Konservatoriai nusitaikė į Nausėdą palaikiusius saviškius: paviešintas „juodasis sąrašas“

propatria.lt nuotr. delfi.lt Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos Priežiūros komitetą po rinkimų pasie...

propatria.lt nuotr.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos Priežiūros komitetą po rinkimų pasiekė kreipimasis dėl partijos narių veikimo rinkiminiu laikotarpiu. Kreipimesi įvardijama dešimt konservatorių, kurie, kaip teigiama, netinkamai elgėsi socialiniuose tinkluose ar internetinėse apklausose: palaikė ne konservatorių kandidatę Ingridą Šimonytę, o jos oponentą – Gitaną Nausėdą.

Kreipimąsi paviešinęs „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas stebėjosi: „Ta prasme, TS-LKD turi žmonių, kurie eina per Facebooko apklausas, Karlai, Facebooko apklausas ir tikrina kiekvieną balsavusį. Toks, sakyčiau, TS-KGB gal labiau“. 

A. Tapinas DELFI teigė, kad laiškus dėl šio kreipimosi jam parašė keturi asmenys. Du iš jų rašė ne anonimiškai, jie yra minimi paviešintame kreipimesi, kurį TS-LKD partijos Priežiūros komitetui pateikė TS-LKD Vykdomojo rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas. 

„Šiandien nuo ryto rašo sutrikę, pasimetę ir įsižeidę Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) nariai: ir anonimiškai, ir savo vardais, – ketvirtadienį „Facebook“ tinkle rašė A. Tapinas. – Pasirodo, mūsų jauną demokratiją TS-LKD lyderiai traktuoja gan įdomiai, nes šventė būna tik tada, kai visi išsirikiavę ir lygiuoja į vieną pusę, o jeigu išdrįsta išsakyti kitą nuomonę ar paremti kitą kandidatą (kurį, beje, iškėlė 28 partijos skyriai), tada pareina skundas į Priežiūros komitetą. Nes partijos štabas, matyt, pasisėmęs patirties iš Orvelo „1984“ seka kiekvieną žingsnį ir, jeigu nors milimetru nukrypstama nuo partinės linijos, yra skundžiama Organams.“

A. Tapinas ironizavo, kad vieną iš konservatorių tikrai reiktų nubausti už tai, kad jis „Laikykitės ten“ apklausoje palaikė G. Nausėdą. „Aš, pavyzdžiui, tokį konservatorių iš Kaišiadorių Aistį Stalaučinską apskritai atsivežčiau ir viešai nuplakčiau. Arba dar geriau, kaip senais laikais, į kalades įkiščiau prie partijos būstinės ir tada lojalūs konservatoriai galėtų mėtyti į jį pomidorus. Nes įsivaizduojat, ką šitas svolačius padarė – jis „Laikykitės ten“ apklausoje Facebooke balsavo ne už Šimonytę, o už Nausėdą!“ 

A. Tapinas atkreipė dėmesį, kad sąraše įrašyta konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė skundžiama už privačias žinutes: „Vilija Aleknaitė-Abramikienė privačiai kažką ne taip parašė – siūlyčiau konfiskuoti turtą ir į jos butą įkeldinti lojaliai mąstančius konservatorius. Ir apskundė anonimas – sveiki, 1937-ieji“.

A. Tapinas kreipėsi ir į skundą rašiusį A. Vyšniauską: „Andriau Vyšniauskai, ar jums ten tikrai su galva visiems gerai partijoj? Ar perkaitot? OK, aš suprantu Dagio atvejį, seniai brendo, takoskyra etc., bet jūs dabar pradėjot saviškius dėl paspausto Facebooke laiko persekioti? Kas toliau – skundai, jeigu partiečiai nesudalyvaus neapykantos penkiaminutėje?

Juk su tokiais skundais jūs esat blogesni už Karbauskį, ten tai vienas tijūnas su botagu, o čia jūs visa Teisybminės struktūrą kuriat. Jaunosios demokratijos sargai“.

