Belgijoje jau diskutuojama apie eutanaziją be paciento sutikimo

www.laisvavisuomene.lt Nuo 2002-ųjų, kai Belgijoje buvo įteisinta eutanazija, ši procedūra atlikta daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Eut...


Nuo 2002-ųjų, kai Belgijoje buvo įteisinta eutanazija, ši procedūra atlikta daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Eutanazijos praktiką apibrėžia įstatymai, jai taip pat reikalingos tokios specifinės aplinkybės kaip nuolatinis ir nepakeliamas skausmas bei formalus pakartotinis paciento prašymas atlikti jam procedūrą.

Vis dėlto šių metų pradžioje vykusio teismo dėl galimai slaugo nužudytų dvidešimties žmonių metu gyd. Marcas Cosynsas teigė, kad kiekvienais metais 1 tūkst. žmonių Belgijoje sulaukia mirtinos injekcijos, nors nėra jos prašę. Beje, pats gyd. M. Cosynsas nemano, kad apie visus atvejus, kai pacientams padedama numirti, reikia pranešti atsakingoms institucijoms. Taip pat jis nepalankiai vertina faktą, kad Belgijoje atlikti eutanaziją leidžiama tik esant paciento prašymui ir gavus formalų sutikimą.

Neurologas Ludo‘as Vanopdenboschas, atsistatydindamas iš Belgijoje veikiančios eutanaziją reguliuojančios komisijos (toliau – Komisija), paviešino laišką, kuriame dalinasi nuogąstavimais, kad eutanazija psichikos ligoniams gali būti atliekama be jų sutikimo. Jo teigimu, Komisija nuolatos pažeidžia įstatymą. „Kai identifikuojami eutanazijos atvejai, kurie neatitinka teisinių reikalavimų, jie nėra perduodami ieškovams, kaip reikalauja įstatymas, o pati Komisija elgiasi kaip teismas“, – rašoma L. Vanopdenboscho laiške.

Per penkiolika metų, kai Belgijoje yra įteisinta eutanazija, ši procedūra buvo atlikta daugiau nei 10 tūkst. žmonių ir tik viena kartą kreiptasi į ieškovus.

Pastarajame ginče labiausiai šokiruojančiu įvardinamas eutanazijos atvejis, kai senatvine demencija ir Parkinsono liga sergančiam pacientui, kuris niekada neprašė mirties, jo šeimos prašymu buvo atlikta eutanazijos procedūra. Komisijai pirmininkavę nariai teigia, kad aptariamu atveju procedūra klaidingai vadinama eutanazija, nes iš tikrųjų buvo suteikta paliatyvioji sedacija (angl. palliative sedation). Beje, tai yra dažnai eutanazijai paremti naudojamas argumentas. Vis dėlto šis argumentas kelia didelių abejonių, kad paliatyvioji sedacija taikoma pacientų gyvenimo pabaigoje, ko šiuo atveju nebūtų buvę.

Komisija yra sulaukusi pasiūlymo kai kuriems pacientams atlikti eutanaziją, nors jų atvejai neatitiktų teisinių reikalavimų. Tuo tarpu 360 medikų, akademikų ir kitų pasirašė peticiją, reikalaujančią griežtinti eutanazijos reikalavimus psichikos pacientams.

Visa tai verčia susimąstyti. Kai šalyje įteisinama eutanazija, lengva nusiristi į pakalnę ir – kaip aptartu atveju – žengti kur kas toliau nei leidžia įstatymas (nors net ir šis teisėtumas etiniu požiūriu yra abejotinas). Pažeidžiami pacientai yra labiausiai paveikiami kai kurių medikų ir tėvų minčių, kad jų gyvenimai yra neverti gyventi.


Susiję

Pažangos ideologija 7302743191970490094

Rašyti komentarą

14 komentarų

Anonimiškas rašė...

Nors,tikėtina, žmonių žudymas ,pasitelkiant eutanaziją išplis po visą pasaulį, turime priešintis, kad mūsų tėvynėje Lietuvoje nebūtų priimtas eutanazijos įstatymas. Pavojus tuo didesnis, nes dabartinė bedievė karta nebeturi savo širdyje nei meilės nei gailestingumo, o šeima draskoma visokiais būdais, tai pagalvokite, kas laukia tų senolių , kurie gyvens ateityje? Nenuvertinkime dar to fakto, kad visų bjaurasčių (eutanazijos,homoseksualizmo,abortų ir t.t.) užsakovas -----yra šėtonas ir jo demonai, o vykdytojai-masonerija.Melskimės melskimės melskimės šv. Rožinį.......

Anonimiškas rašė...

tam Cosynsui pačiam reikia atlikt eutanaziją. antras daktaras Mengelė.

