Genevieve Wood. Dėl mažėjančio santuokų skaičiaus kenčia visi

Gage Skidmore nuotr. laisvavisuomene.lt Šeimos yra civilizacijos sudedamosios dalys. Šeimos yra asmeninai santykiai, tačiau jos...

Gage Skidmore nuotr.

Šeimos yra civilizacijos sudedamosios dalys.

Šeimos yra asmeninai santykiai, tačiau jos reikšmingai formuoja ir tarnauja visuomenės gerovei. Stiprios šeimos kuria stiprias visuomenes. Ir atvirkščiai, šeimų ardymas kenkia visai visuomenei.

Todėl smunkantis santuokų skaičius yra reali problema.

Nors iš pažiūros atrodo, kad tai nėra jūsų ar mano rūpestis, mažėjantis santuokų skaičius daro reikšmingą poveikį kiekvienam iš mūsų – tai aktualu įvairiais aspektais nuo sumokamų mokesčių iki nusikalstamumo lygio.

Kaip galime tai žinoti?

Dešimtmečiais rinkta statistika atskleidžia, kad susituokusios poros vidutiniškai pasižymi geresne psichine sveikata, didesniu finansiniu stabilumu ir socialiniu judumu nei nesusituokę asmenys.

Pasak kitų tyrimų, labiau tikėtina, jog sutuoktinių vaikai pasižymės geresniais akademiniais rezultatais, emociniu brandumu ir finansiniu stabilumu nei vaikai, kurie neauga namuose su abiem tėvais.  

Šeimų irimo socialinę ir ekonominę kainą moka visi.  

Tyrimai rodo, kad skyrybos ir nesantuokiniai vaikai kasmet amerikiečiams kainuoja virš 110 mlrd. dolerių. Tačiau tikrosios to aukos yra vaikai.

Statistiškai, tik su vienu iš tėvų augę vaikai patiria didesnę tikimybę piktnaudžiauti alkoholiu ir narkotikais, nusikalsti ir demonstruoti prastas socialines manieras. Taip pat labiau tikėtina, kad jie nebaigs mokyklos.

Kalbant apie kovą su skurdu, nėra geresnės priemonės nei santuoka. Tiesą sakant, santuoka sumažina vaikų skurdo tikimybę 80 procentų.

Taigi ko galėtume ir turėtume imtis?

Vienas iš būdų, kaip valdžia gali padėti, tai pašalinti papildomus mokesčius sutuoktiniams. JAV tai yra Mokesčių kodekso dalis, pagal kurią du asmenys turi sumokėti daugiau mokesčių, jei jie yra susituokę. Antra, vyriausybinės paramos programos turėtų teikti laikiną pagalbą šeimoms, kurioms jos reikia. Tačiau tokios šeimoms draugiškesnės viešosios politikos priemonės yra tik dalis sprendimo.

Pilietinė visuomenė – įskaitant bendruomenines organizacijas, mokyklas ir religinės pagarbos vietas – privalo atlikti savo vaidmenį tam, kad ateinanti karta suprastų svarbiausius santuokos pranašumus ir suirusių šeimų kainą. Pasitelkę šias žinias, žmonės gali priimti geresnius sprendimus.

JAV santuoka išlieka stipriausiu institutu, kovojančiu su skurdu, nusikalstamumu ir skatinančiu geriausią sveikatą. Nepaneigiama, kad tiek tėvai, tiek vaikai didžiausią šansą pasiekti finansinę sėkmę, emocinę gerovę ir gerą sveikatą turi tuomet, kai tėvai yra susituokę.

Parengta pagal dailysignal.com.

Susiję

Šeimos politika 7364531680053675046
item