Režisierius E. Vėlyvis su aktoriais bus teisiami dėl provokacijos Turgelių bažnyčioje

Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje keturi asmenys – režisier...

Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje keturi asmenys – režisierius Emilis Vėlyvis, aktoriai Vitalijus Cololo, Mindaugas Papinigis ir Ainis Storpirštis – yra kaltinami trukdymu atlikti religines apeigas ar religines iškilmes.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po to, kai praėjusių metų rugpjūčio 15 d., katalikams minint Žolinės šventę, į Šalčininkų rajone Turgelių miestelyje esančią bažnyčią užėjo trys dvasininkais persirengę vyrai. Jie lenkų kalba pasakojo apie spalio mėnesį „Siemens“ arenoje vyksiantį renginį, į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalino suktines, taip galimai sutrikdydami religinės bendruomenės apeigas. Tuo metu bažnyčioje vyko bendra tikinčiųjų rožinio malda, išpažinčių klausymas.

Tyrimo metu nustatyta, kad artistai įžūliai bažnyčioje elgėsi pagal režisieriaus E. Vėlyvio surašytą scenarijų. Ši reklaminė akcija buvo viešai transliuojama E. Vėlyvio socialinio tinklo „Facebook“ profilyje. Manoma, kad aktorių veiksmai, padaryti viešoje vietoje, nebuvo korektiški ir atitinkantys moralės normas. Tyrimo metu apklausti kai kurie bažnyčioje buvę žmonės nurodė pasijutę pažeminti ir šokiruoti, jų teigimu, toks būdas reklamuotis nėra tinkamas.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad reklaminės akcijos organizatoriai ir vykdytojai, manoma, tyčia, sąmoningai rengėsi sutrikdyti religines apeigas būtent šioje, Turgelių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, gausiai lankomoje lenkų tautybės tikinčiųjų. Savo veiksmais jie galimai viešai pasityčiojo iš laisvės išpažinti ir praktikuoti katalikų religiją.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tie, kurie trukdo atlikti religines apeigas ar religines iškilmes, gali būti baudžiami viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus regiono apylinkės teismo Šalčininkų rūmams.

Lietuvos Respublikos prokuratūros informacija

Susiję

Demokratija ir valdymas 2874526619628317507
item