Gruzijos sostinėje protestuotojai šturmavo parlamentą

alkas.lt Birželio 20 d. vakarą Gruzijos sostinėje Tbilisyje apie 10 tūkst. žmonių protestavo prieš Rusijos delegaciją atvykusią į či...


Birželio 20 d. vakarą Gruzijos sostinėje Tbilisyje apie 10 tūkst. žmonių protestavo prieš Rusijos delegaciją atvykusią į čia vykstančią ortodoksiškų šalių parlamentarų kasmetinė Tarpparlamentinę stačiatikybės asamblėją (TOA).

Protestuotojai bandė šturmuoti Gruzijos parlamentą. Policija prieš minią panaudojo gumines kulkas, ašarines dujas ir vandens patrankas.

Taip pat pranešama, kad protestuotojai buvo įsiveržę į vieną iš valdančiosios partijos „Gruzijos svajonė“ būstinių ir ją nusiaubė. Policijos duomenimis buvo sužaloti 39 policijos pareigūnai ir 30 protestuotojų. Opozicijos atstovų žiniomis sužeistųjų yra per 100.

Visuomenės pasipiktinimą sukėlė tai, kad 2008 metais dėl separatistinių Abchazijos ir Pietų Osetijos regionų Gruziją užpuolusios Rusijos aukščiausios valdžios atstovas, Dūmos narys, komunistas Sergejus Gavrilovas ne tik buvo įleistas į Gruzijos parlamentą, bet ir pirmininkavo ten vykstančiam forumui ir į jo dalyvius kreipėsi rusų kalba.

Grupė Gruzijos parlamento opozicijos narių pareikalavo, kad Rusijos delegacija paliktų parlamento plenarinių posėdžių salę.

Kelios opozicinės partijos pakvietė savo rėmėjus atvykti į protestą prieš S. Gavrilovo dalyvavimą asamblėjoje. Gruzijos opozicija S. Gavrilovą laiko ne tik Vladimiro Putino sąjungininku ir Rusijos remiamų separatistinių Pietų Osetijos ir Abchazijos regionų rėmėju, bet ir kaltina jį dalyvavus 1992-1993 m. Gruzijos ir Abchazijos kare Abchazijos pajėgų pusėje. S. Gavrilovas tai neigia.

Opozicinės partijos „Europietiškoji Gruzija“ vadovas Gigis Ugulava žurnalistams sakė, kad protestuotojai reikalauja pirmalaikių Gruzijos parlamento rinkimų ir parlamento pirmininko bei vidaus reikalų ministro atsistatydinimo.

Po vakarykščių įvykių opozicijos atstovai šį vakarą 19 val. ketina surengti dar vieną taikų protesto mitingą.

Susiję

Pasaulis 4228925716427389410

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonimiškas rašė...

Sakartvele turėjo vykti vaivorykštinių eitynės, tačiau atšauktos dėl - kaip sako delfynas ir minutės - dėl ,,įtemptos politinės padėties'' :))

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
item