Šimtmečio referendumas Lenkijoje

Lenkijos Respublikos prezidentas Andrzejus Duda birželio 12 d., paskelbė savo teikiamus klausimus tautos referendumui, kurį ketinama suša...

Lenkijos Respublikos prezidentas Andrzejus Duda birželio 12 d., paskelbė savo teikiamus klausimus tautos referendumui, kurį ketinama sušaukti šių metų lapkričio 11 d. minint Lenkijos valstybės atkūrimo šimtmetį.

Prezidento Kanceliarija išplatino penkiolikos A. Dudos teikiamų klausimų referendumui sąrašą:

1. Ar sutiktumėte priimti naują Lenkijos Respublikos Konstituciją, ar pritariate esamos pakeitimams?
2. Ar sutinkate Konstitucijos pakeitimus tvirtinti tautos referendumu?
3. Ar pritariate referendumo dėl svarbiausių tautai ir valstybei klausimų sušaukimui, jei tam pritaria mažiausiai milijonas piliečių?
4. Ar pritariate tam, kad Konstitucijos preambulėje būtų paminėtas tūkstantmetis krikščioniškas Lenkijos ir Europos paveldas, kuris yra mūsų tradicijos, kultūros ir tautinės tapatybės dalis?
5. Ar pritariate konstitucinėms paramos šeimai garantijoms, kurios remiasi į įgytų teisių, tokių kaip 500+, neliečiamumą?
6. Ar pritariate konstitucinei teisės į pensiją moterims nuo 63 m. ir vyrams nuo 65 m. garantijai?
7. Ar pritariate konstitucinei garantijai dėl Lenkijos narystės Europos Sąjungoje?
8. Ar pritariate konstitucinei garantijai dėl suverenumo ir Lenkijos teisės viršenybės prieš tarptautinę ir europinę teisę?
9. Ar pritariate konstitucinei garantijai dėl Lenkijos narystės NATO?
10. Ar pritariate konstitucinėms garantijoms dėl Lenkijos žemės ūkio ir maisto pramonės apsaugos?
11. Ar pritariate konstituciniam šeimos ir tėvystės apsaugos sustiprinimui?
12. Ar pritariate darbo kaip rinkos ekonomikos pagrindo apsaugai?
13. Ar pritariate prezidento kaip aukščiausiojo ginkluotojų pajėgų vadovo ir užsienio politikos formuotojo kompetencijų sustiprinimui?
14. Ar pritariate konstitucinėms garantijoms dėl nėščių moterų, vaikų, neįgaliųjų ir pensininkų sveikatos apsaugos?
15. Ar pritariate dabartinio savivaldos modelio įtvirtinimui Konstitucijoje?

Prezidento atstovų teigimu, pareiškimas dėl referendumo skelbimo Lenkijos Respublikos Senatui bus įteiktas anksčiausiai liepos 20 d. Senatas turės pateikti galutines referendumo klausimų formuluotes ir paskelbti referendumo datą.

Parengta pagal www.wiadomosci.gazeta.pl



Susiję

Pasaulis 6368789654874093760

Rašyti komentarą

16 komentarų

1Chingishan rašė...

Pas mus turi įvykti toks pats referendumas -ir jis įvyks.

Anonimiškas rašė...

O kas gi ji pas mus ivykdys?

1Chingishan rašė...

pvz Juozaitis, arba naujas seimas. bet kad toks referendumas bus - tai faktas.

Anonimiškas rašė...

galėjo taip nesistengti ir užduoti paprastesnį, buduliams aiškesnį ir jų neklaidinantį klausimą - ar sutinkate, kad Prezidentas būtų Caras ir darytų ką nori? Juk atsakymas į paprastesnį klausimą irgi būtų paprastesnis ir greitesnis - taip, norim.

Anonimiškas rašė...

Junckeras ir Kaczynskis (arba jo dvynys brolis, kuris visai nežuvo - Putinas) du šlykštūs kraštutinumai. Tik vieną kraštutinumą valdžia savo manipuliacijomis verčia rinktis sočių ir abejingų kvailių daugumą, kitą - alkanų ir piktų. Lietuva turi savo alkanų ir piktų kvailių daugumą. Tetrūksta savo Kaczynskio arba Putino. Jei tai taip tęsis, neabejotinai sulauks.

