Italijoje siūloma rengti apkaltą prezidentui

Italijos prezidentas Sergio Mattarella vetavo Paolo Savona, kandidato į finansų ministrus, patvirtinimą.  Toks prezidento veikimas yr...

Italijos prezidentas Sergio Mattarella vetavo Paolo Savona, kandidato į finansų ministrus, patvirtinimą. 

Toks prezidento veikimas yra itin retas. Paskutinį kartą Italijos prezidentas teise vetuoti ministro paskyrimą buvo pasinaudojęs 1994 m., kai tuometinis Italijos premjeras S. Berlusconi Teisingumo ministru siekė paskirti savo asmeninį teisininką.

Prezidentas teigė negalintis pritarti Paolo Savona kandidatūrai dėl investuotojų išreikšto susirūpinimo kandidato požiūriu į Italijos ateitį euro zonoje.

Šis prezidento sprendimas lėmė, kad Penkių žvaigždžių judėjimo bandymas sudaryti valdančiąją koaliciją kartu su Šiaurės lygos („La Lega“) judėjimu taip ir liko nesėkmingu. 

Koalicijos partnerių sutarimu Italijos ministro pirmininko vietą užimti turėjęs Penkių žvaigždžių judėjimo narys Giuseppe Conte nesutiko pateikti kitos nei Paolo Savona kandidatūros į finansų ministrus ir po prezidento sprendimo atsisakė Italijos ministro pirmininko mandato.

Italija, ketvirta didžiausia euro zonos ekonomika, yra be valdžios nuo pat kovo mėnesį įvykusių rinkimų, nes jokia politinė grupė nepajėgia sudaryti daugumos.

Šiaurės lygos lyderis Matteo Salvini, reaguodamas į prezidento sprendimą, siūlo rengti pirmalaikius rinkimus.

Penkių žvaigždžių judėjimo lyderis Luigi Di Maio tvirtino netoleruosiantis tokio prezidento elgesio. Kaip teigiama, bus siekiama prezidento apkaltos. Remiantis 90-uoju Italijos konstitucijos straipsniu, parlamentas gali pareikalauti prezidento atsistatydinimo, jei su tuo sutinka paprastoji parlamento dauguma.

Jei parlamentas pritaria tokiam sprendimui, Italijos Konstitucinis teismas sprendžia, ar prezidentui taikytina apkalta.

Parengta pagal bbc.com.

Susiję

Europa 1036573791678056655

Rašyti komentarą

item