Vengrijos ministras: siekiama, kad JT migracijos paktas taptų privalomas

kormany.hu nuotr. Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto teigia, kad imigracijos skatinimu suinteresuotos jėgos, pasite...

kormany.hu nuotr.
Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto teigia, kad imigracijos skatinimu suinteresuotos jėgos, pasitelkdamos Jungtinių Tautų organizaciją, siekia įtvirtinti globalų migracijos paktą, kaip privalomą.

Kalbėdamas su MTI, Peteris Szijjarto pabrėžė, kad praėjusių metų gruodį patvirtintą Migracijos paktą siekiama paversti tarptautinės teisės ir juridinės praktikos dalimi – tam, kad būtų įgytas naujas įrankis imigracijos skatinimui.

Vengrijos užsienio reikalų ministro teigimu, norint Migracijos paktą paversti privalomu, siekiama pasitelkti ir Jungtinių Tautų organizaciją.

Peteris Szijjarto užsiminė, kad kartu su Lenkijos ir Estijos vidaus reikalų ministrais pasiekė susitarimą, kuriuo šalys įsipareigojo steigti prevencinį mechanizmą, įgalinantį „veikti prieš tokius proimigracinius pasiūlymus ankstyvosiose jų fazėse, ar jie būtų parengti Jungtinėse Tautose, ar Briuselyje“.

Primename, kad „Pasaulinė saugios, tvarios ir reguliarios migracijos sutartis“, kuriai pritarta ir Lietuvos vardu, skelbia, kad migracija, nepriklausomai nuo priežasties ir tikslo, turi būti įgalinama, saugoma ir skatinama. Sutartis faktiškai paskelbia migraciją esant žmogaus teise, o tuo pačiu visus jai trukdančius valstybių įstatymus – žmogaus teisių pažeidimais. Šia konvencija siekiama iš pagrindų perrašyti tautų apsisprendimo teise ir nacionalinių valstybių suverenumu paremtą tarptautinę pasaulio tvarką. Jungtinės Tautos ir pačios sutarties teksto autoriai neigia, jog sutartimi siekiama paskelbti migraciją žmogaus teise, tačiau būtent tokia yra pamatinė sutarties prielaida.

Sutartis numato 23 tikslus, kurių dauguma įpareigoja šalis sudaryti kuo patogesnes sąlygas tarptautinei migracijai, o migrantams jų atvykimo šalyse užtikrinti tas pačias teises ir viešąsias paslaugas, kaip ir jų piliečiams. Sutartis taip pat įtvirtina multikultūralizmo principus, pagal kuriuos priimančios šalys turi vienodai gerbti savo ir migrantų kultūrines ir socialines normas, papročius, nepriklausomai nuo jų skirtumų ir nesuderinamumo su šalyje galiojančia tvarka.


Susiję

Pasaulis 6795817334994314036
item