Vytautas Sinica. Apie „krikdemų pergalę“ TS-LKD reitingavime

Mindaugo Šernos nuotrauka  Autorius yra politologas, VU doktorantas, Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas Žiniasklaidoje pasi...

Mindaugo Šernos nuotrauka 
Autorius yra politologas, VU doktorantas, Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas

Žiniasklaidoje pasirodžius TS-LKD vidinio kandidatų reitingavimo rezultatams bent mano Facebook burbulas ošia apie tai, kad jie esą parodė partijos posūkį į konservatyvumą. Būtų neblogai, bet labai abejoju, kad taip yra. Reitingavimą laimėjo krikdemai (Kasčiūnas ir Saudargas), bet ne todėl, kad jie krikdemai, o todėl, kad kol vieni miegojo opozicijos miegu arba statė karjerą ant pataikavimo pirmininkui ir jo aplinkai, krikdemai teisingai įvertinę situaciją dirbo tiesiogiai su partijos nariais. Kasčiūnas, Saudargas ir Ažubalis mažiausiai nuo praeito pavasario aktyviai važiavo per Lietuvą, bendravo su žmonėmis, nebuvo nei arogantiški nei tolimi ir pelnytai sulaukė pasitikėjimo. ir darė tai, beje, iš dalies ir liberaliojo partijos elito raginami, nes ištikimus, bet bruzdančius partiečius žūtbūt reikėjo įtikinti, kad partija nenuliberalėjo, o yra ta pati tautinė ir krikščioniška Tėvynės Sąjunga. Niekas negali to pasakyti įtaigiau už Saudargą ir Kasčiūną. Jų aukšti rezultatai yra Landsbergiui nesaldus, bet turėtas numatyti partijos stabilizavimo šalutinis efektas. Jeigu Kasčiūnas ir Saudargas toliau kyla, tai maloniai nustebino Ažubalis, kuris po nuosmukio 2016 metais stipriai susiėmė ir ženkliai pakilo. Tiksliai žinau, kad taip pat aktyviu darbu. Pripažįstu, to nebesitikėjau. Pagal profesiją priklauso pasveikinti juos visus su puikiai nudirbtu agitaciniu darbu.

Kas rodo, kad šių trijų žmonių išreitingavimas yra jų darbo, o ne partijos atsigręžimo į krikdemiškas vertybes rezultatas (priešingai, nei žiniasklaidoje komentuoja politologai)? Pirmiausiai tai, kad be jų, daugiau jokie krikdemai ar tiesiog 'talibais' vadinami TS-LKD politikai nebuvo aukštai reitinguojami. Daug daugiau už Kasčiūną (iš 11 į 3) reitinge pakilo visiškai liberalių pažiūrų Monika Navickienė (iš 25 į 5) ar Gintarė Skaistė (iš 35 į 12). Pripažįstant, kad Žygimantas Pavilionis yra pakrikusių pažiūrų, gyvenimo būdo ir politinės krypties žmogus, nuo kurio nusisuko buvę bendražygiai ir kuriam reikėtų spręsti asmeninio gyvenimo, o ne politines problemas, galima suskaičiuoti, kad tarp pirmųjų TRISDEŠIMTIES TS-LKD kandidatų yra viso labo KETURI krikdemiško sparno atstovai. Ir čia įtraukiant 25 vietoje esantį Čepononį, kuris yra daugiau ūkiškas, nei kažkokias vertybines orientacijas demonstruojantis politikas. 4/30 yra labai liūdna perspektyva, nors du iš jų ir labai aukštai sąraše. Palyginimui, 2016 metais formaliai ar neformaliai laikomų krikdemais partijos išreitinguotame trisdešimtuke buvo bent 8 - Degutienė, Kasčiūnas, Saudargas, Ažubalis, Dagys, Stundys, Abramikienė, o ir to paties Pavilionio krikdemiškumu dar buvo giliai tikima. Su 2012 metų situacija net nėra ką lyginti.

Būtent 2012 metais Laurynas Kasčiunas, kuriam linkiu sėkmės ir esu už daug pamokų gyvenime skolingas, apsisprendė siekti politiko karjeros TS-LKD ir kreipti šią partiją konservatyvumo link. Šiandienos rezultatai neabejotinai yra kol kas aukščiausias taškas šiame žygyje ir jis turi kuo didžiuotis. Visgi čia iškyla ir lemiamas klausimas, ar tokie pasiekimai leidžia mesti iššūkį esamiems partijos lyderiams ir jų diktuojamai krypčiai, ar teks toliau paklusti jų primetamai pozicijai. Jeigu įgytas politinis svoris leidžia perlaužti partijos raidos trajektoriją, tai yra esminė Kasčiūno pergalė. Esu tikras, kad taip nėra. Prireikus balsuoti dėl pirmininko, 10 kartų iš 10 būtų pasirinktas Landsbergis arba Šimonytė, taigi du liberalai, bet niekada ne Kasčiūnas ar Saudargas. Visai ne dėl savo klaidų ar kaltės tokio svorio jie neturi ir negali įgyti partijoje, kurios visa organizacinė mašina dirba Šimonytės populiarinimui, o visa istorinė tradicija - Landsbergių šeimos kultui. Apibendrintai tai reiškia, kad nors ir kaip aukštai išreitinguoti krikdemai, deja, lemtingais momentais turės toliau paklusti liberaliajai partijos linijai ir ta linija nepasikeis. Tai nesumenkina jų asmeninio pasiekimo. Kasčiūnas, Saudargas ir Ažubalis faktiškai jau išrinkti į būsimos kadencijos Seimą, su kuo juos ir galima pasveikinti, jei palaikote krikdemišką liniją TS-LKD partijoje. Bet sveikinant nereikia turėti iliuzijų, kad tai reiškia ką nors daugiau ar turės įtakos pačiai partijai.


Susiję

Vytautas Sinica 3791790623191694613
item