Armėnijos „aksominė liaudies revoliucija“ telkia jėgas – sieks atversti „naują puslapį“ šalies istorijoje

www.tiesos.lt Nuo balandžio 13 dienos Jerevane ir kituose Armėnijos miestuose ir toliau vyksta taikūs protesto mitingai, pasak kai ku...


Nuo balandžio 13 dienos Jerevane ir kituose Armėnijos miestuose ir toliau vyksta taikūs protesto mitingai, pasak kai kurių apžvalgininkų, – „aksominė liaudies revoliucija“. Iš pradžių protestavusi prieš buvusį prezidentą Seržą Sargsianą, panorusį pakartoti V. Putino-N. Medvedevo tandemo išbandytą scenarijų Rusijoje, ir po dviejų kadencijų šalies vadovo poste pratęsti savo valdymą premjero pareigose, dabar, šiam jau atsistatydinus, opozicija iškėlė dar tris reikalavimus – paskirti liaudies kandidatą į laikinojo premjero postą, sudaryti laikinąją vyriausybę ir organizuoti priešlaikinius parlamento rinkimus.

Laukdamas gegužės 1-osios, kai specialiame šalies parlamento posėdyje bus svarstomas naujojo Armėnijos ministro pirmininko rinkimų klausimas, protesto judėjimo lyderis, parlamento deputatas Nikolas Pašinianas (Nikolas Pashinianas) ir toliau telkia savo šalininkus. Prisakęs mitinguotojams Jerevane ilsėtis, kad jau sekmadienį ir vėl išeitų į gatves, penktadienį rytą jis pats kartu su keliais šimtais savo šalininkų išvyko į šalies šiaurę, kur jau vakare antrajame pagal dydį Armėnijos mieste Giumri buvo surengtas masinis opozicijos mitingas.

Pakeliui sustodamas ir mažesniuose miestuose bei kaimuose, ir didesniuose miestuose N. Pašinianas tvirtina nuo savo pagrindinių reikalavimų nesitrauksiąs. Opozicijos lyderis įsitikinęs: problema yra ne vien S. Sargsianas, bet ir visa Respublikonų partija, šiuo metu turinti daugumą parlamente. „Negalime leisti Respublikonų partijai toliau valdyti šalies“, – tą jis pareiškęs dar antradienį vakare per tiesioginį vaizdo kreipimąsi, o po poros dienų jau pareikalavo, kad Respublikonų partijos atstovai patys pasitrauktų iš valdžios postų užleisdami juos „liaudies kandidatams“.

Be to, N. Pašinianas teigia esąs vienintelis įmanomas kandidatas į premjero postą. „Jei aš nebūsiu išrinktas premjeru, Armėnija apskritai neturės premjero“, – pareiškė jis per mitingą sostinėje Jerevane. Šis kamufliažinius marškinėliais vilkintis ir „Adidas“ kepurėlės nenusiimantis 42 metų opozicionierius jau tapo Armėnijos nacionaliniu didvyriu.

Laikinai premjero pareigas einantis respublikonas Karenas Karapetianas, į Armėniją grįžęs vos prieš porą metų, o lig tol penkerius metus dirbęs „Gazprombanke“ Maskvoje, į tokias kalbas moja ranka: pagal šalies Konstituciją premjerą renka parlamentas, o jame šiuo metu jo partija vis dar turi daugumą, tad jei dalis valdančiųjų nepereis į jo pusę, N. Pašiniano ryžtas tapti premjeru, taip ir liks tik kalbomis. Nebent ir vėl kiltų naujos protesto bangos – stiprėtų pilietinio nepkalusimo akcijos.

Be to, K. Karapetianas siūlo rengti pirmalaikius parlamento rinkimus, tačiau opozicija siekia, kad rinkimai vyktų jau po to, kai valdžioje neliks Respublikonų partijos, o priešingu atveju grasina juos „aktyviai boikotuoti“.

Šeštadienį, kol opozicija Jerevane ilsisi, N.Pašinianas organizuoja mitingą Vanadzoro mieste – į sostinę jis grįš tik sekmadienį, kur pailsėję mitinguojai jo lauks jau su naujomis jėgomis ir tęs protesto akcijas.

Beje, po S. Sargsiano paskyrimo premjeru įsigaliojusios 2015 metais priimtos prieštaringai vertinamos konstitucijos pataisos, numatančios, kad Armėnija tampa parlamentine respublika su plačius įgaliojimus turinčiu ministru pirmininku, šiam atsistatydinus nebuvo atšauktos.

Ar Armenas Sargsianas, naujasis Armėnijos prezidentas, pakvietęs įstatymų leidėjus „padėti nukalti naują šalį kartu išlaikant pagarbą dabartinei Konstitucijai“, po minėtų Konstitucijos pataisų likęs tik simboline figūra, tesės savo žodį atversti „naują puslapį“ Armėnijos istorijoje, turėtų paaiškėti jau artimiausiomis dienomis.

Susiję

Demokratija ir valdymas 7092837385708085836
item