai privalo savo darbdaviui pateikti dokumentą, įrodantį, jog jie yra paskiepyti bent viena vakcinos doze – antraip jiems nebus leidžiama dirbti. Viktorijos premjeras Dan Andrews dvejoms savaitėms uždarė statybvietes – šiam terminui praėjus, spalio 5 dieną, į darbą sugrįžti galės tik paskiepyti statybininkai. Savo sprendimą jis motyvavo statistiniu įrodymu, kad 13% visų aktyvių Australijos COVID atvejų yra susiję su statybos sektoriumi.

Oranžinėmis liemenėmis apsirengę statybos sektoriaus darbuotojai ir juos palaikantys demonstrantai jau tris dienas iš eilės organizuoja masinius protestus Melburne. Policija prieš protestuotojus panaudojo jėgą: šaudoma guminėmis kulkomis, ašarinėmis dujomis, daugiau nei 200 protestuotojų suimti vien vakar dieną. 

Šioje vaizdo įrašų serijoje galite pamatyti vaizdus iš protestų – tiek protestuotojų įniršį dėl drakoniškų valdžios sprendimų, tiek neproporcingai brutalų policijos atsaką. Viename iš įrašų matomas žmogus, kuriam policija praskėlė kaukolę

Ne vienas apžvalgininkas yra pastebėjęs bręstančio oranžinių liemenių judėjimo panašumą į geltonąsias liemenes Prancūzijoje. Sutampa ne tik skiriamoji abiejų judėjimų apranga (dalis Melburno demonstrantų matomi dėvintys geltonas, ne tik oranžines liemenes), demonstrantų demografija ir jų socialinė klasė.

Protestų pradžia ir eiga

Protestai prasidėjo penktadienį, kai valdžia uždraudė statybininkams pietų pertraukėles darbo vietoje. Reaguodami į tai, jie surengė protesto akciją, kurios metu pietavo lauke. Jie pasiėmė stalus, plastikines lauko kėdes ir užblokavo kelis kelių ruožus bei centrinio Melburno sankryžas, taip sustabdydami eismą mieste.

Pirmadienį, protestuotojai susirinko prie Statybų, Žemės ūkio, Jūrų, Kasybos ir Energetikos darbuotojų profsąjungos būstinės. Protestas nuo skandavimų virto mėginimu veržtis į pastatą, kurį numalšino riaušių policijos pajėgos. Prieš protestuotojus buvo panaudotos guminės kulkos ir ašarinės dujos. Apgadintas buvo ir profsąjungų būstinės pastatas – jame protestuotojai daužė butelius ir gadino garsiakalbius.

Profsąjunga vėliau paskelbė pranešimą, kuriame vienareikšmiškai pasmerkė protestuotojus ir nuo jų atsiribojo, pabrėždami, kad per šį protestą buvo sužeisti kelis policininkai. „Minia buvo infiltruota neo-nacių ir panašių dešiniojo sparno ekstremistų: akivaizdu, kad tik absoliuti mažuma demonstrantų yra profsąjungos nariai“, - rašoma pranešime.

Protestai buvo vienareikšmiškai pasmerkti Australijos valdžios institucijų, žiniasklaidos ir žinomų viešųjų asmenų. Visai kaip profsąjunga, jie skleidžia konspiracijos teoriją, kad protestai neturi nieko bendro su statybininkų nepasitenkinimu, o už jų stovi tolimosios dešinės ekstremistai. „Tai tik žmonės, kurie nori kelti neramumus. Jie skundžiasi dėl vakcinavimo ir jie nusipelno visko, kas jų laukia“, - interviu metu teigė buvęs opozicijos lyderis, parlamentaras Bill Shorten.

Antradienį protestuotojai žygiavo per miestą ir blokavo eismą ant greitkelių ir didžiųjų tiltų. Kaip praneša The Guardian, viena mėgstamiausių jų skanduočių yra „every day“ (kiekvieną dieną) – užuomina į jų ryžtą protestuoti kiekvieną dieną „iki Viktorijos COVID apribojimai bus panaikinti.“ Pagal Viktorijos COVID-19 planą, karantino apribojimai bus panaikinti tik tada, kai 70% gyventojų bus pilnai paskiepyti.

Trečiadienį jie rinkosi prie karo memorialo, siekdami pagerbti už jų laisvę kovojusius ir galvą padėjusius protėvius ir pasisemti įkvėpimo iš jų pavyzdžio.

Susiję

Politika 6347461540718558907
item