Į Lietuvą atvyksta ES vyriausiasis derybininkas Brexit klausimais

www.alkas.lt Liepos 4 dieną į Vilnių su darbo vizitu atvyksta Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Brexit klausimais Mišelis Ba...


Liepos 4 dieną į Vilnių su darbo vizitu atvyksta Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Brexit klausimais Mišelis Barnje (Michel Barnier).

Planuojamuose susitikimuose su Lietuvos Respublikos Prezidente Dalia Grybauskaite, Seimo Pirmininku Viktoru Pranckiečiu, Užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi, Krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu, Seimo nariais, verslo atstovais, ekspertais, nuomonės formuotojais, akademinės bendruomenės atstovais ketinama aptarti  Lietuvos interesus Jungtinės Karalystės (toliau – JK) išstojimo iš ES derybose ir Lietuvos prioritetus dėl ES ateities santykių su JK.

JK narystė ES pasibaigs 2019 metų kovo 29 dieną. Šiuo metu vyksta ES ir JK išstojimo derybos, kurias likusių ES 27 valstybių narių vardu veda Europos Komisija (toliau – EK). Jeigu šalims derybose pavyks susitarti dėl Išstojimo sutarties, 2019 metų kovo 30 dieną prasidės pereinamasis laikotarpis, kuris tęsis iki 2020 gruodžio 31 dienos.  Kol nepasibaigęs JK išstojimo iš ES procesas, JK galioja visos narystės ES teisės ir pareigos.

Lietuvių bendruomenė Jungtinėje Karalystėje yra septinta pagal dydį, JK gyvena 212 tūkst. Lietuvos piliečių.  

Birželio 29 dieną vykusioje Europos Vadovų Taryboje dėl JK Išstojimo iš ES vadovai konstatavo nedidelę pažangą derybose. Sunkiausi klausimai – dėl Airijos sienos ir Išstojimo sutarties įgyvendinimo bei ginčų sprendimo mechanizmo – kol kas atviri. Vadovai paragino valstybes nares, ES institucijas rengtis visiems galimiems Brexit scenarijams.

Susiję

Europa 22129164649267654

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonimiškas rašė...

Ir be reikalo. UK dirba tiek lietuvių, kad viskas žinoma kuo puikiausiai. Anglams bus iš ko pasijuokti.

Ekspertas Influenceris rašė...

Dabar pats metas būtų iškilti į paviršių įvairiems manipuliatoriams - optimalus laikas deklaratyvųjį diskursą keisti realiais emigrantų sugrąžinimo scenarijais - žiū, ar kokio tautinio sentimento genami, ar per nežinojimą Jungtinėje Karalystėje diskriminacinį naratyvą sau ant galvos įsikalbėję - ims ir sugryš apsigavęs tuntas, visai kaip prieš krizę jau buvo pradėję darytis.
Kita vertus, tiems, kam žolė žalesnė kitoj pusėj, tai lyg ir būtų metas susizgribti, ar ne pats laikas nešti kudašių iš šios ašarų pakalnės - juk straipsnis sako laikas tiksi.

item