Parlamentarai prašo įgyvendinti piliečių ir Seimo valią Lukiškių aikštėje įamžinti Vyčio monumentą

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas, Žygimantas Pavilionis ir Audronius Ažubalis kr...

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas, Žygimantas Pavilionis ir Audronius Ažubalis kreipėsi į Seimo Valstybinės istorinės atminties komisiją ir Seimo Kultūros komitetą, prašydami, kad būtų imtasi veiksmų siekiant piliečių ir Seimo valia Lukiškių aikštėje įamžinti valstybinei aikštei tinkamą Vyčio monumentą.

L. Kasčiūno teigimu, organizuojant Lukiškių aikštės paminklo konkursą buvo paminta Seimo valia ir daugumos piliečių išreikšta nuomonė dėl jiems priimtino monumento: tiek visuomenė reprezentatyviose apklausose, tiek išrinkti tautos atstovai Seimo balsavimu jau yra aiškiai pasisakę už Vyčio monumentą Lukiškių aikštėje. 

„Kadangi konkursas buvo imtas organizuoti jau po to, kai Seimas priėmė sprendimą Lukiškių aikštėje vykdyti Vyčio monumento statybas, organizuodama konkursą Kultūros ministerija, Vilniaus m. savivaldybė ir Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) savavališkai perėmė suverenias tautos galias. Gegužės 2 d. Seimas beveik vienbalsiai pritarė Vyčio paramos fondo organizuoto konkurso nugalėtojui, o kiek anksčiau atlikta reprezentatyvi visuomenės apklausa parodė, kad už Vyčio paminklą pasisakė net 76 proc. apklaustųjų“, – sako Seimo narys L. Kasčiūnas.

A. Ažubalis tvirtina, kad Kultūros ministerijos, Vilniaus m. savivaldybės ir ŠMC surengtas konkursas iš pat pradžių vyko nedemokratiškai, kadangi surengtas ignoruojant Seimo ir visuomenės išreikštą valią, ir neskaidriai, nes balsavimo procedūra organizuota nepašalinus galimybių abejoti piliečių valia. Konkursą laimėjęs projektas neatitinka ypatingą memorialinį ir reprezentacinį statusą turinčios aikštės paminklo funkcijų. Atsižvelgiant į Lukiškių aikštės istoriją ir planuojamo memorialo paskirtį pagerbti kovotojus už Lietuvos laisvę, memorialas turėtų būti ne abstrakčią meninę idėją, o politiškai suverenios tautos ir nacionalinės valstybės idėją įkūnijantis simbolis.

„Negana to, paaiškėjo, kad konkursą laimėjęs memorialas neatitinka paveldosauginių reikalavimų: dar 2010 metais Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba priėmė sprendimą, jog Lukiškių aikštės paviršius turi būti lygus. Atsižvelgiant į tai, kad kultūros paveldo apsauga patenka į Kultūros ministerijos kompetencijų sritį, ši informacija Kultūros ministerijai yra lengvai prieinama ir turėjo būti žinoma prieš pradedant organizuoti konkursą ir į jį įtraukiant reikalavimų neatitinkančius projektus“, – pabrėžia Ž. Pavilionis.


Susiję

Politika 4442985580966515023

Rašyti komentarą

22 komentarai

Anonimiškas rašė...

joo,kodėl tik Ažubalis su Kasčiūnu?Kur tas šimtas seimūnų,kurie pritarė Vyčiui.

Anonimiškas rašė...

Nėra jokio šimto seimūnų. Vyčio projektas tėra tik marginalinės grupės bandymas primesti savo valią daugumai (panašiai kaip LGBT primetinėja naratyvą daugumai).

Audrius rašė...

Atsipeikėk. Jei "nėra jokio 100", tai bent komentarus paskaityk. Surūšiuok pagal geriausius ir pamatysi ar jau labai čia visi marginalai..

Pikc Kažinkavičius rašė...

Taip, sutinku - yra marginalinės grupės (liberastų - Szymaszeus, Jonsonienės ir Š... Miano centro) bandymas savo valią primesti tiek Seimo, tiek gyventojų daugumai.

Anonimiškas rašė...

Bet kaip šmc, Jonsonienė ir Šimašius ryžtasi tokiam akiplėšiškumui, kuomet jau yra Seimo nutarimas? Kuo paaiškinti tokį jų įžūlumą` ir pasitikėjimą savo jėgomis?

Pikc rašė...

Manau, yra "stogas" - o gal ir ne vienas.

Stogų variantai: rašė...

Svernelis kažką lenkams prižadėjo? Kas nors iš serialo "Rusai puola" ? Storos brendžio dėžės?

