Du šimtai studentų prašo palikti esamose pareigose prof. Vytautą Radžvilą

propatria.lt nuotr. www.respublika.lt Du šimtai studentų, lankiusių profesoriaus Vytauto Radžvilo dėstytus kursus, kreipėsi į Vilniau...

propatria.lt nuotr.
www.respublika.lt

Du šimtai studentų, lankiusių profesoriaus Vytauto Radžvilo dėstytus kursus, kreipėsi į Vilniaus universiteto (VU) Rektorių, Senatą ir Tarybą, prašydami palikti prof. V. Radžvilo iki šiol užimtą politinės filosofijos profesoriaus etatą VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (TSPMI). Kreipimusi reaguojama į VU rektoriaus sprendimą naikinti šį etatą ir siūlymą prof. Radžvilui dalyvauti konkurse kitų sričių profesoriaus pareigoms užimti. Tarp pasirašiusiųjų – daugiausiai VU TSPMI bakalauro programos studentai, tačiau taip pat yra ir klausiusių jo kursų filosofijos ir kituose fakultetuose. 

Studentai rašte pabrėžtinai atsiriboja, nuo prof. Radžvilo politinės veiklos ir pažiūrų, taip pat ir nuo bet kokios kritikos VU TSPMI administracijai, tačiau kartu akcentuoja prof. Radžvilo išskirtines žinias, dėstymo gebėjimus ir svarbą instituto studijų kokybei. 

„Būdami įvairių pažiūrų studentai, daugelis mūsų pritariame toli gražu ne visoms profesoriaus idėjoms, tačiau iš patirties esame įsitikinę, kad jo dėstomi kursai vertingi tiek savo turiniu, tiek dėl išskirtinio, dėmesį pritraukiančio dėstymo: V. Radžvilas dėsto argumentuotai, išsamiai ir įžvalgiai, praturtindamas net ir tuos studentus, kurie nepritaria jo dėstymo būdams ar išsakomiems teiginiams“, - rašoma studentų kreipimesi. 

„Direktorius neseniai paaiškino, kad profesorių etatų skaičius mažinamas rektoriaus reikalavimu, o būtent prof. Radžvilo etatas naikinamas esą dėl to, kad jis dirba Europos studijų katedroje, o ne filosofijoje. Bent man, o ir daugeliui kitų studentų, tai nieko nepaaiškina. Konkursai skelbiami ne į katedras, o pagal kompetencijas į konkrečių mokslo sričių profesoriaus vietas. Visi girdėjome siūlymą prof. Radžvilui kandidatuoti į Europos integracijos ar sociologijos profesoriaus vietą, tačiau nesvarbu, kurioje katedroje dirbtų, filosofas lieka filosofu, pagrindiniai jo dėstomi kursai ir tyrimai yra filosofijos ir toks pasiūlymas varžytis ne savo srityje skamba itin keistai. Kiekvieno konkurso reikalavimuose yra etato pavadinime nurodytos tematikos išmanymas, tad aišku, kad integracijos profesorius turi pranašumą prieš filosofijos profesorių. Nesistebime, kad prof. Radžvilas tokio siūlymo atsisakė. Mes tikrai nesiimame vertinti, kas kaltas dėl situacijos. Pasirašiusių studentų noras vienas ir paprastas – kad konfliktai baigtųsi, o profesorius Radžvilas liktų pareigose ir toliau dėstytų savo dėstomus kursus“, – situaciją komentavo kreipimąsi pasirašęs VU TSPMI studentas Juozapas Pričinas. 

Prof. Radžvilo etato panaikinimas tapo įtemptu ir politizuotu klausimu po pastarųjų metų įvykių institute. Praėjusią vasarą po 9 studentų prašymo „euroskeptišku“ įvardytas prof. Radžvilo kursas iš privalomojo pakeistas į pasirenkamąjį. Vėliau buvo gautas ir alternatyvus 22 tą patį kursą lankiusių VU TSPMI studentų ir alumnų prašymas palikti kursą privalomu, tačiau administracija jį atmetė. Ne tik pats profesorius, bet ir Lietuvos Žmogaus teisių koordinavimo centras, Lietuvos mokslininkų sąjunga ir Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas šį sprendimą vadino diskriminaciniu ir apkaltino instituto administraciją persekiojimu dėl politinių pažiūrų. Savo ruožtu administracijos atstovai pateikė prof. Radžvilui kaltinimus dėl akademinės etikos pažeidimų viešuose pasisakymuose apie institutą ir kolegas. 

VU akademinės etikos komisija priėmė galutinę išvadą, kad V. Radžvilas akademinės etikos nepažeidė. Papildomos įtampos situacijai suteikė faktas, jog VU TSPMI Taryba iš pradžių balsavo už sprendimą surengti konkursą vienam politinės filosofijos profesoriaus etatui, tačiau paaiškėjus, kad prof. Alvydui Jokubaičiui konkursas nebereikalingas, atšaukė ir jį. Tokiame kontekste prie VU TSPMI balandžio 25 d. įvyko protesto akcija, skelbianti apie profesoriaus Radžvilo persekiojimą dėl pažiūrų ir reikalaujanti VU TSPMI direktoriaus R. Vilpišausko atsistatydinimo. Kreipimąsi pasirašę studentai atsiriboja nuo šio reikalavimo ir kaltinimų politiniu susidorojimu, tačiau reikalauja palikti prof. Radžvilui galimybę dirbti politinės filosofijos profesoriaus pareigose. 

Susiję

Vytautas Radžvilas 4238674365343613746
item