Seimo komitetas pritarė šeimos kortelės įdiegimui ir valstybės tarnybos pertvarkai

www.alkas.lt Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) pritarė patobulintam šeimos kortelės įstatymo projektui. Juos siekiam...


Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) pritarė patobulintam šeimos kortelės įstatymo projektui. Juos siekiama reglamentuoti nuolaidų ir lengvatų kortelės įdiegimą, kuri suteiktų teisę gausioms, t. y. tris ir daugiau vaikų auginančioms šeimoms, ir neįgaliuosius prižiūrinčioms šeimoms palankesnėmis sąlygomis naudotis tam tikru prekių ir paslaugų rinkiniu. Šeimos kortelės turėtojams galėtų būti taikomos nuolaidos maisto ir kitoms prekėms, transporto, sporto ir laisvalaikio, vaikų užimtumo ir kt. paslaugoms. Be kita ko, šeimos kortelė būtų viena iš priemonių, prisidedančių prie socialiai atsakingo verslo plėtros.

Gausių šeimų kortelė taikoma kaimyninėse šalyse – Lenkijoje ir Latvijoje, taip pat Estijoje, Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje. Kai kuriose Lietuvos savivaldybėse (Alytaus m., Varėnos r., Rokiškio r.) jau taikoma panaši praktika, tačiau šeimos kortelė nacionaliniu lygmeniu iki šiol nėra reglamentuota.

Siūloma, kad Šeimos kortelės įstatymas įsigaliotų 2019 m. liepos 1 d. Artimiausi metu šis projektas bus svarstomas Seime.

SRDK, kaip papildomas komitetas, po svarstymo taip pat pritarė pagrindiniam Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimo įstatymo projektui. Projektu siekiama, kad valstybės tarnyba būtų patraukli, moderni, depolitizuota ir efektyvi. Projekte siūloma įvesti centralizuotą valstybės tarnautojų atranką, siekiant užtikrinti maksimalų patekimo į valstybės tarnybą proceso skaidrumą ir nešališkumą; numatoma atsisakyti visų priemokų ir priedų, paliekant tik priemoką už pavadavimą ir priedą už tarnybos Lietuvos valstybei stažą; darbo užmokesčio sistemą numatoma orientuoti į veiklos rezultatus. Įstatymo projekte taip pat numatyta nuotolinio darbo valstybės tarnyboje galimybė bei mentorystės institutas asmenims, sulaukusiems 65 metų amžiaus ir kt.

Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimo įstatymo projektas artimiausiu metu bus svarstomas pagrindiniame Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete.

Susiję

Šeimos politika 5660454503044118309
item