Viešųjų pirkimų tarnyba: Reformatų skvero rangos darbų konkursas vykdytas neskaidriai

Viešųjų pirkimų tarnyba paviešino sprendimą, kuriame teigiama, kad Reformatų skvero atnaujinimo rangos darbų konkursas buvo vykdomas paže...

Viešųjų pirkimų tarnyba paviešino sprendimą, kuriame teigiama, kad Reformatų skvero atnaujinimo rangos darbų konkursas buvo vykdomas pažeidžiant skaidrumo principus.

Pasak Viešųjų pirkimų tarnybos, rengiant konkursą buvo nustatytas dirbtinai konkurenciją ribojantis kvalifikacinis reikalavimas, o Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje nebuvo paviešintas pirmas sutarties priedas - įkainotų veiklų sąrašas. Taip pat nurodoma, kad perkančioji organizacija nepagrįstai nutraukė prieš tai buvusio pirkimo procedūras, o naujo pirkimo sąlygose įtvirtino, kad darbai turės būti vykdomi pagal tą patį techninį projektą, taip pažeisdama skaidrumo principą ir pirkimo tikslą - racionalų lėšų panaudojimą. Remiantis šiomis išvadomis, Vilniaus miesto savivaldybės administracijai rekomenduojama nutraukti sutartį su konkurso laimėtojais – UAB „Eikos statyba“ ir UAB „VVARFF“ grupe. Taip pat Vilniaus miesto savivaldybė yra įpareigojama paskelbti anksčiau neviešintą sutarties priedą – veiklų sąrašą.

2018 m. rugpjūtį į Viešųjų pirkimų tarnybą dėl galimai neskaidraus rangos konkurso kreipėsi Reformatų skvero iniciatyvinė grupė, atkreipusi dėmesį, kad rangos konkursą laimėjo ir techninio projekto parengimą finansavo tų pačių akcininkų valdomos įmonės.

Visuomenėje sujudimas dėl Reformatų skvero kilo po to, kai 2018 m. birželio mėnesį Vilniaus miesto savivaldybė žiniasklaidai paviešino Reformatų skvero atnaujinimo architektūrinį projektą. Šis architektūrinis projektas buvo parengtas be konkurso, neatlikus archeologinių, sociologinių ir giluminių istorinių tyrimų bei neišvysčius produktyvaus dialogo su visuomene. Nepaisant 13 visuomeninių organizacijų kreipimosi, reikalaujančio stabdyti projektą, Vilniaus regioninės tarybos nepritarimo ir beveik pusantro tūkstančio piliečių pasirašytos peticijos, reikalaujančios pradėti projekto rengimo procesus iš naujo, 2018 m. rugsėjį skveras buvo aptvertas archeologiniams ir statybos darbams. 2019 m. sausio pabaigoje Kultūros paveldo departamentas aprobavo archeologų parengtą pažymą, kuria remiantis bus koreguojamas dabartinis architektūrinis projektas. Tiesa, ši pažyma – tai tik tarpinis dokumentas. Galutinė archeologų ataskaita privalo būti pateikta iki 2020 m. birželio. Tačiau pagal įstatymą statybų darbai gali būti pradėti nelaukiant galutinės archeologų ataskaitos.







Reformatų skvero iniciatyvinė grupės informacija.

Susiję

Demokratija ir valdymas 5420046739974712201
item