Pirmąkart susitinka JAV ir Šiaurės Korėjos vadovai

www.lrt.lt Singapūre šiuo metu vyksta istorinis renginys – derybų susitiko ir vienas kitam rankas paspaudė JAV prezidentas Donaldas T...


Singapūre šiuo metu vyksta istorinis renginys – derybų susitiko ir vienas kitam rankas paspaudė JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas. Tai pirmas kada nors surengtas pareigas einančio JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos vadovo susitikimas.

Abu lyderiai ėjo vienas kito link, o tada stipriai vienas kitam paspaudė ranką JAV ir Šiaurės Korėjos vėliavų fone. 

Vėliau, atsisėdę prie stalo, jie žiniasklaidai pasakė pirmuosius trumpus komentarus. 

„Jaučiuosi puikiai. Turėsime puikią diskusiją, kuri bus labai sėkminga“, – teigė D. Trumpas.

„Nebuvo lengva ateiti iki šio momento... Buvo kliūčių, bet mes jas įveikėme, kad būtume čia“, – kalbėjo Kim Jong Unas. 

Svarbiausi šio susitikimo klausimai – Šiaurės Korėjos branduolinis nusiginklavimas ir sankcijų jai panaikinimas.

Iš pradžių abu lyderiai kalbėjosi dviese, dalyvaujant tik vertėjams, o vėliau prie jų prisijungė patarėjai. Derybos vis dar vyksta.

Iš JAV pusės, be D. Trumpo, jose dalyvauja valstybės sekretorius Mike`as Pompeo, nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas ir Baltųjų Rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly.D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas vyksta viešbutyje Sentosoje – tai populiari turistinė sala, esanti keli šimtai metrų nuo pagrindinės Singapūro salos.

Prieš Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimą pirmadienį surengtos preliminarios derybos tarp žemesnio rango pareigūnų. JAV atstovai apie jas sakė, kad diskusijos su Šiaurės Korėja juda greičiau negu tikėtasi.

Ne kartą nesilaikė pažadų

Vašingtonas reikalauja, kad Šiaurės Korėja savo branduolinių ginklų atsisakytų visiškai, patikrinamai ir negrįžtamai. Pchenjanas yra pasižadėjęs siekti pusiasalio denuklearizacijos ir už tai reikalauja iki šiol konkrečiai nesuformuluotų saugumo garantijų, taip pat nori, kad būtų užbaigta jo atžvilgiu nukreipta „priešiškumo politika“.

Apskritai šis Šiaurės Korėjos ir JAV lyderių susitikimas atrodo neįtikėtinas, palyginus su padėtimi praeitais metais, kai D. Trumpas grasino Šiaurės Korėjai „ugnimi ir įtūžiu“, o Kim Jong Unas savo ruožtu jį vadino „sutrikusios psichikos JAV nuokvaka“.

D. Trumpas, atvykęs susitikti su organizatoriumi – Singapūro premjeru, pareiškė, kad, jo manymu, viskas pasibaigs labai gerai.

Tačiau JAV valstybės sekretorius Mike`as Pompeo susitikimo išvakarėse nebuvo toks optimistiškas, nes Šiaurės Korėja jau daugybę kartų buvo žadėjusi atsisakyti branduolinės programos.

„Jungtinės Valstijos jau buvo apgautos. Daug prezidentų pasirašė popierių, tačiau paskui sužinojo, kad Šiaurės Korėja ne tik nesilaiko pažadų, bet ir elgiasi priešingai. Užtikrinimas yra svarbu. Sukursime sistemą, kuri padės tinkamai patikrinti, ar susitarimo laikomasi. Tik tai atlikę, imsimės savo įsipareigojimų“, – kalbėjo M. Pompeo, kurio teigimu, JAV pasirengusi Šiaurės Korėjai suteikti unikalias saugumo garantijas mainais į tai, kad Pchenjanas atsisakytų branduolinių ginklų.

Daug vilčių į susitikimą deda ir Šiaurės Korėjos kaimynė Pietų Korėja. Susitikime, be braduolinio nusiginkavimo ir sankcijų panaikinimo, bus siekiama sutarti dėl taikos sutarties tarp Pietų ir Šiaurės Korėjų. Šalys nuo 1953-ųjų pasirašiusios tik paliaubų sutartį.

Nors būta spekuliacijų, kad Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimas gali būti pratęstas ir antrą dieną, tačiau dabar planuojama, kad D. Trumpas iš Singapūro išvyks antradienio vakaro. Kim Jong Unas, anot pranešimų, Singapūrą paliks dar anksčiau – 14 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku.

Susiję

Demokratija ir valdymas 7222082068764382372

Rašyti komentarą

7 komentarai

Pikc rašė...

Tikėsimės, Trampui ir jo aplinkai užteks sveiko proto netikėti komuniagų pažadais (sunku suskaičiuoti, kiek kartų komuniagos iki infantilumo naivius Vakarus apmulkino) ir tikrai imtis priemonių užtikrinti, kad Š. Korėja laikytųsi susitarimų prieš darant jai kokias nors nuolaidas.

Anonimiškas rašė...

Gerbiamasis, daugeliu atvejų Jūsų komentarams pritariu, bet šiuo atveju atrodot neteisus. Kuo jau labai gali apgauti vakarus ta vargšė šalis ? Tokių abstrakčių priežasčių ir nebūtų pavojų paprastai ieško ginklų prekeiviai (plačiąja prasme). Jiems įtampų židiniai - pagrindinis tikslas.

Markas Eyn Lettowe rašė...

Turbūt, posakis "turėti kietus kiaušus" kaip niekad tinka Š. Korėjos lyderiui.

Pikc rašė...

Ta "vargšė šalis" yra valdoma komuniagų fanatikų ir turi atominį ginklą - jau nekalbant apie komuniagų kaip patologinių melagių "tvirtą reputaciją".
Galų gale, gi skaitykite straipsnyje pateiktą info:
"Tačiau JAV valstybės sekretorius Mike`as Pompeo susitikimo išvakarėse nebuvo toks optimistiškas, nes Šiaurės Korėja jau daugybę kartų buvo žadėjusi atsisakyti branduolinės programos.

„Jungtinės Valstijos jau buvo apgautos. Daug prezidentų pasirašė popierių, tačiau paskui sužinojo, kad Šiaurės Korėja ne tik nesilaiko pažadų, bet ir elgiasi priešingai."
O kalbant apie "įtampos židinius" - užtenka prisiminti, kai Š. Korėja atsirado ir kaip ji elgėsi iki šiol.

Toto rašė...

Pikc, esi durnas kaip čiabatas....
P.S.Pritariu Markui

Pikc rašė...

Panašu, kad vietoj liberastinių psichų šįkart atropojo psichai vatnykai: palatoje vėl "pamaina keičiasi". Antra vertus, kai TOKIA tema - nėra ko stebėtis. :)

Markas Eyn Lettowe rašė...

Vatnikai įžvelgia vatniškumą. Svarbu "teisingai" suprasti. Arba parodyti, kad "teisingai" supranta ))

item