Anonimiškas rašė...

O ką į tai Lietuvos prezidentūra? Čia jau toks lygis, kad prezidentūra privalo reaguoti.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Arba sorošinės "babkės", "draugiški patarimai" iš briuselinių kontorų, dar kas nors. Variantų daug - bet, manyčiau, mažai tikėtina, kad liberastiniai degradai tiesiog šiaip sau, neturėdami jokio užnugario, sugalvojo spjauti ne tik tautai, bet ir Seimui į veidą. Esminė sąlyga liberastų "pasisklaidymams" - įsitikinimas savo nebaudžiamumu.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Bet nereaguoja. Ir todėl, kaip sako, "minčių kyla įvairių". :) Antra vertus, o ar Grybauskaitėi tautinis patriotizmas - vertybė?

Skaitytojas rašė...

„Draugiški patarimai“ ar diskretiškos „rekomendacijos“ atrodo labai įtikinama versija.

Kiemsargis rašė...

Na taip ,Sorošas - geras stogas. Sekanti kartą Baltic Prido faunai bus tikrai maloniau - patogiau tusintis ant bunkerio pievelės . O Vytis tai tikrai nepritartu tam šabašui .

Anonimiškas rašė...

,,Draugiški patarimai'' ir diskretiškos ,,rekomendacijos'' tiek iš sorošistų, tiek ir Briuselio skamba vienodai - ,,Neduosim pinigų!''

Anonimiškas rašė...

Tai dabar labai gerai pasirodė kiek Lietuvoje yra tikrų patriotų o ne tų laukiančių tarybų valdžios ar lendančių Briuseliui į šikną. Tokiems svarbiausia kad pamonklas būtu kuo sunkiau suprantamas. Juk kalbant apie bunkerius kuriuos naudojo partizanai tai jie būdavo itin gerai užmaskuoti kad net vaikščiodamas virš jo nesuprastum kur jis yra ,o tokia iškili kalvelė su patogiu iejimu tai galima nesunkiai ir greitai pertvarkyti į viešą tualetą ,gal to ir siekia visų rūšių liberalkomunistai?

Anonimiškas rašė...

Kodėl Prezidentūra nereaguoja yra aišku,kaip du kart du - varnas varnui akies nekirs!

Anonimiškas rašė...

Tai kodėl Vyčio projektas dalyvavo konkurse, jeigu konkursas buvo neteisėtas?
Dabar juokingai atrodo. Jeigu konkursą pralaimėjom, tada anuliuojam jį. Reikėjo anksčiau kažką daryt.

Pikc rašė...

Juokingai atrodo liberastinės demagogijos kartojimas akivaizdžiai tam prieštaraujančių faktų kontekste (šiek tiek apie tai - http://www.tiesos.lt/index.php/tinklarastis/straipsnis/bronius-puzinavicius.-apie-lukiskiu-bunkerio-apologetika-vilniaus-mero-vira).
Beje, labai nebloga įžvalga apie liberastinę pasaulėžiūrą: http://www.tiesos.lt/index.php/tinklarastis/straipsnis/vygantas-malinauskas.-dvi-pasauleziuros-du-poziuriai-i-simbolius

Anonimiškas rašė...

Aš už Vytį, gal ne taip supratot. Man tik juokingas šis straipsnis. Pradžioje visi dalyvauja konkurse, skatinam balsuoti, o kai pralaimim tai apkaltinam, kad konkursas nelegalus. Labai nevyriškai atrodom prieš visus.

Lituanistas rašė...

Labai panašiai atrodo ir lituanistinių katedrų naikinimas Vilniaus universitete. Atkreipkite dėmesį, kaip naikintojai saldžiai suokia, paplonintais liežuviais ir komjaunuoliškomis greitakalbėmis, kad naikinimas vyksta esą kaip tik lituanistikos stiprinimui. Panašiai kaip inkvizitorius, kankindamas eretiką, su meilia šypsena jam sako „aš tai darau tavo paties labui, mylimas broli“.

Pikc rašė...

Pareiškimas "aš už Vytį" visiškai nedera prie liberastinės demagogijos (tiksliau, atviro melo) skleidimo. ;)

Pikc rašė...

Jeigu jau "užkabinom" lietuvių kalbos klausimą: http://alkas.lt/2017/12/03/l-kalediene-vyriausybe-siulo-atimti-is-lietuviu-kalbos-jos-valstybini-statusa/

Anonimiškas rašė...

Aš savo draugams siuntinėjau nuorodą, kad prabalsuotu už Vytį. Tai dabar man siuntinėti laiškus, kad jie balsavo neteisėtam balsavime?
Tai aš atrodau kaip idiotas.

item