Asia Bibi pergalė: Pakistane islamistų persekiotai moteriai suteiktas prieglobstis

Islamistai reikalauja pakarti Asia Bibi; stop kadras iš Euronews reportažo vaticannews.va Piktždožiavimu prieš islamą kaltinta Asia...

Islamistai reikalauja pakarti Asia Bibi;
stop kadras iš Euronews reportažo

Piktždožiavimu prieš islamą kaltinta Asia Bibi po aštuonerių nelaisvės metų Pakistane, didžiąja dalimi mirtininkų kameroje, atvyko į Kanadą, kur jai suteiktas politinis priegblostis.

Pasak pastaraisiais metais pasaulyje išgarsėjusios Asia Bibi advokato Saifo Ul Malooko, jo gintos moters atvykimas į Kanadą, šalį, suteikusią jai politinį prieglobstį, buvo ypatinga diena. „Teisingumas pasiektas“, – pareiškė advokatas, patvirtindamas, kad išteisinta ir išlaisvinta moteris atvyko į Kanadą pas artimuosius. Kanadoje gyvena dvi sutuoktinių dukros.

Kampaniją už Asia Bibi išteisinimą parėmusios labdaros organizacijos „Pagalba kenčiančiai Bažnyčiai“ atstovai Italijoje paskelbtame komunikate pasidžiaugė pasitelkus tarptautinį spaudimą laimėta kova. Pasak pareiškimo autorių, nors anksčiau nebuvo skelbta, Asia Bibi išvyko iš Pakistano vasario 26 d. į kitą šalį (kurią – nenurodoma), iš kurios trečiadienį atvyko į Kanadą.

„Tiesa nugalėjo“, – pasakė Vatikano naujienų tarnybai Vatican News Pakistane gyvenantis krikščionių veikėjas Paul Bhatti, 2011 metais ekstremistų nužudyto Pakistano vyriausybės religinių mažumų ministro Shabazo Bhatti brolis. Ministras Bhatti dėjo daug pastangų, kad neteisingas piktžodžiavimo įstatymas Pakistane, leidęs apkaltinti ir nuteisti mirtimi taip pat Asia Bibi, būtų panaikintas.

„Džiaugiamės, nes visą laiką buvome įsitikinę, kad sprendimas bus toks. Visi to laukėme. Visi to troško, tiek Asia Bibi, tiek jos dukros. Taip pat mes, kurie ne vienerius metus kovojome už Asia Bibi laisvę. Tiesa nugalėjo. Tai mums visiems teikia didžiulį džiaugsmą“, – pasakė Paul Bhatti.

Daugelis asmenų, žmogaus teisių aktyvistų ir diplomatų palaikė Asia Bibi sunkių išbandymų metu ir darbavosi dėl jos išlaisvinimo. Pasak italo misijų pasaulio apžvalgininko kun. Bernardo Cervellera, viena didžiausių kliūčių siekti Asia Bibi išteisinimo atsirado dėl keblumų teisėjams nekliudomai nustatyti ir paskelbti Asia Bibi apeliacinio teismo datą. Kaskart, kai teisėjai ruošdavosi šiam žingsniui, neišvengiamai kildavo moters išteisinimui priešiškų fundamentalistų protesto bangos, grasinimai nužudyti tiek teisėjus, tiek Asia Bibi. Kun. Bernardo Cervellera dalijosi šiomis mintimis dar prieš Asia Bibi išteisinimą, kai nebuvo aišku, ar teismas svarstys moters apeliaciją.

Bažnyčios misijų pasaulio ekspertas priminė Pakistano kalėjimuose įvykdytus moterų nužudymo atvejus ir tai, kad Asia Bibi kaltinimai dėl piktžodžiavimo nebuvo pagrįsti.

„Kaltinimas jai buvo mestas tik iš neapykantos, iš neapykantos krikščionims“, – pareiškė kunigas ir apžvalgininkas Cervellera. Daugelis užsienyje stengėsi apginti ir išgelbėti Asia, tačiau tai nebuvo paprasta. „Bijota, kad per didelis dėmesys moters likimui nesukeltų priešingų pasekmių.“

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „propatria egiptas vatican.va azija“

Susiję

Religija 8445087802774994529
item