A. Tapinas paragino ir G. Landsbergį atsiprašyti partiečių už tokius skundus: „Gabrieliau Landsbergi, aš aišku ne specialistas, bet gal visai gerai būtų viešai išstoti ir atsiprašyti savo partiečių už tokį nepasitikėjimą ir minčių policiją, ir kuo greičiau, nes dar 40 metų opozicijoj sėdėsit“. 

Pats konservatorių vedlys G. Landsbergis DELFI teigė, kad situaciją geriau žino partijos Priežiūros komitetas ir skundą rašęs konservatorių vykdomojo rinkimų štabo vadovas A. Vyšniauskas. 

A. Vyšniauskas: visados galima nebūti partijos nariu 

Su A. Vyšniausku DELFI dar nepavyko susisiekti, tačiau jis savo poziciją išdėstė po A. Tapino įrašu socialiniame tinkle. 

„Mielas, Andriau, TS-LKD siekdama išreikšti paramą kandidatui į Prezidentus vykdė pirminius rinkimus. Jie vyko pagal tvarką, kurioje buvo numatyta, jog tas kandidatas, kuris negauna partijos paramos neturi teisės naudotis partijos resursais, o partijos struktūros ir nariai neturi teisės (kaip partijos nariai) jų remti. Kalba eina apie viešą paramą arba darbą kandidatui, jo štabuose ir t.t.“, – savo komentare rašė A. Vyšniauskas.

„Minimas kandidatas G.Nausėda buvo iškeltas kandidatu skyriuose, jo kandidatūra buvo svarstoma, jis procese buvo iki atsisakymo dalyvauti balsavimo procedūroje etapo. Todėl jo ir jo rėmėjų atžvilgiu šios taisyklės yra taikomos“, – socialiniame tinkle rašė skundą parengęs A. Vyšniauskas. 

Jo teigimu, prezidento rinkimų kampanijos metu kai kurie TS-LKD partijos nariai ne tik rėmė G. Nausėdą, bet ir dirbo dabar jau išrinkto prezidento rinkimų štabe. 

„Kampanijos metu kai kurie partijos nariai atvirai rėmė ne partijos remiamą kandidatą, kai kurie dirbo jo štabuose ir t.t. Dėl to partijos štabas gavo pastabų bei pranešimų iš partijos narių ir ne tik jų. Visą informaciją apibendrinome ir perdavėme Priežiūros komitetui, kuris turi teisę ir prievolę žiūrėti, kaip yra laikomasi įstatų ir vidinių tvarkų“, – komentare teigė A. Vyšniauskas. 

Jis teigė, kad nors kiekvienas asmuo esą turi teisę savo nuomonę reikšti kaip nori, partijos nariai turi vadovautis partijos viduje galiojančiomis taisyklėmis. 

„Kiekvienas asmuo turi savo nuomonę ir turi teisę tą nuomonę reikšti kaip tinkamas. Kai asmuo yra partijos narys, jo narystė yra susieta su partijos viduje galiojančiomis teisėmis ir pareigomis. Jeigu nenorima tomis teisėmis ir pareigomis naudotis, visados galima nebūti partijos nariu. Jeigu norima aktyviai reikšti savo poziciją kito kandidato atžvilgiu, visados galima atsisakyti narystės suteikiamų teisių ir pareigų, tokiu atveju partijos institucijos negali ir neturi teisės nieko apie tokią poziciją sakyti. Tai mano nuomonė“, – socialiniame tinkle rašė jis.

Susidariusią situaciją A. Vyšniauskas palygino su „piliečių ir policijos santykiu“. 

„Mes kiekvienas pilietis, jeigu matome kitą pilietį darant kažką blogo, pranešame apie tai policijai, o jos darbas jau toliau aiškintis, kas, kaip ir t.t. Čia lygiai tas pats. Gaila tik tiek, kad vidiniai dokumentai atsiduria viešumoje. Čia ir šioks toks skirtumas su policija. 

Priežiūros komiteto sprendimus gali komentuoti jo pirmininkas Valdas Benkunskas, aš, deja, tam neturiu kompetencijos. 

P.S. Sekimais neužsiimame, šiuo atveju yra pateikta informacija, kurios nepastebėti nepavyko arba į kurią dėmesį atkreipė kiti partijos nariai ir ne nariai“, – po A. Tapino įrašu socialiniame tinkle komentavo TS-LKD vykdomojo rinkimų štabo vadovas. 

