Naujasis Brazilijos prezidentas: pasitrauksime iš JT Migracijos pakto

lrp.lt nuotr. Spalio pabaigoje naujuoju Brazilijos prezidentu išrinktas Jairas Bolsonaro pareiškė, kad sausį, vos tik bus oficialiai pa...

lrp.lt nuotr.
Spalio pabaigoje naujuoju Brazilijos prezidentu išrinktas Jairas Bolsonaro pareiškė, kad sausį, vos tik bus oficialiai paskelbtas Brazilijos prezidentu, Brazilija atšauks dabartinės valdžios pritarimą Jungtinių Tautų Migracijos paktui.

Gruodžio 10-11 dienomis Maroke, Marakešo mieste, vykusiame Migracijos paktui pritariančių valstybių atstovų susitikime, kur Migracijos paktas buvo formaliai patvirtintas, dalyvavo ir dabartinis Brazilijos užsienio reikalų ministras Aloysio Nunesas. 

Vis tik neabejojama, kad vyriausybės valdžią perimanti Brazilijos naujojo prezidento komanda šalies pritarimą atšauks. „Imigracija mielai leidžiama, bet ji neturėtų būti netvarkinga“, – komentuodamas sprendimą dėl pasitraukimo teigė nuo sausio Brazilijos užsienio ministru būsiantis Ernesto Araujo. „Ji turi tarnauti nacionaliniams interesams ir kiekvienos bendruomenės susitelkimui“, – tęsdamas tvirtino E. Araujo, pabrėždamas, kad Migracijos paktas yra „netinkamas instrumentas“ migracijos „problemai“ spręsti.

Jungtinių Tautų organizacijos narėms pasirašyti pasiūlyta Migracijos paktas skelbia, kad migracija, nepriklausomai nuo priežasties ir tikslo, turi būti įgalinama, saugoma ir skatinama. Paktas faktiškai paskelbia migraciją esant žmogaus teise, o tuo pačiu visus jai trukdančius valstybių įstatymus – žmogaus teisių pažeidimais. Šia konvencija siekiama iš pagrindų perrašyti tautų apsisprendimo teise ir nacionalinių valstybių suverenumu paremtą tarptautinę pasaulio tvarką. Jungtinės Tautos ir pačios sutarties teksto autoriai neigia, jog paktu siekiama paskelbti migraciją žmogaus teise, tačiau būtent tokia yra pamatinė pakto prielaida.

Paktas numato 23 tikslus, kurių dauguma įpareigoja šalis sudaryti kuo patogesnes sąlygas tarptautinei migracijai, o migrantams jų atvykimo šalyse užtikrinti tas pačias teises ir viešąsias paslaugas, kaip ir jų piliečiams. Paktas taip pat įtvirtina multikultūralizmo principus, pagal kuriuos priimančios šalys turi vienodai gerbti savo ir migrantų kultūrines ir socialines normas, papročius, nepriklausomai nuo jų skirtumų ir nesuderinamumo su šalyje galiojančia tvarka.

Primename, kad savo ruožtu Lietuvos Vyriausybė šiam paktui pritarė ir jos atstovas, vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas dalyvavo gruodžio 10-11 dienomis Maroke vykusiame Migracijos paktui pritariančių valstybių atstovų susitikime, kur Migracijos paktas buvo formaliai patvirtintas. Vyriausybė apie pritarimą Migracijos paktui paskelbė be jokių viešų konsultacijų su visuomene, nuomonės apklausų ar konsultacinio referendumo. 

Tiek LR užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, tiek Maroke LR vyriausybei atstovavęs vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas tiek prezidentė Dalia Grybauskaitė viešai paskelbė, kad remia JTO pakto dėl migracijos patvirtinimą ir tikino, kad ši sutartis jokios realios grėsmės potencialo Lietuvos suverenumui neturi.

Lietuvos Seimas, 73 parlamentarams balsavus už, 21 buvus prieš ir tiek pat susilaikius, taip pat iš esmės išreiškė pritarimą Lietuvos valstybės suverenitetą eksplicitiškai paneigiančiam JT Migracijos paktui.

Parengta remiantis france24.com informacija.



Susiję

Pasaulis 4690211969733717925
item