Markas Eyn Lettowe rašė...

Lietuvoje pasyvioji eutanazija neatsiklausus paciento vykdoma visą laiką. Ko gero, nebus Lietuvoje šeimos, kurios giminės istorijoje nebūtų pasyvios eutanazijos atvejo. Štai mano artimam giminaičiui buvo atlikta pasyvioji eutanazija sovietmečiu. Po avarijos galva sukiužus, kūnas apysveikis, motina turėjo pasirašyti sutikimą dėl nutraukimo nuo gyvybę palaikančių aparatų. Niekas neklausė jo sutikimo. Ar yra čia skirtumas tarp mirtinos injekcijos ir nutraukimo nuo gyvybę palaikančių aparatų? Žinoma, jei toks nelaimėlis šiais laikais būtų paliktas gyvas, laimėtų farmacijos mafija, kurios biznis labiausiai ir pelnosi iš tokių "daržovių". Straipsnyje nuogąstaujama dėl eutanazijos atvejo, kai senatvine demencija ir Parkinsono liga sergančiam pacientui, kuris niekada neprašė mirties, jo šeimos prašymu buvo atlikta eutanazija. Ačiū giminėms, kad padėjo išeiti apvalkalui, kurio šeimininkas protas jau seniai išėjo. Kad išsaugojo šviesų atminimą ir užbėgo už akių nukvakusio senelio(ės) veiklai - kai nuogas(a) vaikšto po kambarius, ekskrementais mozoja kambario sienas ir karts nuo karto atsuka dujas ar kuria lauželį. Atiduoti į slaugą? Tai jie lėtesniu būdu pribaigiami.

Pikc rašė...

Prieš reiškiant "autoritetingą egzperto nuomonę", reiktų pradžiai išsiaiškinti, apie ką kalba. ;) Apibūdinimas "galva sukiužus, kūnas apysveikis" NIEKO nepasako. Jeigu EEG rodo "lygią liniją", tai yra biologinė mirtis, ir visiškai nesvarbu, kiek laiko gyvybės palaikymo aparatūra gali verst kūną "kvėpuoti" ir aprūpinti audinius krauju. Žmogus yra MIRĘS, ir aparatūros atjungimas NĖRA jokia eutanazija. Apie vieno (ir LABAI abejotino) sovietmečių įvykusio atvejo ekstrapoliavimą į "Lietuvoje pasyvioji eutanazija neatsiklausus paciento vykdoma visą laiką" bei "Ko gero, nebus Lietuvoje šeimos, kurios giminės istorijoje nebūtų pasyvios eutanazijos atvejo." nėra ką net kalbėti - tai tiesiog visiška "šyza", ir tiek.
Na, o šizofrenija ar daugybinio tipo (disociatyviu) asmenybės sutrikimu "dvelkianti" pozicija "aš tai, žinokit, griežtai prieš liberazmą - nu bet jų šeimos ir tarpasmeninius santykius griaunanti nereikalingų žmonių atsikratymo programa tai liuks!" visai "sklandžiai" įsilieja į kitų to paties sutrikimo manifestacijų "chorą" - pvz. "aš tai,žinokit, didis katalikas - nu bet ateistinis liberazmas tai superinė ideologija!", "aš tai pats tikriausias patrijotas - ir užtat galvoju, kad mums reikia kuo greičiau ir giliau integruotis į tautas ir valstybes naikinti užsibrėžusį sajūzą!", "aš tai už Lietuvą ir lietuvių tautą - užtat esu įsitikinęs, kad mums reikia prašytis rasiejos-gelbėtojos pagelbos!" ir t.t. ir pan.

Markas Eyn Lettowe rašė...

Vėl paūmėjimas. Nors, atrodytų, komentare neviršijau kritinės intelekto dozės, galinčios iššaukti šiziko grafomaniją. Eilinį kartą jaučiu kaltę: nereikėjo apkrauti žmogelio IQ. Ligoniui juk reikia nusileisti. Netraumuoti jo subjektyviai asmeniškos infantiliškomis emocijomis grįstos vertybių sistemos, kurią jis vadina morale. Ir kuri su tikra Morale neturi nieko bendra. Bet iš kitos pusės, kaltę išperka tai, jog sukėliau šizikui džiugesio būseną, šiokių tokių teigiamų emocijų: jis rado kažką ne taip tekste! )). Na, ir žinoma, pliusas už savosios ligos vaizdingą apibūdinimą. Vien ko vertas šis paranojiškas kliedesys: "aš tai už Lietuvą ir lietuvių tautą - užtat esu įsitikinęs, kad mums reikia prašytis rasiejos-gelbėtojos pagelbos!" ))). Pst.: pasyvi eutanazija – kada yra kažkas nedaroma tam, kad ligonis numirtų (neskiriama gyvybę palaikanti priemonė ar nutraukiama, pvz., kvėpavimo aparato atjungimas).

