Prancūzijoje savaitgalį toliau augo protestai

Kokie 125 000 protestuotojų ir vėl išėjo į gatves šį šeštadienį, gruodžio 8-ąją. Ir sulaukė itin stipraus policijos atsako. Sekmadienį iš...

Kokie 125 000 protestuotojų ir vėl išėjo į gatves šį šeštadienį, gruodžio 8-ąją. Ir sulaukė itin stipraus policijos atsako. Sekmadienį išplatintame Vidaus reikalų ministerijos pranešime spaudai teigiama, kad per šį IV-ąjį „geltonųjų liemenių“ aktą visoje Prancūzijoje buvo sulaikyta 1 723 žmonės, 1220 iš jų liko areštinėje.

Vien tik Paryžiaus mieste jų buvo sulaikyta 1082, gruodžio 1-ąją areštuota 412. Paryžiaus prokuratūra teigė, kad po šių areštų buvo sulaikyta „daugiau kaip 900“ žmonių. Sekmadienio rytą 396 iš jų buvo paleisti: 284 bylos buvo užbaigtos be tolesnių veiksmų, o 108 asmenims užvestos bylos ir perduotos Paryžiaus prokuroro žinion. Dar keturias bylas nutraukė Paryžiaus prokuratūra: arba dėl medicininių priežasčių, arba neįžvelgė nusikaltimo sudėties. Kiti sulaikytieji, jų daugiau nei 500, vis dar areštinėje, patikslino prokuratūra.

Nors smurtinių susidūrimų, palyginti su vadinamuoju III aktu, būta mažiau, šio šeštadienio vaizdai iš Paryžiaus gatvių ir vėl sukrėtė ne vieną. Be įprastais tapusių vaizdų iš Eliziejaus laukų – ašarinių dujų pliūpsniuose paskendę išdaužytos kalėdiniais žiburiais išpuoštos vitrinos ir degantys automobiliai, ne mažiau brutalūs susidūrimai su riaušių policija įvyko ir regionuose: Bordo, Tulūzoje, Marselyje ir net Nante. O kur dar kelių blokados… Remiantis pirmine Nacionalinio Sveikatos departamento ataskaita, visoje Prancūzijoje medicinos pagalbos prireikė 179 sužeistiesiems, iš jų 71 buvo hospitalizuotas Paryžiuje.

„Dar vienas juodasis šeštadienis“

Jei lygintume su gruodžio 1-ąja, „geltonųjų liemenių“ mobilizavimasis šį šeštadienį Paryžiuje pridarė „daug daugiau materialinės žalos“ – sekmadienio rytą pakomentavo Emmanuelis Grégoire’as, pirmasis merės Anne’os Hidalgo pavaduotojas (Socialistų partija, PS).

„Incidentai vyko svarbesniuose kvartaluose (...). Kadangi barikadų būta mažiau, „geltonosios liemenės“ plačiau pasklido, todėl ir daugiau vietų nukentėjo“.

Anne’a Hidalgo taip pat apgailestavo dėl „IV akto“ „chaoso scenų“ ir „neišmatuojamos žalos“, padarytos miesto ekonomikai ir įvaizdžiui. „Daugelis prancūzų, įskaitant prekybininkus, patyrė naują juodąjį šeštadienį“, – sakė respublikonų lyderis (LR) Laurentas Wauquiezas.

Jei gruodžio 1-ąją Paryžius geltonavo, gruodžio 8-ąją jis buvo tapęs mėlynas: mėlyni pareigūnų šalmai, mėlyni šarvuočiai… Nors šį sekmadienį demonstrantų būta mažiau, saugumą užtikrinančių pareigūnų vien Paryžiuje buvo sutelkta 8 000 (visoje Prancūzijoje jų buvo mobilizuota 89 000). Pirmą kartą į sostinės gatves išvažiavo ir 14 šarvuočių.

