Andrius Švarplys. Šveicarai uždraudė „homofobinę“ kalbą. Ką tai reiškia?

Facebook profilio nuotr. Šiandien, sekmadienį, šveicarai 62% dauguma nubalsavo referendume už įstatymą, draudžiantį diskriminuoti gėjus...

Facebook profilio nuotr.

Visuomet anksčiau įstatymo teisingumas reiškė visų lygybę prieš įstatymą, dabar įstatymas kuria išskirtines grupes tapatybės pagrindu.

Ekonomikoje tai reikštų monopoliją, žodžio laisvės srityje tai reiškia cenzūrą (bet kokia kritika gali būti traktuojama kaip diskriminavimas), apskritai paėmus tai reiškia slinktį link (soft*?) totalitarizmo. Gėjų teisės, kaip ir bet kurio piliečio teisės, turi būti ginamos the Rule of Law, o ne Identity Politics principu.

Žinomas politologas Francis Fukuyama savo straipsnyje „Against Identity Politics“ 2018 m. tai įvardijo kaip grėsmę demokratijai.

Užvis baisiausia yra tokie Deutsche Welle žodžiai, skambantys kaip įmanoma galimybė: „It does not outlaw: Homophobic comments made in a family setting or among friends.“

Valstybė gali reguliuoti, ką žmonės kalba šeimoje ar su draugais…

Kaip apskritai įmanomas toks komentaras-sakinys laisvoje Vakarų žiniasklaidoje? Jis įmanomas tik vienu atveju – kai jau neegzistuoja klasikinė konstitucinė laisvės samprata. Kai laisvę jau pakeitė teisingos pažiūros – vadinamosios progresyvios pažiūros. Kaip apskritai valstybė gali ką nors uždrausti ar reguliuoti „in a family setting or among friends“??? ??? ???

„I have lived in your future“ – būtent tai turėdamas omenyje sakė nesenai miręs anti-sovietinis disidentas Vladimiras Bukovskis.

Susiję

Pažangos ideologija 1321515335103616445
item