Ainis rašė...

Markai, eutonazija tai ta pati savižudybė "tik kitoje rankoje". Pradžioje šį nusikaltimą ribos kai kurios racionalos sąlygos, kurios su laiku nyks ir esu tikras po n dešimties metų bus realizuota "nauja žmogaus teisė" : "mirti kas nori, kada nori ir kaip nori..." Belgija judėjimo ta kryptimi pavyzdys, ten autonazija jau taikoma vaikams, tiesa, KOL KAS su tėvų sutikimu.
Tiek autonazija, tiek savižudybės yra mirties kultūros vaikai. O mirties kultūra yra eilinis neomarkistų įrankis kovojant prieš paskutinį žmonijos "tabu". Kokiais racionaliais argumentais maskuotum eutonaziją - tai yra destrukcija. Ir tamsta Markai reklamuoji ir gini tą destrukciją. Kaip priimti tokį žmogų? Mažų mažiausiai, kad jam kažkas negerai. Apie ką Pikc ir rašo.

Anonimiškas rašė...

Demografinės problemos sprendimas

Pikc rašė...

Aini, nors dėl to, kad tam padarėliui "kažkas negerai", esate visiškai teisus (požymiai akivaizdūs), dėl eutanazijos sulyginimo su savižudybe nebūčiau linkęs sutikti. Grynai techniškai žiūrint, savižudybė yra kai asmuo PATS atima savo gyvybę, tuo tarpu eutanazijos atveju asmeniui gyvybę atima KITAS asmuo. Jei panaudotume vaizdingą palyginimą, tai savižudybė būtų kai žmogelis nueina į garažą ir pasikaria, tuo tarpu eutanazija - kai kažkas tam žmogeliui atneša virvę, padeda užlipti ant taburetės ir po to tą taburetę išspiria iš po kojų.
Na, o biologinės (smegenų) mirties (nepainioti su klinikine mirtimi) atveju (paprastai nustatomu EEG) aparatūros atjungimas nėra ir negali būti laikomas eutanazija, nes pacientas JAU yra miręs, tad čia "egzpertas" tiesiog nusišnekėjo.

Pikc rašė...

Spėju, kad turėjote omenyje socialinę, o ne demografinę problemą. Demografiniu požiūriu, gyventojų galabinimas kaip populiacijos mažėjimo problemos sprendimas neatrodo labai logiškas, o štai socialinę senėjančios populiacijos išlaikymo problemą tai gali išspręsti negi labai veiksmingai, nes šiuo atveju visiškai tiesiogine prasme "nėra žmogaus - nėra problemos". :)

Markas Eyn Lettowe rašė...

// Kokiais racionaliais argumentais maskuotum eutonaziją - tai yra destrukcija. Ir tamsta Markai reklamuoji ir gini tą destrukciją. // ------ Na, žinoma, ačiū, kad pripažįstate mano argumentų racionalumą. Tačiau, dabar apie kitką. Niekas jūsų neverčia ką nors priimti. Niekas nieko nebruka. Priimkite, kas jums priimtina. Kas nepriimtina, atmeskite. Audra vandens stiklinėje dar nieko iš doros kelio neišvedė. Bet koks intelektualinis iššūkis turi pliusų, nes treniruoja intelektą, stiprina argumentų bazę. Taigi. Pst.: na, o dėl jūsų pastangų paaiškinti ar pagrįsti neadekvatiko(ės) kvaksėjimą, tai... Kilnu, bet tokia pagalba šiaip teikiama neįgaliesiems - kurie patys nesugeba apsiginti. Šita menkadūšė ypatėlė pati lindo su savo menkučiu IQ, pati isterikavo, kai neišvystyta logika pavedė - tegu pati ir išsilaižo. Nepykite, Aini, bet čia nesuprantu jūsų pozicijos - silpnas netaps stipresniu, jei pastoviai bus globojamas.

Pikc rašė...

Jargau, kai tokie degradai pradeda postringauti apie IQ, tai jau net nebejuokinga... :)

Markas Eyn Lettowe rašė...

Žiūrėk tu man - ir blusos turi balsą. ))

Pikc rašė...

Pastebėjau. Ir kad pasakyti neturi ką - taip pat. O dabar - smagaus straksėjimo tolyn! ;)

Markas Eyn Lettowe rašė...

Įdomu, ar blusos šizikus kanda? Matyt, kanda... Jei jau apie straksėjimą kvaksi. ))

item