Belgijoje jau diskutuojama apie eutanaziją be paciento sutikimo

www.laisvavisuomene.lt Nuo 2002-ųjų, kai Belgijoje buvo įteisinta eutanazija, ši procedūra atlikta daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Eut...


Nuo 2002-ųjų, kai Belgijoje buvo įteisinta eutanazija, ši procedūra atlikta daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Eutanazijos praktiką apibrėžia įstatymai, jai taip pat reikalingos tokios specifinės aplinkybės kaip nuolatinis ir nepakeliamas skausmas bei formalus pakartotinis paciento prašymas atlikti jam procedūrą.

Vis dėlto šių metų pradžioje vykusio teismo dėl galimai slaugo nužudytų dvidešimties žmonių metu gyd. Marcas Cosynsas teigė, kad kiekvienais metais 1 tūkst. žmonių Belgijoje sulaukia mirtinos injekcijos, nors nėra jos prašę. Beje, pats gyd. M. Cosynsas nemano, kad apie visus atvejus, kai pacientams padedama numirti, reikia pranešti atsakingoms institucijoms. Taip pat jis nepalankiai vertina faktą, kad Belgijoje atlikti eutanaziją leidžiama tik esant paciento prašymui ir gavus formalų sutikimą.

Neurologas Ludo‘as Vanopdenboschas, atsistatydindamas iš Belgijoje veikiančios eutanaziją reguliuojančios komisijos (toliau – Komisija), paviešino laišką, kuriame dalinasi nuogąstavimais, kad eutanazija psichikos ligoniams gali būti atliekama be jų sutikimo. Jo teigimu, Komisija nuolatos pažeidžia įstatymą. „Kai identifikuojami eutanazijos atvejai, kurie neatitinka teisinių reikalavimų, jie nėra perduodami ieškovams, kaip reikalauja įstatymas, o pati Komisija elgiasi kaip teismas“, – rašoma L. Vanopdenboscho laiške.

Per penkiolika metų, kai Belgijoje yra įteisinta eutanazija, ši procedūra buvo atlikta daugiau nei 10 tūkst. žmonių ir tik viena kartą kreiptasi į ieškovus.

Pastarajame ginče labiausiai šokiruojančiu įvardinamas eutanazijos atvejis, kai senatvine demencija ir Parkinsono liga sergančiam pacientui, kuris niekada neprašė mirties, jo šeimos prašymu buvo atlikta eutanazijos procedūra. Komisijai pirmininkavę nariai teigia, kad aptariamu atveju procedūra klaidingai vadinama eutanazija, nes iš tikrųjų buvo suteikta paliatyvioji sedacija (angl. palliative sedation). Beje, tai yra dažnai eutanazijai paremti naudojamas argumentas. Vis dėlto šis argumentas kelia didelių abejonių, kad paliatyvioji sedacija taikoma pacientų gyvenimo pabaigoje, ko šiuo atveju nebūtų buvę.

Komisija yra sulaukusi pasiūlymo kai kuriems pacientams atlikti eutanaziją, nors jų atvejai neatitiktų teisinių reikalavimų. Tuo tarpu 360 medikų, akademikų ir kitų pasirašė peticiją, reikalaujančią griežtinti eutanazijos reikalavimus psichikos pacientams.

Visa tai verčia susimąstyti. Kai šalyje įteisinama eutanazija, lengva nusiristi į pakalnę ir – kaip aptartu atveju – žengti kur kas toliau nei leidžia įstatymas (nors net ir šis teisėtumas etiniu požiūriu yra abejotinas). Pažeidžiami pacientai yra labiausiai paveikiami kai kurių medikų ir tėvų minčių, kad jų gyvenimai yra neverti gyventi.


Susiję

Pažangos ideologija 7302743191970490094
item