Už valdžios kritiką jau persekiojamas ir kitas profesorius

Kauno Forumas išplatino pareiškimą dėl profesoriaus Gedimino Merkio persekiojimo.  „Atkreipiame visuomenės dėmesį į neleistiną persekioj...

Kauno Forumas išplatino pareiškimą dėl profesoriaus Gedimino Merkio persekiojimo. „Atkreipiame visuomenės dėmesį į neleistiną persekiojimo už valstybės pareigūnų kritiką faktą“, - skelbiama pareiškime. Toliau dalinamės pareiškimo tekstu

„Kauno Forumo narys, profesorius Gediminas Merkys iškėlė į viešumą galimą Švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės viešųjų ir privačių interesų konflikto atvejį, kada ministrės vyro įmonė „Ecotour“, kurios bendrasavininke pagal bendrosios jungtinės nuosavybės teisę yra ir sutuoktinė, laimi daugelį ministerijai pavaldžių bei kitų valstybinių įmonių viešųjų pirkimų konkursų.

Paviešinus šiuos faktus ir prasidėjus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos tyrimui, viešojoje erdvėje buvo pradėta Gedimino Merkio šmeižimo ir žeminimo kampanija. Per sukurtą laikiną feisbuko puslapį „Elfai prieš Gediminą Merkį“ ir didžiausio internetinio portalo „Delfi“ komentarų skiltį paskleista konfidenciali informacija apie profesoriaus vykdomus sociologinius tyrimus, paviešintos sutarčių fotokopijos, sumokėtos pagal sutartis sumos, parašai ir asmeniniai duomenys, kurių nei profesorius, nei jo vykdomų sutarčių partneriai niekam nėra perdavę. Išsakyti įžeidimai ir grasinančios užuominos. Pašaipiai pateikiama informacija apie jo artimuosius, nurodomi darbo vietų adresai ir kiti privataus gyvenimo faktai.

Tokie duomenys gali būti gaunami tik iš specialiųjų tarnybų arba neteisėto privataus sekimo būdu ir jų viešinimas be asmens sutikimo yra nusikaltimas ir žmogaus konstitucinių teisių pažeidimas.

Reaguodami į šiuos faktus, pareiškiame:

1. Teisėsaugos institucijos privalo ištirti Gedimino Merkio persekiojimo, žeminimo ir neteisėtos asmeninės informacijos atskleidimo faktus, nustatyti kaltus asmenis ir patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn.

2. Gediminas Merkys yra asmuo, pranešęs apie aukštų pareigūnų galimai padarytas korupcinio pobūdžio veikas. Lietuvos Respublika ratifikavo Jungtinių tautų konvenciją prieš korupciją, todėl valstybei kyla prievolė apsaugoti pranešėjus/informantus nuo susidorojimo, persekiojimo ir grasinimų.

3. Būtina išsiaiškinti ir visuomenei paaiškinti, ar tai atsitiktinis sutapimas, ar iš tikrųjų šiose persekiojimo akcijose dalyvavo kontrapropagandos tikslais įkurta pusiau slapta, anoniminė, į ,,pirmos ir paskutinės valstybės gynimo linijos“ vaidmenį ir statusą pretenduojanti organizacija, kurios nariai viešojoje erdvėje prisistato „elfais“.

4. Visuomenė turi būti informuota, kokiais principais organizuota, veikia ir kam atskaitinga ši organizacija (ar projektas), taip pat kas kontroliuoja ir garantuoja, kad jos veikla netaps ,,neteisingai mąstančių“ ir valdžiai neįtinkančių asmenų moralinio ir psichologinio persekiojimo bei terorizavimo įrankiu arba priemone politika užsiimantiems asmenims susidoroti su jiems trukdančiais piliečiais, demagogiškai ir melagingai kaltinant tarnavimu priešiškų valstybių interesams.“

Kauno Forumo koordinatoriai:

Algimantas Rusteika
Viktoras Jašinskas

Susiję

Kauno forumas 3049915745679118343

Rašyti komentarą

item