Niujorko valstija įteisino abortus iki gimimo

Jens Johnsson (Unsplash.com) nuotr. laisvavisuomene.lt Praeitą savaitę Niujorko valstijos gubernatorius A. Cuomo pasirašė įstatymo ...

Jens Johnsson (Unsplash.com) nuotr.

Praeitą savaitę Niujorko valstijos gubernatorius A. Cuomo pasirašė įstatymo projektą, kuriuo Niujorko valstijoje išplečiamos moterų galimybės pasidaryti abortą iki pat kūdikio gimimo.

Įstatymas atsisako iki šiol galiojusio apribojimo abortus atlikti iki 24 nėštumo savaitės. Reprodukcinės sveikatos akte numatyta, kad „kiekvienas pastojęs asmuo turi fundamentalią teisę pasirinkti išnešioti kūdikį, pagimdyti kūdikį ar pasidaryti abortą.“

Įstatymas taip pat suteiks teisę abortus atlikti ne gydytojams, o licencijuotiems sveikatos priežiūros specialistams. Kol jie veiks „sąžiningai“, negimęs kūdikis galės būti nužudytas iki pat gimimo siekiant „apsaugoti paciento gyvybę ar sveikatą“ (įskaitant ir psichinę). Pastebėtina, kad žodis „sveikata“ įstatyme neapibrėžiamas, o iki šiol galiojęs įstatymas abortus po 24 savaitės leido tik tuo atveju, jei grėsė pavojus motinos gyvybei.

Įstatymas taip pat pašalina abortus iš nužudymo apibrėžimo ir apskritai iš baudžiamojo kodekso. „Oponentų teigimu, tai apribos prokurorus, siekiančius nubausti asmenis, kurie smurto artimoje aplinkoje ar kitais atvejais nuskriaus negimusius kūdikius. Šalininkai sako, kad tokiems atvejams prokurorų dispozicijoje liks daug kitų griežtų kriminalinių kaltinimų.“

Įstatymo priėmimo proga valstijos gubernatorius nurodė kai kuriuos žymius objektus apšviesti rožine spalva ir taip „atšvęsti šį pasiekimą ir šviesti ryškia šviesa, kad likusi tauta sektų paskui“. A. Cuomo Resprodukcinės sveikatos aktą vadino „istorine pergale niujorkiečiams ir jų progresyvioms vertybėms“.

„Mūsų prezidentas leido labai labai aiškiai suprasti, kad jis nori panaikinti sprendimą Roe prieš Wade byloje (Vert. past. ‒ byla Roe prieš Wade buvo 1973 m. JAV Aukščiausiojo Teismo nagrinėta byla, kurios baigtis nulėmė abortų įteisinimą JAV). Šiandien čia, Niujorke, tam tariame „ne“ […] ir mes ne tik sakome „ne“. Mes sakome, kad Niujorke moterų sveikata yra svarbi. Mes sakome, kad Niujorke moterų sprendimai yra svarbūs“, – kalbėjo Senato daugumos lyderė Andrea Stewart-Cousins.

Nors dauguma naujojo įstatymo šalininkų teigia, kad jis vėlyvus abortus leis tik esant pavojui moters „sveikatai“ arba jeigu kūdikis bus laikomas negyvybingu, tikėtina, kad praktikoje įstatymas žengs žymiai toliau.

1973 m. tą pačią dieną, kai byla Roe prieš Wade įteisino abortus, JAV Aukščiausiasis Teismas priėmė sprendimą ir byloje Doe prieš Bolton. Juo nustatyta, kad dėl aborto reikalingumo sprendžia gydytojai. Sprendime rašoma: „medicininis sprendimas gali būti priimtas atsižvelgiant į visus veiksnius – fizinius, emocinius, šeimos ir moters amžiaus – reikšmingus paciento gerovei. Visi šie veiksniai gali būti susiję su sveikata.“ Taigi, kai Niujorko įstatymas nurodo, kad vėlyvas abortas galimas „pavojaus moters sveikatai atvejais“, sąvoka „sveikata“ gali reikšti bet kokią priežastį.

Taip pat netiesa yra tai, kad vėlyvi abortai yra reti. JAV Ligų kontrolės centro teigimu, 2015 m. apie 8 296  abortai buvo atlikti 21 nėštumo savaitę ar vėliau.

Niujorkas yra tik viena iš aštuonių-devynių valstijų, leidžianti abortus atlikti iki pat gimimo. Tačiau moterims reikia ne abortų, o paramos ir resursų, kurie leistų joms auginti savo vaikus geriausiu įmanomu būdu.

Parengta pagal dailywire.com, foxnews.com, governor.ny.gov, lifesitenews.com, timesunion.com ir liveaction.com informaciją.

Susiję

Šiaurės Amerika 527032620529345681
item