Ankstyvą rytą budėję traukinių stotyse ir iš atvykusiųjų konfiskavę visokią „amuniciją“: dujokaukes, plaktukus, kaukes, savadarbes akmenų šaudykles, šalmus, akinius ir pan. – ne tik tai, kas gali būti panaudota riaušėms, bet ir tai, kas leidžia apsisaugoti nuo smurto, vėliau pareigūnai rikiavosi į gyvąsias užkardas: neleido susitelkti, spėjusius susirinkti vaikė ašarinėmis dujomis ar vandens patranka, nors kiek pasipriešinusius sulaikydami.

Daug kur miestas atrodė nuščiuvęs. Sutrikę ir turistai: uždarytas Eifelio bokštas, Luvras, kiti muziejai. Ir prekybininkai nedirbo: didžioji dalis brangiųjų parduotuvių, restoranų, kavinių, viešbučių – visas pirmasis aukštas slėpėsi už metalinių žaliuzių.

Skambėjo ir šūkiai „Makronai, atsistatydink“ – nors ir ne taip garsiai, bet užtikrintai.

Pats valstybės vadovas, nuo gruodžio 1-osios vis dar tylintis, laiką leidžia Prezidento rūmuose apsuptas ypatingos apsaugos. Šįkart jis apdairiai užleido eterį premjerui Edouardui Philippe‘ui – ir diskusijai su Parlamentu, ir su žiniasklaida.

Užaštrėjo priešprieša regionuose. Jei šeštadienio rytas buvo palyginti ramus ir vyko taikios manifestacijos, viskas ėmė keistis po pietų: tiek Paryžiuje, tiek regionuose į pavakarę kilo aršūs susirėmimai, ypač Tulūzoje ir Bordo.

„Laikas dialogui“

„Visoms tvarką šiandien palaikiusioms pajėgoms ačiū už drąsą ir už parodytą išskirtinį profesionalumą“, pavakare „Tweeter“ socialiniame tinkle dėkojo jau pats E. Macronas. Vakare vidaus reikalų ministras Christophe Castaner visus pasveikino su tuo, kad „buvo sustabdytas smurto augimas“ ir kad „siaubo dinamika“ buvo sutrikdyta.

Po šios ketvirtosios mobilizacijos dienos, kai „geltonosios liemenės“ šiek tiek atsitraukė, tikimasi, jog pagaliau pasisakys ir E. Macronas, reaguodamas į šią krizę, realią grėsmę jo penkerių metų kadencijai, tikėtina paskelbs naujas priemones. Pasak Ministro Pirmininko Edouardo Philippe’o, „dabar pats laikas pradėti dialogą“ ir „nuo dabar reikia atkurti nacionalinę vienybei“, kuriai pakenkė šis beprecedentis tautos įsiūtis.

Respublikos Prezidentas „pasisakys“ – labiausiai tikėtina – pirmadienį, ir „jam teks pasiūlyti priemones“, kurios leistų „visai tautai susivokti ir būti tinkamai pasiruošusiai iššūkiams“, – pranešė vyriausybės vadovas vakare apsilankęs Vidaus reikalų ministerijoje.

Konsultacijų pradžia

Planuojama, kad konsultacijos, kuriose dalyvaus profsąjungos, vietos savivaldos deputatai ir „geltonųjų liemenių“ judėjimo aktyvistai, prasidės jau kitą šeštadienį visoje Prancūzijoje. Vyriausybė yra įsipareigojusi nustatyti „teisingas ir veiksmingas paramos priemones“.

Nacionalinio sambūrio (Rassemblement national; RN) prezidentė Marine Le Pen kreipėsi į E. Macroną prašydama atsiliepti į „geltonųjų liemenių“ „kančią“.

Prancūzijos kraštutinių kairiųjų lyderis Jeanas-Lucas Mélenchonas („Nepasidavusi Prancūzija“) šeštadienį ir vėl kalbėjo apie „Nacionalinės asamblėjos“, „taikiai, racionaliai ir ramiai artėjančios“ prie krizės, paleidimą. Mūsų programoje yra „trys ketvirtadaliai“ „geltonųjų liemenių“ reikalavimų“ – patikino jis, nors pats judėjimas nenori būti priskirtas kokiai nors klasifikacijai politinėje šachmatų lentoje.

Pagal Prancūzijos spaudą parengė Ramutė Bingelienė


Susiję

Pasaulis 6061558182579310835

Rašyti komentarą

item