Macronas skelbia „Didžiuosius nacionalinius debatus“

almasdarnews.com nuotr. Reaguodamas į jau devynias savaites besitęsiančius Geltonųjų liemenių ( Gilets Jaunes ) masinius protestus, Pr...

almasdarnews.com nuotr.
Reaguodamas į jau devynias savaites besitęsiančius Geltonųjų liemenių (Gilets Jaunes) masinius protestus, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas paskelbė inicijuojantis „Didžiuosius nacionalinius debatus“, kurie, kaip tikimąsi, padės sudaryti „naują sutartį su tauta“.

Viešai išplatintame laiške tautai E. Macronas pabrėžė reikiamybę vienytis: „Tam, kad turėtume viltį įveikti savo baimes, būtina ir teisėta, jog didelių mūsų laikų problemų akivaizdoje dirbtume kartu.“ 

Būtent naujai inicijuotus „Didžiuosius nacionalinius debatus“ Prancūzijos prezidentas ir siūlo kaip priemonę, kuri turėtų vesti prie „aiškių idėjų“, leisiančių įveikti šiandien Prancūziją kamuojančias problemas.

Antradienį mažame Normandijos mieste „Didiesiems nacionaliniams debatams“ skirtame renginyje Macronas susitiko su maždaug 600 savivaldos tarybos narių ir patikino, kad įvyksiančių debatų kontekste dabar Prancūziją „drebinantį judėjimą“ mato kaip „galimybę“. Bet tuo pat jis pabrėžė, kad Prancūzijos valdžia netoleruos smurto. „Turime atsisakyti smurto... pyktis niekada neveda į sprendimą“, – aiškino Macronas.

Kaip teigiama, skelbiamuose debatuose numatytos 4 pagrindinės temos – mokesčiai, ekologinė kaita, valstybės struktūra ir viešosios paslaugos. Nors debatuose yra numatyti ir konkretesni, bet vis dar labai abstraktaus pobūdžio 35 klausimai (pavyzdžiui, „Kokių pokyčius norėtumėte įgyvendinti, kad padidėtų žmonių dalyvavimas pilietinėje veikloje?“), į kuriuos piliečiai, kaip tikimąsi, teiksis atsakyti, pats Macronas viešame laiške tautai siekė pabrėžti, kad diskutuoti galima apie bet ką, kas tautai pasirodys esą svarbu. „Nėra jokių tabu“, – teigė jis.

Kaip praneša Le Figaro, iki kovo 15-osios prancūzai į pateiktus klausimus atsakyti galės savivaldybėse ar internetu. Macrono teigimu, visi rezultatai bus siunčiami valdžiai ir jis savuosius atsakymus į pasiūlymus ir kritiką pateiks balandį.

Parengta remiantis užsienio žiniasklaidos informacija.

Susiję

Pasaulis 5522766229678770974
item