Vytautas Radžvilas. Viešas klausimas prof. Vytautui Landsbergiui

Mindaugo Šernos nuotrauka  Autorius yra Vilniaus universiteto profesorius, Nacionalinio susivienijimo pirmininkas Lietuva yra vienint...

Mindaugo Šernos nuotrauka 
Autorius yra Vilniaus universiteto profesorius, Nacionalinio susivienijimo pirmininkas

Lietuva yra vienintelė man žinoma valstybė, kurios Prezidentu buvo išrinktas asmuo, priklausęs tą valstybę siekusių sunaikinti priešiškų jėgų stovyklai net po to, kai buvo formaliai atkurta jos nepriklausomybė. Visame pasaulyje politiniu ir teisiniu požiūriu tokie veiksmai laikomi valstybės išdavimu.

Tačiau šitaip pasielgusi lemtingu Lietuvai kovos dėl Nepriklausomybės laikotarpiu p. D. Grybauskaitė tapo šalies vadove. Didele dalimi jos išrinkimą lėmė Jūsų sutikimas ir pritarimas, dėl kurios ji tapo ir TS-LKD – Jūsų realiai vadovautos politinės partijos – remiama kandidate šalies Prezidento rinkimuose.

Jau prieš dešimt metų šalies visuomenei, o ypač patriotiškiausiems ir nuo okupacinio režimo labiausiai nukentėjusiems piliečiams, Jūsų apsisprendimas remti šią kandidatę kėlė nerimą ir nuostabą. Nerimauti vertė abejonė kandidatės tinkamumu užimti aukščiausią valstybėje politinį postą liudiję jau žinomi jos biografijos faktai, o dar labiau baltos dėmės jos biografijoje. Jūsų autoritetas ir įtaka smarkiai prisidėjo prie to, kad pagrįstos abejonės ir klausimai buvo užgniaužti.

Tačiau sparčiai blogėjanti Lietuvos geopolitinė ir saugumo padėtis ir gausėjančios publikacijos apie buvusią Prezidentę vis platesnius visuomenės sluoksnius skatina klausti, ar demokratiškoje ir laisvoje valstybėje įmanoma toliau toleruoti padėtį, kai šalies piliečiai iki šiol nežino esminių ir labai svarbių dešimtmetį valstybei vadovavusios p. D. Grybauskaitės biografijos ir veiklos faktų. Stiprėja visuotinis suvokimas, kad atėjo metas užbaigti ilgai trukusį nutylėjimų ir melo laikotarpį ir pradėti sakyti Tiesą, kurios ilgesys ir troškimas kadaise pakėlė Sąjūdžio bangą lūžinių 1988-ųjų vasarą ir išvedė į kovos už Laisvę kelią.

Suprasdamas, kokia svarbi Tiesa Lietuvos valstybės išlikimui ir ateičiai, ir prisimindamas Sąjūdžio įsipareigojimus Tautai ir šalies visuomenei, leidžiu sau viešai ir pagarbiai Jūsų paklausti:

Ar paremdamas p. D. Grybauskaitės kandidatūrą Lietuvos prezidento rinkimuose Jūs žinojote abejonių turėjusius kelti jos gyvenimo ir politinės veiklos faktus, o jeigu taip – kokie motyvai skatino Jus manyti, kad ši kandidatė yra Sąjūdžio žmogus ir tinkamiausiai gins jo keltus laisvos ir orios tautos bei demokratiškos ir suverenios nacionalinės valstybės idealus?

Šitaip leidžiu sau klausti suprasdamas, kad šį klausimą keltų gindami atkurtą Lietuvos už šiuos idealus paaukoję gyvybę Sąjūdžio didvyriai, taip pat daugelis jau išėjusių Anapilin ir dar esančių su mumis šiems idealams likusių ištikimų bendražygių.

Pagarbiai
Vytautas Radžvilas
Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Iniciatyvinės grupės narys

Susiję

Vytautas Radžvilas 6207390469135393464
item