Priežiūros komiteto pirmininkas: represinių priemonių nesiėmėme 

Partijos Priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas, komentuodamas situaciją DELFI, nedaugžodžiavo, tačiau patvirtino, kad toks kreipimasis iš tiesų buvo. 

„Centrinis rinkimų štabas, pasibaigus rinkimams, atsiuntė Priežiūros komitetui pastebėjimus apie partijos narius, kurie rinkiminiu laikotarpiu vienaip ar kitaip viešoje erdvėje išreiškė paramas ar dalyvavo palaikymuose tų kandidatų, kurių partija nepalaikė arba kurie kandidatavo nuo kitų partijų. Tokį skundą gavome, o kodėl tai buvo daryta ir kokie motyvai, matyt, reiktų klausti Centrinio rinkimų štabo vadovo“, – teigė V. Benskunskas.

Jis taip pat pridūrė, kad posėdžio metu skundas buvo apsvarstytas. „Posėdyje apsvarstėme, didžiąją dalį pastebėjimų palikome nenagrinėtų, informacija buvo išklausyta, atkreiptas dėmesys. Kai kuriuos narius perspėjome, kad pagal partijos įstatus yra ta pareiga laikytis partijos priimtų sprendimų ir jei partija nusprendžia remti arba dalyvauti rinkimuose, kad partijos nariai turėtų tuos žmones palaikyti ar bent jau viešais aktyviais veiksmais nedaryti taip, kad kliūtų už akies, jog jie remia kažką kitą,– kalbėjo V. Benskunskas. – Kažkokių represinių priemonių nesiėmėme, tiesiog informaciją išklausėme ir tuo klausimą pabaigėme.“ 

V. Abramikienė: tai tikras akibrokštas 

DELFI susisiekus su Vilija Aleknaitė Abramikienė ši pasakojo esanti labai nustebusi. 

„Esu nemaloniai nustebinta A. Vyšniausko veiksmų. Iš ko jau iš ko, bet iš jaunų žmonių, kurie baigė mokslus nepriklausomoje Lietuvoje, aš to nebūčiau tikėjusis. 

A. Kubiliaus vadovavimo laikais mes partijoje jautėmės labai laisvi, diskutuodavome, daug ginčydavomės, susipykdavome, paskui susitaikydavome, todėl mane šio žmogaus veiksmai labai nustebino ir manau, kad jam reikėtų susipažinti su kai kurių totalitarinių valstybių istorija ir padaryti išvadas, kad tokiu keliu eiti yra neleistina“, – situaciją komentavo politikė ir teigė, kad iki šiol ji negalėjo skųstis laisvės trūkumu partijoje.

„Nėra idealių partijų, pirmininkų, bet tokių skundų niekada niekas neįsivaizdavo, bet dabartiniame kontekste tai tikras akibrokštas“, – pridūrė ji. 

Politikė aiškino, kad nors konservatoriai į kandidatus į prezidentus patvirtino Ingridą Šimonytę, visai kas kita yra asmeniniai žmonių apsisprendimai. 

„Aš nemačiau galimybės viešai agituoti už G. Nausėdą, nors aš už jį ir balsavau, neslėpsiu. Kadangi partijoje buvo padarytas sprendimas, aš, kaip jos narė, paklusau ir viešai niekur nieko neagitavau. Kad aš esu labai nedideliam ratui žmonių išsakius savo požiūrį, tai tiesa“, – sakė ji. 

Moteris teigė tiksliai žinanti, kas gali būti jos „minčių perdavėjas“. „Man jis nėra anonimas, nes aš visiems neskelbiau savo minčių, tik vienam kitam partiečiui išreiškiau gal abejonę, mintį, todėl aš žinau, kas yra tas partietis. Jam turi būti labai nemalonu, nes jis iki šiol veidmainiauja“, – sakė politikė, tačiau teigė to žmogaus viešai įvardinti nenorinti.

www.DELFI.lt

Susiję

Demokratija ir valdymas 8457049978999764037
item