JT: Prancūzijos paskelbtas draudimas dėvėti burkas pažeidžia žmogaus teises

Šiandien Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetas (ŽTK)  paskelbė , kad Prancūzija, drausdama dėvėti burkas viešose vietose, „pažeidžia“ ...

Šiandien Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) paskelbė, kad Prancūzija, drausdama dėvėti burkas viešose vietose, „pažeidžia“ žmogaus teises.

ŽTK nurodė, kad Prancūzija turi kompensuoti žalą dviejoms moterims, kurios buvo nubaustos už tai, kad viešojoje erdvėje dėvėjo pilnai veidą dengiančius šydus.

Taip pat Prancūzija raginama „peržiūrėti“ ir patį 2010-aisiais priimtą įstatymą, draudžiantį viešumoje nešioti veidą uždengiančius apdangalus.

„Prancūzijos įstatymas neproporcingai pažeidžia ieškovų teisę reikšti savo religinius įsitikinimus“, – teigiama ŽTK konstatuojamo pobūdžio išvadose.

Jose taip pat pridedama, kad ŽTK neįtikino Prancūzijos aiškinimas, kad tokio tipo apdangalų draudimas buvo būtinas dėl saugumo ir socialinių priežasčių.

ŽTK teigimu, „draudimas ne apsaugo visiškai šydu užsidengiančias (angl. fully veiled) moteris, o galėtų turėti priešingas pasekmes apribojant jas jų namais, kliudant priėjimą prie viešųjų paslaugų ir marginalizuojant jas.“

Manoma, kad dabar Prancūzijoje gyvena ~ 6 milijonai musulmonų. Pažeidžiantys įstatymą, draudžiantį viešumoje nešioti veidą uždengiančius apdangalus, Prancūzijoje gali nubausti iki 150 eurų bauda.

Iš, kaip teigiama, „nepriklausomų ekspertų“ sudarytas ŽTK reikalauja vykdyti jų nurodymus, bet – svarbu pažymėti – formalios prievartos galios Prancūzijos atžvilgiu neturi.

Prancūzija nėra vienintelė Europos Sąjungos šalis, kuri turi įstatymą, draudžiantį viešumoje nešioti veidą maskuojančius apdangalus. Panašius įstatymus turi ir Danija, Austrija bei Belgija.

Parengta pagal užsienio žiniasklaidos informaciją.

Susiję

Pažangos ideologija 5039545648031145269
item