Tyrimas: Sausio tryliktosios dvasia vis dar gyva

y-news.lt Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, švenčiant – Laisvės gynėjų dieną – teko išgirsti susirūpinusių vyresnės kartos žmonių ...


Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, švenčiant – Laisvės gynėjų dieną – teko išgirsti susirūpinusių vyresnės kartos žmonių abejonių ar po nepriklausomybės atkūrimo gimusi karta stotų ginti tėvynės taip kaip darėme mes, 1991 m. sausio 13 dieną susirinkę prie televizijos bokšto, Aukščiausiosios tarybos ir kitų, atgimstančiai Lietuvai gyvybiškai svarbių objektų. Šį kartą į tokius klausimus galima atsakyti kiek patikimiau ir – laimei – optimistiškiau nei praėjusiais metais. Krašto apsaugos ministerijos užsakyta ir portale delfi.lt paviešinta gyventojų nuomonės apklausa parodo, kad dauguma gyventojų laiko tėvynės gynimą kiekvieno piliečio pareiga. Dar daugiau, šios pareigos atlikimo motyvai ir aplinkybės išlieka panašios į tuos, kurie Tėvynės mylėtojus į gatves išvedė prieš 28 metus.

Nuošimčiai žmonių atsakiusių TAIP arba GREIČIAUSIAI TAIP į pateiktus klausimus. KAM duomenys

Panašiai kaip ir tuomet tik nedaugelis tikisi, kad savo jėgomis pavyks sustabdyti agresorių. Nepaisant to absoliuti dauguma palaiko ginkluotą pasipriešinimą!  Šie skaičiai rodo, kad teigiamas pasiaukojimo už nepriklausomybę vertinimas  – tas „geriau žūti laisvam, nei gyventi vergaujant“ jausmas – niekur neišnyko.

Skeptikai, žinoma, galėtų atkreipti dėmesį, kad viena – palaikyti tėvynės gynyba atsakinėjant į apklausos klausimus, o visai kas kita – pačiam imtis atitinkamų veiksmų priešui užpuolus. Šiame argumente yra krislas tiesos.  Vis dėlto, nereikia pamiršti, kad sėkmingas pasipriešinimas užpuolikui dažnai nereikalauja milijoninio gyventojų įsitraukimo. Užtenka gerokai mažesnio, bet aktyvaus ir atsidavusio gynėjų skaičiaus, kad priešui būtų padaryti lemtingi nuostoliai.  Tokio rezultato tyrimo duomenys tikėtis leidžia.

Parengė Vincentas Vobolevičius.

Y-News

Susiję

Demokratija ir valdymas 63358867217327505

Rašyti komentarą

item