Europos Parlamentas kritikuoja Lenkijos planus bausti mokytojus už vaikų lytinį švietimą

voruta.lt Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį išreiškė  „ gilų susirūpinimą ”  dėl Lenkijoje svarstomo įstatymo projekto, pagal...


Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį išreiškė gilų susirūpinimą dėl Lenkijoje svarstomo įstatymo projekto, pagal kurį už lytinį švietimą mokytojams grėstų laisvės atėmimas.
Priimtoje rezoliucijoje (471 balsas už, 128 prieš, 57 susilaikė) europarlamentarai kritikuoja įstatymo projektą, pagal kurį jaunuolių lytinis švietimas Lenkijoje būtų prilygintas pedofilijos skatinimui ir pripažintas nusikaltimu. Pasiūlytos šalies baudžiamojo kodekso pataisos numato iki trejų metų įkalinimo bausmę mokytojams ir kitiems asmenis, viešinantiems informaciją apie nepilnamečių lytinius santykius.

EP smerkia siekį Lenkijoje skleisti klaidingą informaciją apie lytinį švietimą, jį stigmatizuoti ir uždrausti. Europarlamentarai ragina šalies parlamentą nepriimti siūlomo įstatymo pakeitimo. Jų giliam nerimui, pernai Lenkijoje jau buvo siekiama apriboti lytines ir reprodukcines piliečių teises, taip pat ir teisę į nėštumo nutraukimą.

Europarlamentarai savo ruožtu ragina ir kitas ES valstybes užtikrinti išsamų, jaunuolių amžių atitinkantį lytinį švietimą. Jie pabrėžia, kad tokios informacijos trūkumas esą kelia grėsmę jaunuolių saugumui ir gerovei, nes taip jie tampa labiau pažeidžiami ir prasčiau pasirengę atpažinti seksualinio išnaudojimo, smurto ir prievartos atvejus. Jaunų žmonių švietimas apie lygių lygybę ir abipusę pagarbą gali padėti užkirsti kelią lyčių stereotipams, homofobijai, transfobijai ir smurtui dėl lyties, įsitikinęs EP.


Susiję

Šeimos politika 1933990777481813660
item