Anonimiškas rašė...

lenkai savo "unikaliu požiūriu" ir "saugodami tradiciją" kartą jau nulėmė Lietuvos valstybės išnykimą, nusitempdami istorijos bedugnėn mus drauge su savimi. Žiūrėkit, kad nepasikartotų. Juk Lietuva kontaktą su Vakarais turi tik per Lenkiją, kad ir ką mums žadėtų visoks ten techninis progresas. Todėl kokia bus Lenkija, tokie būsim ir mes. Tik visada kiek labiau rusiški.

Anonimiškas rašė...

sau pasirinktas vardas daug pasako apie jo nešiotoją. Ko galima tikėtis iš rėkaujančio budulio, išdidžiai pasivadinusio mongolų chano vardu?

1Chingishan rašė...

>Anonimiškas
dar kartą degrade tau atskirai- budulis tavo prišiktose triusikuose.

Pikc rašė...

Atsižvelgiant į istoriją, atsargus požiūris į Lenkiją yra visiškai suprantamas ir netgi skatintinas - bet vis dėlto, reikia vertinti konkrečią situaciją, kuri su jokiomis unijomis niekaip nesusijusi. Taigi, kaip konkrečiai šis lenkų referendumas galėtų pakenkti Lietuvai?
Na, o teiginys "mes tokie, kaip lenkai - tik labiau rusiški" yra tiesiog nepilnavertiškumo komplekso išraiška. Siūlyčiau atsikratyti. ;)

Pikc rašė...

Lietuvoje yra ir kvailių Putino gerbėjų (vatnykai/koloradai), ir kvailių Junkerio gerbėjų (konservatnykai/liberastai) - tik nei vieni, nei kiti nėra dauguma. ;)

Anonimiškas rašė...

Ką ir reikėjo parodyti. Mongolų palikuonis. Kitaip nemoka, laukinis stepių vaikas.

Anonimiškas rašė...

turbūt iš gero medžio iškritote, kad jums vis dar atrodo, kad Lietuva su Vakarais ryšį turi per Lenkiją?

Anonimiškas rašė...

Turbūt buvote autobusu ekskursijoje Vokietijoje ar Prancūzijoje ir, neradęs kalbančių lenkiškai, nutaret kad jokio ryšio su Lenkija nebeliko??

Pikc rašė...

"1Chingishan", gi sakiau, kad reiktų atsargiau su tokiais komentarais, nes homjaunuolis susijaudins ir priskres. Ir akurat - va, kaip aplink trinasi, "mačo" užuodęs - aiškiai į "pasyvius partnerius" taiko. Sunku dabar bus nuo to rujojančio nabago atsimušti. ;)

Pikc rašė...

Atsakymas neadekvatus klausimui:
Anonimas A: "Juk Lietuva kontaktą su Vakarais turi tik per Lenkiją"
Anonimas B: "turbūt iš gero medžio iškritote, kad jums vis dar atrodo, kad Lietuva su Vakarais ryšį turi per Lenkiją?"
Anonimas A: "Turbūt buvote autobusu ekskursijoje Vokietijoje ar Prancūzijoje ir, neradęs kalbančių lenkiškai, nutaret kad jokio ryšio su Lenkija nebeliko??"
Taigi, Anonimas A teigia, kad vienintelis Lietuvos ryšys su Vakarais yra per Lenkiją, Anonimas B tuo rimtai suabejoja, o Anonimas A kaip argumentą pateikia teiginį, kad... Lietuva turi ryšių su Lenkija. Pala, bet juk NE APIE TAI buvo kalbama - t.y ne apie tai, ar Lietuva turi ryšių SU Lenkija (kas tą neigia?), bet ar Lietuvos ryšiai su Vakarais yra TIK PER Lenkiją (kas gerokai toli nuo tikrovės). Ar suvokiate skirtumą?
Ir, beje - tai vis dėlto kuo tas lenkų referendumas gali Lietuvai pakenkti? ;)

1Chingishan rašė...

>Pikc
taip, anonimiškas, itin pavojingas, nešiojantis rudojo maro užkratą ligonis/veganas :))

item